FRITERADE PUMPANYSTAN OCH LJUVLIG KALKONSALLAD

31 oktober - 2008 | 11 kommentarer

Två av de bästa recepten ur ”Efter 10” kommer här så jag är säker på att ni får dem! Där går det ju så fort och tiden finns inte att ”gå igenom” recepten….

FRITERADE PUMPANYSTAN MED FORELLROM OCH BLÅBÄRSCRÉMEFRAICHE
Krispiga knyten med vackra tillbehör!
500 g pumpa
3 äggvitor
1/2 msk vetemjöl
100 g riven parmesanost
Salt och en nypa riven muskotnöt
1/2 g saffran
Olja till fritering

TILL SERVERING
Forellrom
Créme fraiche smaksatt med blåbär
Ev. lite balsamicosirap

Rensa bort skal och kärnor från pumpaköttet och riv det grovt.

Vispa upp äggvitorna med mjölet och tillsätt parmesanost och kryddor. Vänd ner den rivna pumpan.
Hetta upp oljan och fritera knytena gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

Rör ut knappt 1 dl blåbär i en burk créme fraiche. Smaka eventuellt av med lite balsamicosirap. Servera de frasiga pumpaknytena med blåbärscréme fraichen och forellrom.

KALKONSALLAD MED SVART RIS, SVARTA BÖNOR OCH DRESSING MED STING
En perfekt sallad att göra på eventuella rester av kalkonkött. Grönsakerna kan varieras efter eget tycke och smak. Dressingen är ”hemligheten”!
Ca 500 g kalkonkött
3 dl, okokt svart ris, vildris eller svart pasta
Buljong eller kokosmjölk till kokning av riset
Svarta kokta bönor, helst egenkokta men en burk går också bra
Några tomater, gärna svarta
200 g jungfrusallad

DRESSING
1 röd chili, urkärnad och fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
3 msk färsk riven ingefära
1 lime, skal och saft
4 msk fisksås
1 dl sesamolja
Salt och nymalen peppar

Koka riset enligt anvisning men gärna i buljong eller kokosmjölk.

Skiva kalkonköttet fint och dela tomaterna, Blanda samman salladen på ett vackert fat.

Rör ihop dressingen och smaka av, häll den sedan över salladen och servera gärna med ett gott bröd.


Hej Monica S! All keramik jag hade hos Malou, fat och kannor kommer från Gerbera. Lycka till med kalkonbröstet! Hej Lena A! Det är precis så jag vill att det ska vara, vad underbart så glad jag blir! Även här i Stockholm är det vackert och kyligt idag, trevlig helg! /Monika

monika | 2008-11-01 10:14:42

Hej Monika! Så här är det för mej.Efter programmet Efter Tio så var jag sugen på att göra samma mat som du hade med i sändningen.Skriver upp ingredienser som kalkon,pumpa m.m men vet samtidigt med mej att i min lilla ica-affär här ute på landet är det svårt att få tag på det extra.Därför garderar jag mej och tittar i Monikas bästa menyer för vintern (Passar bra för vi har vinter!!!) och fastnar för meny nr 13. Ja de hade oxfile i affären så nu blir det Kryddig sallad med avocado och mandariner till förrätt, Biff i snöre till huvudrätt och så byter jag ut Budapestrullen mot Nötpajen som du hade med igår. Det är detta jag gillar med dina recept att det kan vara enkelt men ändå SÅ GOTT!!!!!Hälsn.från Lena och en gnistrande solig vinterdag.

Lena A | 2008-11-01 10:08:59

Jag satt hemma och jobbade idag och kom ihåg att du skulle vara på tv kl 10, men det var ett splittrat program tycker jag. Har dock aldrig sett det förrut. Maten såg god ut - och det stora svarta keramikfatet - var har du köpt det? Ska köpa kalkon imorgon. Här har Prior stora fina marinerade,frysta kalkonbröst bara att stoppa in i ugnen. Blir jättesaftigt och gott.

MonicaS | 2008-10-31 20:53:04

Hej Lena A! Tack, tack, så härligt...vad ska du bjuda på? Och Berit! Ja, jisses...Men Malou var nog i och för sig på min linje...men Gynning och Bergs intresse för mat är nog lika med nada...som det heter! Och Birgitta! Jaha! den gamla klänningen och koftan! Klänningen är ett suoerfynd från Myrorna, jag älskar den! och koftan...ja, jag tror jag köpte den på HM förra året! /monika

monika | 2008-10-31 19:11:48

Hej igen! Bilden jag menar är den som är på alltommat.se startsida "Monikas halloween". Du har en grön stickad v-ringad kofta (eller tröja) med volanger. Undrar alltså var Du köpt Din fina tröja. Trevlig helg!

Birgitta | 2008-10-31 16:18:47

Hej! Stackars dig vilket flamsigt sällskap du hamnade i ! Malou verkade ointresserad och avbröt hela tiden, men du gjorde bra ifrån dig som alltid! Tack för all inspiration och trevlig helg!/ Berit

berit | 2008-10-31 14:48:29

Hej Monika! Tog mej tid att förena nytta med nöje idag.Jag stod vid strykbrädan och samtidigt tittade på Efter Tio.Riktigt roligt att se dej i rutan igen.Snygg som alltid och bjuder på härlig mat.Du är bäst och ha nu en riktigt bra helg.Själv har jag precis handlat en massa god mat inspirerad av dej.Kram Lena.

Lena A | 2008-10-31 13:21:05

Hej maggan! Tack, tack söta du! Trevlig helg själv! Hej Sofia! Tack så jättemycket! Vad glad jag blir...konkurrensen var ju hård! Hej Sassa! Jaaa du...det var inte helt lätt att ta plats får jag väl erkänna,,,,,gjorde så gott jag kunde! Treblig helg! Monika

monika | 2008-10-31 12:17:48

Hej Monika, Tittade på efter tio med Malou. Gynning och Berg fick för mycket utrymme. De bara svammlade på i vanlig ordning. Tur att du styrde up det med vettiga kommentarer. Skall prova förrätten bl.a Ha en trevlig och avkopplande helg/Sassa

Sassa Hårte | 2008-10-31 12:14:28

Oj vad vacker du är i lila! Och härliga recept bjuder du på också, blir till att testa i helgen! Trevlig helg! Mvh Sofia

Sofia | 2008-10-31 11:12:03

har nu läst ikapp, har inte tittat på din blogg på ett tag. Blir glad när jag läser dina små funderingar/iakttagelser om tillvaron, och blir inspirerad av dina recept! Nu, back to work.... ha en skön helg! / maggan

maggan | 2008-10-31 10:32:02

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *