BÄSTA TIPSEN FÖR KREATIV VARDAGSMAT!

8 oktober - 2008 | 26 kommentarer

Igår diskuterade jag livligt med en väninna om hur svårt det kan vara att få lite fantasi kring vardagsmaten. Och visst är det så, att vi alla har en 4-5 rätter som cirkulerar runt i en vecka. Rätter som fungerar bra i familjen som alla gillar och inte tar allt för lång tid att laga. Så är det ju även för mig…..Men jag har några handfasta tips som piggar upp det mesta!

Förutom det allra enklaste, som jag också nämnt förut, att byta ut spagettin mot en roligare pastasort, gärna stor i formatet och/eller i en färg eller krydda köttfärssåsen med Tacokrydda  så finns det flera.

En annan färg på riset! Det finns ju både rött och svart numera eller välj vildrisblandning. Prova gärna nya ”korn” istället för ris, matvete, dinkel, bulgur och cous-cous är några favoriter hos mig.

Duka fint, tänd ett ljus, byt tallrikar, använd servetter är annat som jag vet fungerar bra.

Mer mattnyttigt är att i köttgrytan använda morötter i olika färger eller olika sorters rotfrukter, väldigt vackert och gott. Att göra en gryta på ”restköttbitar” gör succé, alla finner sitt favoritkött! Det handlar ju också lite om att laga mat på det som finns hemma och inte låta den ligga kvar tills den ska kastas….

Att grunda grytan med lite stekt pancetta eller bacon lyfter smaken enormt. Att använda fond istället för buljongtärning gör stor skillnad och den lilla skvätten vin från lördagkvällen, (frys in i istärningar!) förhöjer smaken ytterligare. Några kvistar färska örter förstärker både doftupplevelsen och härlighetskänslan.

Jag gjorde just en sådan gryta igår så jag vet att det är bra och det bästa är att även detta är mat som tål att vänta på den fotbollsspelande sonen som numera har Italienska middagstider…..

Jag öppnade kyl och frys och fanns några kycklinglårfiléer, för få förstås…. men där fanns också en liten bit kalvkött och en ännu mindre bit fläskfilé…Hmmm, få se….Glömde jag inte Pancettan på lutfisken häromdagen? Jodå och där ligger den!

Ett par palsternackor, 2 blåa morötter, 1 stor gul lök, lite färska örter, ett par matskedar kalvfond, vatten och en skvätt vin! Allt finns! Bara att sätta igång…..

Och se så bra det blev! 

img_4442.JPG

Fräs grovhackad pancetta i torr panna. Lägg ner grovt hackad gul lök och rör om. Skär köttet i mindre bitar om de är stora. Tillsätt till pannan och bryn runtom.

Häll på fond, en rejäl tekopp vatten, morötterna, palsternackan skuren i ett par cm tjocka skivor. Lägg ner en handfull färska örter, ett lagerblad…Låt sjuda i ca 25 minuter eller tills köttet är klart. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Servera grytan med ris, potatis eller pasta eller olika enligt önskemål om mattiderna varierar;)!

Hur äter ni? Vi kanske skulle börja byta vardagsmatsrecept?  Är det någon som har ett bra vardagsrecept att dela med sig?


Hej Lena Pe! Alltså det där med grillade paprikor och honung....mmmmm det låter hur gått som helst, sött möter sött,,,,att jag inte kommit på det?? :- Och tack för andra tips, jag klipper ut och lägger i mappen.... Och nu snodde du mig nästan på nästa inlägg...för det kommer att handla om potatissoppa!.... /Monika

monika | 2008-10-09 15:54:19

Sällar mig till skaran, trevligt inlägg med massor av fina tips. En grej jag ofta gör, mestadels på sommaren, är en kyckling/pastasallad med en "sås" av grillade paprikor i olja. Helst lårfileér, hopp i en marinad med kryddor såsom svartpeppar, paprikapulver, ljus soja, riven vitlök. Steks sedan med strimlad lök och champinjoner. Pasta kokas, en burk grillade paprikor mixas m lite honung och blandas m varm pasta (funkar som dressing). Pasta och kyckling i skål m t e x paprika, gurka och körsbärstomater, ngn salladsort, fetaosttärningar. Kan förstärkas med knaprigt bacon. Mycket gott och oerhört poppis hos oss. Goda smaker, smakar mycket. Gärna hembakt bröd till. Lasagne gör vi ganska ofta- på färsk pasta och med keso, creme fraiche och mozzarella. Ant köttfärsvarianten el så spenat... Hur gott som helst. En annan grej jag ofta gör är något kallt kött som serveras med rotfruktsgratäng. Risgrynsgröt! Det kan man äta under andra tider än bara på julen - överbliven blir god pudding (ägg blandas i, ströbröd över, gräddas gyllene, serveras med knaprigt bacon). Ett axplock från vår veckomatsedel Ikväll: potatissoppa m scones. Tillbehören är det som ofta sätter snits tycker jag. Gott bröd (hembakat). Fina grönsaker. Egentligen är det konstigt att man är helt fantasilös ibland när det finns så oerhört mycket god mat...

Lena Pe | 2008-10-09 14:21:54

Hej Monika! Något som jag bara ÄLSKAR att ha ibland till middag är mina matpajer :-) Jag gör alltid 2 st på en gång...frys in små pajportioner och lunchen é fixad :-) Pajdeg: 2dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl 2 msk vatten 125 gr margarin eller smör Gör en pajdeg och "klä" pajformen gärna kvällen innan och ha plastfolie över pajformen över natten. Fyllning 3 dl mjölk altenativt 1 dl mellangrädde / 2 dl mjölk 3ägg 3dl stark präst ost eller en svagare ost efter tycke o smak! 250 gr broccoli 1 gul lök Grädda först pajdegen i 200gr i 10-12 min sedan gräddas pajen m fyllningen i 200 gr i 25-30 min Servera gärna m fräst bacon till. Mums! Annan fyllning mjölk, ägg, ost. rökt skinka, purjolök italypaj:basilika,soltork.tom,mozzarella,salami och ägg,mjölk Good Luck ;-) /Millan

millan | 2008-10-09 09:39:20

Hej Monica S! Det låter supergott med det salta från romen, grädde och västerbottenosten....mmmmm! Tack! Detta var så kul! Jag har samlat alla recept i en mapp och någon gång ska jag se till att de får se dagens ljus i ett större sammanhang! /Monika

monika | 2008-10-09 06:38:00

Dagens middag blev jättegod. Jag hade tinat sei i bitar, la i en form m lite smör, salt & peppar, klickade över stenbitsrom, hällde över grädde och toppade med VB (västerbottensost). In i ugnen på 200 grader en kvart. Kokade under tiden basmatiris och gjorde sallad. Kanongott. VB på fisk är bara så bra.

MonicaS | 2008-10-08 22:08:21

Hej Maria! Oj, oj, oj vad du gick loss! Tack så jätte, jättemycket! Jag trior jag ska samla alla rätter och döpa dem efter era namn och sedan en dag kommer ni att känna igen just er rätt i form av "Marias lax" och så vidare, i en bok eller Tv ruta! Ja, var tog du vägen Cat! Vi saknar dig! Och det gör ingenting om du inte vill lämna ifrån dig receptet.....vi tycker om dig ändå. :-)! Kanske kan jag också försöka lista ut vad du menar....... /Monika

monika | 2008-10-08 19:33:02

Hej Sassa! Åh, nej då jag har inte glömt men tiden har inte funnits att gå dit! Det är också en väldigt dum tid för mig... Jag skulle verkligen kunna använda tre vackra tallrikar på Fredag! Ska försöka imorgon.... Tack för att du ändå tänkte på det! /Monika

monika | 2008-10-08 19:27:39

Hej alla glada! Här kommer några enkla rätter att variera med: I ugnen: bacon-, parma- eller salamilindad laxfilé eller kycklingdito som serveras med valfritt tillbehör I micron: en busenkel kassler (4 port) som går superfort! Blanda en marinad bestående av 4 msk honung, 1 msk vinäger och 2 tsk malen ingefära. Stick kryddnejlikor (ca 20-25) i ca 5 hg kassler, häll över marinaden och micra på "halv effekt" i 15 min. Låt vila 10 min i folie, skiva upp). Servera varm el kall. Vi kör på den varma varianten med ris. Marinaden blir en jättegod sky till. På spisen: pasta med skinksås - fräs färska champinjoner, hackad vitlök, strimlad skinka/kassler, bladspenat. "Såsa till det" med lite creme fraiche el dyl och servera med pasta Latmansbiff är också smidigt - blanda nötfärs, ägg, vitlök, s&p. Tryck ut en storbiff i en stekpanna, bryn till fin färg och vänd. Efter ett par min tillsätts grädde, kalvfond och fetaost, tomatbitar och lite hackad rosmarin strös över. Låt biffen sjuda under lock till den är klar. Serveras gärna med klyftpotatis. Några varianter på gröna tillbehör kanske kan vara: Grovriven morot, finhackad rödlök och grovrivet äpple. Dressing av rapsolja och äppelcidervinäger... supergod och älskas av min 2- och 4-åring till blodpuddingen ;-) Snabbt förvällda broccolibuketter som tillsammans med lite grovt hackad vitlök läggs i en skål. Dressing av olivolja och citronsaft, glöm inte s & p. Tar gärna lite tips på gröna tillbehör om någon känner inspiration... och en sista undran: var tog skumtomtefudgen vägen? ;-) //Maria

Maria | 2008-10-08 18:57:44

Hej Monika, Apropå nytt porslin,glöm inte bort att besöka Kamelo på Grevgatan 19! Öppet 17-21 på torsdagarna. Du kommer inte att bli besviken. Jag märker att du har fullt upp och mer än det. Kanske du har en stund över! /Sassa

Sassa Hårte | 2008-10-08 17:04:46

Jag igen! Jo ska bara säga att jag gillar det där att ta vara på när man fått för mycket! För det är inte klokt vad vi slänger mycket mat, det är rena terrorn för både miljön och alla som inte har mat för dagen... /Monika

monika | 2008-10-08 16:54:40

Hej monica S! Jisses, Tack! Du skickar en hel kokbok! Undra på att din son är så duktig på att laga mat! Allt låter både gott och praktiskt! Tack, tack... /Monika

monika | 2008-10-08 16:53:04

Hej Linda! Och tack! Jag undrade faktiskt när laxen skulle komma....;) Detta låter jättegott! /Monika

monika | 2008-10-08 16:51:16

Jo en rätt till. Om du har en massa spagetti/pasta över kan du göra en snabb låda. Lägg pastan i en ungsform Stek en hackad lök, bacon i bitar, kanske en bit grönmögelost, grädde, gröna ärtor och krydda efter behag. Häll röran över pastan. Riven ost på toppen - in i ugn 200 grader ca 15-20 min. Snabbt och gott.. (som du kanske förstår gillar jag att laga mat i ugnen...)

MonicaS | 2008-10-08 16:44:48

Hej Monika, här kommer en favorit i vårt hus Pestolax/kyckling i ugn Vi har alltid lax i bitar och styckfrysta kycklingfileer i frysen. Jag brukar försöka komma ihåg att plocka fram dem, men det går lika bra om de är frysta - tar bara lite längre tid. Lägg laxfileer eller kycklingfileer i en form (lite olivolja i botten), smeta på med massa pesto (testa också den röda..), in i ugnen. Koka Tagliatelle och broccoli till. Färdigt på 20 minuter (lite längre om fileerna är frysta). Annars steker jag alltid extra mycket köttfärs när vi har taco. Det som blir över brukar jag använda till en "sheppards paj". Dvs - fram med ungsformen igen, grunda med köttfärs (ev utdrygad med riven zuccini/morot) lägg ost ovanpå - kan vara skivad och toppa med potatismos. Helst hemlagad, men pulver funkar också. In i ugn - ca 200 grader i ca 15-20 min - när moset börjar bli gyllene. Serveras med grönsallad. Snabbt, gott och enkelt.

MonicaS | 2008-10-08 16:40:37

Jag har en superenkel lax som går så fort så. Laxfiléer så många som man behöver Blanda riven ost och sweetchilisås ganska fast. Salta och peppra laxen lägg på röran på laxen in i ugnen ca 15-20 min. Potatipuré och en creme gjord på Kesella, citronsaft, finhackad dill pch salt och pepper samt stekta grönsaker eller en grönsallad serveras till. Jättesmarrigt. Kram Linda

Linda | 2008-10-08 16:27:52

Hej Cecilia! Tack, tack! Detta måste jag testa! Mina barn älskar pasta med tomatsås men fetan har jag inte haft i....kan tänka mig att det ser väldigt gott ut när fetan håller på att smälta ner.....mums! Ekologisk kyckling finner Du och jag på Nk saluhall, Sabis fältöversten och ibland på Ica banér, (en liten men alldeles underbar affär på Banérgatan) /Monika

monika | 2008-10-08 15:33:26

Hej Susanne B! Och tack för ett bra recept! Jag förstår verkligen vad du menar med att variera i det oändliga, det är ju just det ett bra vardagsrecept ska kunna göra...och det var roligt med löken.... /Monika

monika | 2008-10-08 15:30:24

Hej Monika! På tal om vardagsrecept har jag ett superbra som jag gärna vill dela med mig av men först vill jag börja med att tacka dig för din fantastiskt inspirerande, lustfyllda, nyttiga och då och då även tänkvärda blogg som jag nu läst under ett par månader. Liksom du har jag ett kreativt arbete med kontor hemma och en massa "vardagsmåsten" att göra som ofta saxas med arbetet och där en smula uppfinningsrikedom inte skadar för att lösa logistiken. Därför är det lika inspirerande varje gång att läsa hur du organiserar livet, alla små tips och trevliga episoder och framför allt vad som sätts på bordet hemma hos er. Själv älskar jag allt vad mat och matlagning heter, flera av dina böcker är väl använda hemma, och jag inspireras ofta av dina härliga matlagningsbilder och recept här på bloggen. Nu till mitt "panikrecept" en vanlig vardag. Väldigt enkelt och vanligt men o så gott. Det viktiga är att använda riktigt färska goda örtkryddor, en bra lite större pastasort och inte snåla med olivoljan. Då passar den även en festligare kväll med ett rödvin till. 1 hackad gul lök 1 burk krossade tomater Torkade örtkryddor efter smak Salt och svartpeppar Olivolja 1 fetaost Färsk basilika eller annan god örtkrydda Pasta Hacka löken och låt den svettas i olivolja en stund. Häll i tomater och torkade örtkryddor (basilika, organo, timjan och/eller salvia efter humör och lust). Salta och peppra. Häll i lite extra god olivolja för smakens skull. Låt koka ihop, gärna 20 min. Koka pastan, dela fetaosten i kuber. När tomatröran är klar så häll upp pastan på tallrikar, sprid över fetaostkuberna och häll över tomatröran. Dekorera med färsk basilika och kanske några hela oliver. Slutligen skulle jag bli så glad om du kunde tipsa mig om var man köper ekologisk kyckling i centrala Stockholm. Vänliga hälsningar från Cecilia

CeciliaW | 2008-10-08 15:15:44

I Chicken Cacciatore grytan menade jag förståss en hel HACKAD gul lök!

Susanna B. | 2008-10-08 15:08:31

Hej Monika, I min familj blir det nästan alltid något med kyckling. Allra oftast blir det nog en Chicken Cacciatore. Stek stora kyckling bitar, en hel gul lök och en handful champinjoner. Häll i lite vitt vin, sen en burk tomat (i bitar eller hela). Kryddor som basilika, oregano, timjan funkar. Detta är grunden men man kan variera denna i oändlighet. Ris och stor pasta blir bäst till.

Susanna B. | 2008-10-08 14:51:41

Hej igen Petra! Och tack, tack! Det går ju bra det här! Jag kommer snart ha material till både bok och tv-program, skratt! /Monika

monika | 2008-10-08 11:49:59

Hej igen, jag har precis ätit rotfruktssoppa till lunch! Komiskt. Tycker jag riktigt känner hur vitaminerna och energin bara rusar runt i kroppen. Apropå kassler gjorde jag kasslerlåda igår; varva skivad kassler med strimlad rotselleri (eller annan rotfrukt) över detta hällde jag en "vanlig" vit sås, smaksatt med senap och dragon in i ugnen tills det fått lite färg - serverade sallad och matvete till Busenkelt!

Petra | 2008-10-08 11:31:16

Hej Millan! Åh så bra! Tack! Kassler har jag totalt glömt bort....Det åt vi ganska ofta förut med stuvad spenat....men det här ska jag prova! Hälsa Sonja Monika och tacka;) Monika

monika | 2008-10-08 11:10:53

Hej Petra! Tack för bra tips! Olika kryddningar på "de vanliga rätterna" är ju ett superenkelt sätt att piffa upp vardagsmaten och när du nämner rotfrukterna så måste jag passa på att slå ett slag för soppor! Rotfruktsoppa är ju så gott och både enkelt och snabbt gjort om man skär rotfrukterna i mindre bitar. ta olika sorters rotfrukter och koka dem mjuka i buljong. Mixa soppan slät,(gör den inte för tunn, späd med buljongen, lite i taget till önskad konsistens) smaksätt med salt, nymalen peppar, färsk timjan och lite vispgrädde. En god brödbit till och kanske lite ost.... Monika

monika | 2008-10-08 11:09:03

God förmiddag! Ja,gud vá svårt det är ibland att få variation på kvällsmåltiderna ;-) Detta recept är från min mor Sonja(som heter Monika i 2.a namn, skratt) Sonjas kasslergryta 500-600 gr kasslerbit 2 gröna paprikor Champinjoner färsk eller hela i burk (1st) 2 pkt m matlagn.gräddr halv burk Heinz chili sauce(eller mer om man vill ha starkarse sås) Strimla kassler,paprikor och chapinj.fint o stek i lite olivilja Blanda matl.gr och chili saucen i en bunke Häll över såsen när kassler m.m är brynt och servera m Ris och ngn god sallad Bon apetitit :-) /Vänliga hälsningar Millan från Täby

millan | 2008-10-08 09:25:39

Hej Monika, glad att du tar upp ämnet vardagsmat och det stämmer ju som din väninna & du pratade om - det finns ett par rätter som cirkulerar i köket. Här hemma är det med utgångspunkt fiskgratäng, kycklinggryta eller någon slags köttfärssås med olika kryddning; ört eller taco. Vet inte om jag har något direkt tips men att testa olika kryddning är ju alltid en enkel sak. Köttfärssåsen kanske inte alltid behöver smaka oregano & basilika och serveras till pasta- kanske spiskummin & curry med ris till? Just nu frossar jag i rotfrukter och försöker variera så gott det går för att inte min sambo ska tröttna ;-) Nu är det ju hög tid för rotfrukter i både soppa & grytor; ibland med curry- och äppelsmak, i bland med dragon och senap. Hoppas det kommer mer tips in till din blogg!

Petra | 2008-10-08 09:01:20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *