JAG SLAPP LAGA MIDDAG IDAG OCKSÅ!

19 oktober - 2008 | 6 kommentarer

Efter en härlig gårdagskväll, (som blev sen…) hos goda vänner var det ändå full fart här tidigt i morse! Dagen började och slutade med fotbollsavslutningar…på morgonen för flickorna och på kvällen för William. Däremellan klämdes en Galapremiär på bion Tingeling in….

Och eftersom Williams avslutning även innefattade en måltid så slapp jag undan från spisen även idag…;) Nu var det kanske inte några kulinariska höjder utan mat som skulle få Mats-Eric Nilsson att kippa efter andan…men någon slags ”bukfylla” blev det ju! Och trevligt var det!

Men som balans till det hela vill jag med anledning av Charlottes vinst av spelt ge er ett riktigt gott och bra recept på Baguetter med spelt!

Bröd bakat med spelt eller dinkel som det också kallas ger bra med näring och är ett nyttigt och hälsosamt bröd.

5 dl vatten

25 g jäst

1 msk olja

2 tsk salt

1 msk honung

Ca 15 dl dinkelmjöl

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt oljan, saltet, honung och ca 13 dl dinkelmjöl. Arbeta degen länge så att den blir smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 1/2 timme.

Arbeta ner degen och låt jäsa ännu en gång i bunken, ca 30 minuter.  Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till baguetter. Låt jäsa på smord plåt i 30 min.

Grädda baguetterna på 250° i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Lite tidsödande kanske men väl värt insatsen och själva arbetsinsatsen är ju inte så betungande! Förresten det här med tid är en het potatis! Jag blir alltid klar snabbare än Thommy när vi ska gå någonstans…förstår inte riktigt varför det tar så lång tid för honom att bli klar! Jag får alltid vänta på honom…så även igår…

Jag väntar…..med kappan på!

img_4543.JPG


Hej Lena Pe! Tack, tack! Och du anar inte hur snygg den är till just gummistövlar! (Den ser lite elegantare ut än vad den är..) Och dinkelbröd, det viktiga när man bakar med dinkel är att göra degen lite lösare än vanligt men det går ju jättebra att göra som du har gjort också, hälften/hälften. Det är också väldigt gott att byta ut lite av mjölet mot dinkelflingor...kanske kan vi efterlysa fler dinkeltips!? /Monika

monika | 2008-10-20 13:02:50

Hej Mette! Välkommen! Och roligt att du skippat den ruggiga falukorven....och ännu roligare att din familj uppskattar det;) och tack för komplimangen för kappan! /Monika

monika | 2008-10-20 12:40:15

Måste också kommentera din kappa Monika - ser otroligt snygg ut! Dock inget för mig, jag är mer gummistövlar & jeans-typen (oljerock...), men ser urtjusig ut på någon annan! Ang dinkelbaguetterna - när jag bakar med dinkel använder jag hälften "vanligt vete", av någon anledning har jag fått för mig att enbart dinkel inte blir så gott men jag har antagligen fel inser jag nu... Nästa gång kör jag enbart dinkel efter detta recept. /Lena Pe

Lena Pe | 2008-10-20 12:38:02

Hej Monika! Vilken underbar blogg du har! Jag hittade hit för någon vecka sedan och nu kollar jag här var dag, provar och lagar och familjen är helt överlycklig! Inga gamla raggiga falukorvar längre ;-D Och på tal om underbar- vilken fantastisk kappa du har på bilden! Kram Mette

Mette | 2008-10-20 12:05:32

Ha, ha, Marrimoster! Tyvärr måste jag nog säga att det finns ett drag av fåfänga hos min Thommy..;) Detta trots att han uppnått sin aktningsvärda ålder....eller kanske därför? Lycka till med brödet! /Monika

monika | 2008-10-20 07:56:37

kanske det är så med män som heter Tommy, har oxå en Tommy. jag får alltid vänta, han är inte fåfäng och står framför spegeln eller så , jag förstår bara inte varför det tar sådan lång tid !! 10 min innnan man ska ge sig av börjar han bekymra sig för vad han ska ha på sig, sådant som jag har haft klart för mig i flera dagar....ja ja det är väl bara att låta dom hållas, ska prova ditt recept på speltbröd.

marrimoster | 2008-10-20 06:01:06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *