OMÖJLIGT UPPDRAG?

21 oktober - 2008 | 9 kommentarer

För första gången i mitt liv känns nästan dagens uppdrag omöjligt! Tänk Er själva att jogga under övervakning av en kamera en kulen och regntung höstdag som denna och det hela ska se ut som en underbar vårdag! Nej, det känns inte helt enkelt….se själva hur det ser ut på Djurgården idag!

img_4549.JPG

Hur denna gråa och tunga höstdag ska förvandlas till en vacker och lätt vårdag återstår att se….

Bestämde mig i morse för att grunda med lite granatäppelkärnor i filen, gott! och några kärnor på osten på mackan, ännu godare! och allt detta eftersom granatäpplen anses ge oumbärlig kraft och är en riktig superfrukt! För som det står att läsa;

”En del forskning pekar på att granatäpplen, liksom många andra frukter och bär, kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Studier pekar på att granatäpplen kan motverka högt blodtryck och minska inlagring av plack i blodkärlen.”

Sant eller falskt?

En sak vet jag i alla fall; Tron kan försätta berg och vackra är dem och bara det är gott nog för mig!

img_4552.JPG

Och att denna Bruschetta är riktigt god det kan jag lova!

MOZZARELLABRUSCHETTA MED GRANATÄPPLE

Vackert så det förslår!
1/2 baguette
Olivolja
2 mozzarellaostar, a 125 g

TILL GARNERING
1 granatäpple
Basilikablad, gärna röda
Balsamicosirap

Skär 10-12 skivor av baguetten. Pensla skivorna med olivolja. Grilla bröden i ugnen på 250° tills de fått fin färg.

Lägg bröden på ett fat. ”Riv” osten i bitar och fördela på brödskivorna. Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna. Fördela dem ovanpå osten. Garnera med klippta basilikablad. Droppa till sist över lite balsamicosirap.


Hej MiaMaria! Fantastiskt! vet inte varför men jag känner mig avundsjuk på¨något sätt...kanske för att Ni verkar ge allt i ert liv tid....vi har ju så bråttom nuförtiden så att ens ta tid att känna efter är ju inte något som sker dagligen,,,,,men det ska jag försöka börja med nu! Tack MiaMaria! /Monika

monika | 2008-10-23 08:15:43

Så här tänker vi: Meditativt ... lugnt fikolerande över världshändelser & annat oväsentligt ... kan man PILLA granatäppelkärnor ... eller för att nämna nå't annat vi i vår familj ofta ägnar oss åt: dra & repa ... blad för blad ... örtkryddornas vackra grönska ... eller sedan - efter ritualmässigt "bad" där allt skräp och all smuts tvättats bort ... hacka desamma ... I den väldoftande situationen är det svårt att "ge sim-lektioner" åt simpla problem och allt känns ... ja, allt känns bara bra ... En sak i taget ... Kärna för kärna ... Det är vår paroll! ;-) Tack Monika för din fina blogg!!! //MiaMaria

MiaMaria | 2008-10-23 07:38:54

Hej MiaMartia! Jag ler när jag läser ditt inlägg! Jag är ju en mycket fysisk och otålig person och skulle ha väldigt svårt för att pilla ut kärnorna...men jag förstår mycket väl vad du menar! Jag gröper ur, om än något försiktigt men rätt slarvigt får jag erkänna...lägger dem sedan i ett durkslag medan jag gör annat...och saften som rinner av dricker jag upp i smyg;) och sedan är det mycket lätt att ta kärna för kärna...och snabbt går det! MEN jag måste ändå tillägga att jag är helt fascinerad av vilken procedur ni tycks ha kring detta och kommer i fortsättningen att ta det lite mera easy,,,tack vare dig! Tack så jättemycket för att du engagerat dig så! /Monika

monika | 2008-10-22 19:47:18

Tack ska Du ha för att Du sprider glädje - i synnerhet matglädje, då - med din blogg! Vore spännande att få läsa om när du experimenterar vidare med granatäpplena ... Är dock lite konfunderad när du skriver att du GRÖPER (det låter väldigt fysiskt!!!) ur kärnorna ... hemma hos oss PILLAR vi försiktigt, försiktigt och plockar ur kärna för kärna för att inte krossa någon ... Tipset på exempelvis Wikipedia att banka på utsidan av skalet med en träsked för att få ur kärnorna låter dock ännu värre, och är aldrig någonsin nå't som nå'n iranier (i min närhet, ska jag väl då tillägga!!!) har gjort för att komma åt de ädla kärnorna! Take it easy! //MiaMaria

MiaMaria | 2008-10-22 19:28:33

Hej MiaMaria! Och stort Tack för alldeles "nya och intressanta" upplysningar! Den där grytan låter jättespännande! Och jag vet att det är stor skillnad i kvalité på Granatäpple och granatäpple...har haft fördelen, liksom du att få smaka på de allra bästa, de från Saveh! Ha en trevlig dag! /Monika

monika | 2008-10-22 08:16:15

PS: Glömde säga att granatäppelskörden från Saveh har drabbats hårt i år pga förra årets stränga vinter ... tror jag det var ... så det kommer att bli svårt i vinter att få tag på granatäpplen från Saveh ... vi får hålla till godo med de turkiska, mycket sämre och surare, granatäpplena ... i väntan på nästa granatäppelsäsong ... om man hittar granatäpplen från Saveh i vinter så kommer nog priset att vara skyhögt!!!

MiaMaria | 2008-10-22 04:34:27

Hej! Ja, det är nog bra att granatäpplen har blivit så "poppis" på sistone. Min iranske man har länge varje vintersäsong "tvingat" i familjen massor av skålar med granatäppelkärnor, då han annars tror att vi ska bli sjuka och dö!!! Enligt forskningsrön grundade på beprövad erfarenhet botar man t.o.m. viss cancer med granatäpplen sedan några år tillbaka, och att det därmed också förebygger cancer är väl överflödigt att säga ... Förutom att pilla ur kärnorna och äta direkt med sked ur skålar, typ som efterrätt (läs: medicin!!!), så gör vi hemma hos oss en "hoppa-upp-och-ta-mig"-gryta, på granatäppelpuré, finhackade valnötter och kyckling, dvs fezn-djun. Det förskräckliga namnet härleds från grytans mörka färg, för då man ser den tror man nästan att det när som helst ska komma upp en sås-droppande hand ur kastrullen och nypa en i näsan!!! Har sett att det också finns granatäppeljuice att köpa i butiken! Granatäpple heter "anar" på persiska! De bästa granatäpplena i världen kommer från en stad söder om Teheran, som heter Saveh! Tack för en trevlig blogg! //MiaMaria

MiaMaria | 2008-10-22 04:30:54

Hej Heléne! Så fint och vackert också för den delen! Jag visste väl att det var något mer med dessa förunderliga små kärnor än "bara nyttigt"!;) /Monika

monika | 2008-10-21 09:52:54

Hej Monika! I Kina är granatäpplet en given symbol för många barn på grund av dess många kärnor. Granatäpplet symboliserar även glädje och brukar serveras i halvor på bröllop. Lite kul att veta! + att den är så nyttig. Ha en bra dag! K Heléne

Heléne | 2008-10-21 09:47:41

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *