MITT KNEP FÖR DÅLIGA TIDER!

13 oktober - 2008 | 16 kommentarer

”Dåliga tider” är ett sådant tråkigt uttryck och jag vägrar att falla in i samma stämning som banker och börser…..men det är väl också då lika bra att jag erkänner direkt;  pengar har aldrig har varit min starka sida!

Eller så har det det?! På något förunderligt sätt har jag faktiskt alltid lyckats leva gott även då kassan varit skral;)! (Och det är väl just under de dåliga tiderna man ska leva gott!)

Kanske är det därför mina väninnor nu ringer och påpekar att jag måste förstå att maten måste vara billig också….suck…men här kommer en billig och vansinnigt god rätt!

POTATISSOPPA eller VICHYSSOISE

som jag väljer att kalla den för det låter lyxigare, skratt! Och kanske är det knepet för att slippa falla in i en ekonomisk depression? Att i tanken tänka att jag gör mig en Vichyssoise för att det är något av det godaste jag vet och inte för att det är billigt, eller vad tror Ni?

Recept för 8, men  den går att frysa in!
800 g potatis
2 gula lökar
2 purjolökar
3 msk smör
1,6-1,8  liter vatten
4 höns- eller grönsaksbuljongtärningar eller fond
2-3 dl grädde

Skala och skiva potatis och lök. Strimla purjolöken. Hetta upp smöret i en gryta och fräs potatis, lök och purjolök mjukt utan att det tar färg.

Tillsätt vatten och buljong. Koka under lock tills potatisen är helt sönderkokt, ca 15-20 minuter. Mixa soppan slät. (För finare soppa kan den passeras genom en nätsil).

Smaka av med grädde, salt och nymalen svartpeppar.

Om man ändå vill unna sig bara lite, lite lyx som jag, (kan inte låta bli!) är det gott med lite tärnat stekt sidfläsk , eller ett par räkor eller ”några korn” forellrom eller annan rom……

Detta är också en bra förrättssoppa på en finare middag, då med lite korn i förstås… servera den då på lite elegant vis i glas! Bjud bröd till.

Och Ni som alla var så duktiga på vardagsmat kanske även skulle kunna tipsa lite om smarrig och billig mat?

Och medan Ni funderar beger jag mig upp mot Östersund!


Hej Monica! Åh, det låter härligt med tjejhelg! Måste snart ha en tjejmiddag tror jag.... /Monika

monika | 2008-10-14 18:56:54

Potatissoppa - mm - det är en stor favorit hos oss - men alltför länge sen jag gjorde det! Det ska göras till veckan. Annats ligger jag lite lågt med matlagandet denna vecka efter en fantastisk tjejhelg med massa god mat och massa prat.

MonicaS | 2008-10-14 09:44:20

Tack, tack Lena,,Då kan jag sova gott nu då! /Monika

monika | 2008-10-13 20:36:38

Hej igen! Må så hända att jag sett löksoppan i en annan blogg,men bloggpriset går självklart till dej.Jag röstade för länge sedan på Monikas Mat/Lena A

Lena A | 2008-10-13 20:21:46

Hej Cecilia W! Ja, nog är det så att man förr tog vara på maten på ett annat sätt! Och äggrätter är ju både billig och nyttig mat. På tal om pyttipanna så gjorde de en gudomligt god pyttipanna på Skårs gård, som förresten också fått pris av Pyttipannaakademien! Den lagades av färsbiffar och serverades med goda tillbehör som äppelgelé med timjan, (mitt recept;)) och en senapsröra....mums! Och pytt är ju bra, det kan man göra av "vad som helst" till och med fisk, laxpytt till exempel är inte så dumt! /Monika

monika | 2008-10-13 20:15:22

Hej Lena A! Ja löksoppa är ju både gott och billigt! Lite surt är det förstås att du fått tipset i en annan blogg, skratt! /Monika

monika | 2008-10-13 20:10:41

Hej, hej ,hej Millan! Jisses nu kan de andra tro att du jobbar åt mig!!!?? Men Tack för reklamen och din röst! Självklart vill jag vinna bloggpriset....vinnarskalle som jag är.... Och stekt strömming, mmmmm så gott! Det är en av de få fiskar jag äter som inte levt i Västerhavet! Fisk ja, det är både snabblagat och gott! Jag ska lägga ut lite härliga fiskrecept inom kort! /Monika

monika | 2008-10-13 20:09:09

Hej Susanna B1 Kul att du fastnat för min blogg! Och lustigt nog fick jag just en soppa med köttfärs, morötter och kål till Kvällsmat här i Ås ikväll....det var gott och precis som du säger så är soppa lite underskattad mat men väldigt lätt (och snabbt) att göra, dessutom är variationsrikedomen stor! /Monika

monika | 2008-10-13 20:01:31

Hej Monika och alla ni andra! Billig mat var det ja och självklart behöver den ju inte vara mindre läcker än dyr mat. Jag håller verkligen med Monika när hon säger att det är under de dåliga tiderna som man ska leva gott! Man behöver ju något att höja humöret med och mat är bland de bättre humörhöjarna tycker jag. Här kommer några av mina billiga favoriter: En krämig äggröra med bacon till är toppen, likaså en god frittata med potatis och purjolök. Eller varför inte en mättande ärtsoppa? Om man låter en fläsklägg koka med ärtorna blir det lite godare men även lite dyrare fast den räcker ju å andra sidan till en massa måltider. Sedan slår jag gärna ett slag för Pytt i pannan! Använd restkött i pytten så tas det tillvara också och man kan ju faktiskt stoppa in en skiva/bit överblivet kött då och då i frysen tills det blir till en måltid. Servera pytten med kokta rödbetor så blir den delikat! Nu nalkas ju julen också och risgrynsgröt en kall kväll är faktiskt underbart med lite kanel och socker. Himmel, jag skulle kunna hålla på i evigheter känner jag! Mat är ju så roligt :-). Dessutom ser jag att jag radat upp en massa husmanskost så Millans mor har säkert rätt. De visste vad de gjorde förr i köket! Hälsningar Cecilia

CeciliaW | 2008-10-13 19:36:36

Hej alla! Var precis inne på Bloggen "Hanneles paradis på Hisingen" Hon hade lagt ut ett recept på löksoppa som såg smakens ut.Löksoppa måste väl tillhöra billig mat. Och Monika! Om jag inte haft mannen med i lördags så hade jag handlat mycket mer..... och ätit också.Skratt!/Lena A.

Lena A | 2008-10-13 19:28:10

Hej på Er alla matglada ;-) Jag har pratat med min kära mor, husmanskost slår allt! :-) Varför inte stekt strömming med hemlagad potatismos och morötter.... Tyvärr äter vi för lite fisk här hemma, man tror att det tar sådan LÅNG tid att tillreda men icke sa nicke... Nu ska det bli bättring på det! Fiskgryta kanske i höstmörkret!? Kära Monika, gärna fiskrecept ;-) om du har TID framöver!!Må så gott alla matglada och glöm inte och rösta på Monika på bloggpriset i år!!Hon é grymt duktig på mat och alltid såååå glad!Pefekt m andra ord! Jag ska i alla fall rösta på dig!! ;-) Ciao! /Millan

millan | 2008-10-13 18:52:25

Jag har verkligen fastnat vid denna blogg. Den är så himla mysig och inspirerande! Iallafall så tycker jag att soppor är underskattad mat. En av mina favoritsoppor är nog en med köttfärs och potatis. Kanske inte den billigaste. Men alla variationer på soppa blir ju billigare än mycket annan mat eftersom ingredienserna drygas ut med buljongen. Ikväll blir det bönsoppa i detta hus. Jag sväller en mix av bönor och steker upp lite skinka och gul lök. Bönorna måste kokas i över en timme men sen är det bara att ha i en burk tärnade eller krossade tomater, skinkan och löken. Krydda efter behag. En mättande soppa.

Susanna B | 2008-10-13 18:03:08

Hej Annebelle! Tack och Välkommen! /Monika

monika | 2008-10-13 13:26:13

Vilken härligt generös sida jag hittade här denna gråa höstdag. :)

annebelle | 2008-10-13 12:13:34

Hej Lena Pe! Tack! Och jaaa, du är inne på ett spår som är nog så viktigt att nämna, nämligen att i människors kundvagnar ligger det en del saker vi verkligen inte behöver.....tyvärr även i min ibland....och att baka sitt bröd är ju det absolut bästa sättet att spara massor med pengar, dessutom blir det ju godare! /Monika

monika | 2008-10-13 10:43:00

Hej! Håller verkligen med om att potatissoppa är jättegott. Kokade det faktiskt förra veckan och strösslade knaprigt bacon över tallrikarna innan servering men det är smaskigt även naturellt! Inte behöver man ha enbart grädde i heller, delvis mjölk blir än billigare om man så vill... Annars vill jag slå ett slag för makaronipudding. Makaroner, rökt skinka, purjolök, ost och äggstanning. Billigt och gott. Rårivna morötter till. Sedan kan jag ju tycka att de som ibland gnäller över dyra matpriser handlar väldigt mycket onödigt (enl mig iaf), typ chips, smågodis, läsk och cigaretter/snus... Ett tips för att spara in och samtidigt äta bättre bröd är iaf att baka själv... Mina vänner tycker jag är en riktig tjatmoster beträffande bröd men jag tycker utbudet är sååå skralt och eländigt och kostanden för eget bröd är så liten så det är inget att fundera på! /Lena Pe

Lena Pe | 2008-10-13 10:36:23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *