SOMMARKALAS I MITTEN AV OKTOBER!

12 oktober - 2008 | 19 kommentarer

Vilken tur vi har! Idag ska Rakel och Beata ha sitt 9-årskalas,,,äntligen får jag väl säga eftersom de fyllde 9 år redan 21 juli! Men så blir det ju med sommarbarn och bättre sent än aldrig!

Hur som helst så skiner solen, lite blåsigt är det men en underbart vacker dag så 5-kampen och fotbollsmatchen är räddad!

Morgonen har vi ägnat åt att baka tårtor!

img_4482.JPG

Princesstårta och Kalastårta!

Och detta recept har jag tagit från min tårtbok, ”Klassiska tårtor på mitt sätt”!

PRINCESSTÅRTA
”Prinsessornas tårta” som den först kom att kallas efter prins Carl´s döttrar, Astrid, Märta och Margareta. På Jenny åkerströms hushållsskola lärde de sig baka denna gröna marsipantårta som snabbt blev deras favorit. En födelsedag var inte en födelsedag utan denna tårta.

Så länge jag kan minnas har jag velat baka en princesstårta men aldrig riktig vågat mig på det. Princesstårtan var heller inte en tårta som passade in i sortimentet under alla mina år på Rosendals trädgårdscafé där  experiment och utmaningar annars har varit lite av mitt sätt att arbeta. Nu är jag så glad att jag äntligen gjort det, och faktiskt var det inte svårt alls, bara roligt!

BOTTNAR;
4  ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

FYLLNING 1;
1 1/2 dl röd vinbärsgelé

FYLLNING 2;
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
För extra god  2 dl vispgrädde till, kan uteslutas

TILL GARNERING;
300 g marsipan
Grön karamellfärg eller 1 utkavlat marsipanlock
Florsocker
Princesskrona
Röd pyntgelé

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Blanda väl.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form. Grädda kakan i 175° i c:a 35-40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i c:a 10 minuter. Lägg 3 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda  till en tjock kräm under ständig omröening. Den får inte koka.
tag kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt krämen kallna.

Vispa grädden fast och smaksätt med vaniljsockret. Tillsätt äggblandningen. Ställ vaniljkrämen i kyl i c:a 10-15 minuter.

Dela kakan i 3 bottnar. Den understa ska helst vara  lite tjockare än de andra och den översta allra tunnast.  Lägg den understa på ett fat.

Rör vinbärsgeléet poröst med en gaffel. Bred ut på den understa botten. Lägg på nästa botten och fördela hälften av vaniljkrämen här. Gör gärna fyllningen lite högre i mitten så att tårtan blir lite bullig när den är klar. Lägg på den översta botten och täck med resten av vaniljkrämen även på kanterna. För extra god; vispa upp de resterande 2 dl vispgrädde och bred ut allra överst. Lägg även här lite mer fyllning i mitten.

Kavla ut och färga marsipanen. Rulla upp den på kaveln och lägg den över tårtan. Jämna till kanten med en kniv eller sporre. Eller lägg på marsipanlocket enligt anvisning på förpackningen.
Garnera tårtan med princesskrona, siktat florsocker och röd pyntgelé.

Kalastårtan gjorde jag av samma botten och fyllde med massor av grädde och banan på första lagret, grädde och hallon på lager två och slutligen grädde igen….pyntade med strössel och friven choklad.

Sedan förekommer ju detta också! Tyvärr……

img_4484.JPG

Och så blir det korv med bröd….Korven är av god kvalitet men bröden är det sämre med…..


Hej Johanna! Tja, vad ska jag svara!? Jag har gjort en underbart vacker tårtbok, "Klassiska tårtor på mitt sätt" som jag är väldigt stolt över...Tillika oändliga tårtor och kakor under min tid på Rosendal. Jag har aldrig eftersträvat perfektionismen... utan tillåtit mig att tycka att det som ser "härligt ut" är lika med vackert...Vad vi alla tycker är vackert är ju tack och lov olika....Personligen har jag i hela mitt liv hyllat det "som är lite fel"! Men Tack för tipset! Jag lär nog trots allt inte gå... /Monika

monika | 2008-10-21 18:13:17

tårtor är roligt :-) Ngn som är så duktig och kreativ som du borde ju kunna göra riktigt snygga tårtor oxå... (nog för att dessa verkar jättegoda men vackra var de kanske inte) du kanske skulle satsa på en kurs hos ngn av våra underbart duktiga tårtkreatörer runt om i sverige? Har själv gått en sådan och veckad marsipan lyckades jag inte ens få innan dess lycka till med att förkovra dig i tårtvärlden

Johanna | 2008-10-21 16:50:07

Hej Daniel! Det låter kul med en tågtårta, vilken bra idé! Och den allra ljuvligaste tårta måste väl vara bröllopstårtan ändå....full av kärlek! /monika

monika | 2008-10-14 18:48:04

Kommer i håg när jag var liten tyckte tårtan var viktigt redan då. Min mamma gjorde alltid massa olika roliga, den tårtan jag minns själv var ett tog så hade mamma lagt godis i varje vagn. Jag själv gör kanske inga tågtårtor fast jag tycker fortfarande att tårtan är viktig :-) Och nu för tiden tror och hoppas jag att jag gör fler tårtor än min mor :-) Satt här under min frukost och tänkte vilken som var min senaste tårta och det var nog faktiskt en bröllopstårta, det är nästan ännu roligare tycker jag. Ha en trevlig dag mvh Daniel

Daniel | 2008-10-14 06:31:54

Hej Linnéa! Jaa absolut så är tårtor något alldeles särskilt, ingen går ju oberörd....antingen älskar man tårtor eller så är det tvärtom, en tårta är sällan något som bara "rycks på axlarna åt". Kul med doptårtan! Lycka till! /Monika

monika | 2008-10-13 16:00:52

Men visst är det härligt med tårtbak! Önskar bara att det fans lite mer tid till sådant. Men fick en beställning på en doptårta idag, så nu snurrar idéerna för fullt uppe i hjärnkontoret! Trevlig måndag!

Linnéas Skafferi | 2008-10-13 14:58:20

Och ja....det var en fantastisk tid...ALLT var möjligt! :-) /Monika

monika | 2008-10-12 19:54:56

Hej igen Susanne! Nu kunde jag ju svara enbart dig på mail men kanske är det av allmänintresse...? Om du hackar frukt och lägger i konjak så det täcker behöver du ju naturligtvis inte öka konjaksmängden gånger tio...till 1 1/2 liter...men snåla inte ändå på konjaken för den är ju konserverande..... /Monika

monika | 2008-10-12 19:52:29

Nu förlorade jag mig i Rosendals trädgårdscafé, fast jag inte har tid! Det är en fantastisk bok - måste ha varit en fantastisk tid!

Susanne | 2008-10-12 19:42:49

I found it!!! Där står att läsa (på sid 187) att ni bakade ca 1000 st under julmarknadsdagarna på Rosendal, och jag känner att vi nog måste baka, om inte tusen stycken, så i alla fall några fler än de 1-2 kakor som receptet avser. Kan man bara öka receptet rakt över till ex. tjugo kakor? /susanne

Susanne | 2008-10-12 19:28:42

Hej igen Susanne! Jaa, det gör den! I boken jag skrev med en penna...sid 187 i pocketvarianten..... /monika

monika | 2008-10-12 19:13:43

Och Cath! Ja, du verkar ju vara en njutare... så du förstår hur bra jag har haft det och jag förstår hur bra du har haft det! :) /Monika

monika | 2008-10-12 19:09:23

Finns den möjligen i Rosendalsboken? Annars kanske du bara kan ta en fotokopia på receptet - det blir lite sent i början av december. Den skall ju ligga till sig lite också.... /Susanne

Susanne | 2008-10-12 19:08:56

Susanne! 'Jag har en underbar julstolle.....dock inte digitalt så nu finns inte tiden att skriva ner receptet...men om inte förr så tar jag den med mig när jag kommer till Jönköping... Och..jag kommer att lägga ut en information här på bloighgen om workshopen då det närmar sig, men ni "ivriga" kan ju redan boka 6 December och höra av er till Susanne! (susanne.jahrl@tele2.se) /monika

monika | 2008-10-12 19:06:53

Nej, men jag kan skicka info till dig på mailen, om du vill. Jag finns på susanne.jahrl@tele2.se. Bor du inärheten? Kul om du kan komma! /Susanne

Susanne | 2008-10-12 18:23:17

Härliga tårtor!!! Har det funnits någon information om workshopen någonstans? Hälsningar Charlotte

Charlotte T. | 2008-10-12 18:12:46

Hej Cath! Kommer du på workshopen i Jönköping den 6/12? Hälsningar Susanne

Susanne | 2008-10-12 16:12:59

Just det, hur som helst skiner solen!! Vilken höstdag! Som gjord för 5-kamp & kalas. Plockat massor av trattkantareller i dag, de ska rensas och förvällas, så jag vet hur denna kväll kommer att se ut :). Fina tårtor! & lite godis måste man ju ha.... ;)

cath | 2008-10-12 16:05:38

Hej Monika! Vilka fina tårtor du har gjort! Riktigt proffsiga! Är det möjligen så att du råkar ha ett recept på den tyska julkakan som kallas "Stolle" liggande i dina gömmor? Vi är lite sugna på att baka Stolle i bageriet i år... Hälsningar Susanne

Susanne | 2008-10-12 16:01:07

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *