SMÅ SAKER AV STOR BETYDELSE!

2 november - 2008 | 5 kommentarer

Ibland får små saker oanat stor betydelse. Som i morse, den här lilla knoppen på min jättevallmo gjorde mig både glad och sorgsen…

img_4645.JPG

Glad för att det var så ”lustigt” på något sätt med en så fin och vacker knopp så här års…. Och så sorgset eftersom den på grund av nattens frost var alldeles kall och livlös…men ändå var det just iskristallerna som gjorde att den gnistrade så fint…….

Och igår blev jag också rörande glad när Birgitte och Liv kom på middag….Tillsammans med två redan inlånade barn blev vi pötsligen nio kring middagsbordet, sex härliga barn och tre vuxna… vilket ståhej och  vilken glädje!

Och gladast var jag kanske för att jag hade mat hemma så att det räckte;)! Jag bor ju inte direkt så så att jag kan springa ner till ”affären på hörnan” men med andra tacksamma fördelar som kryddor kvar i kryddlandet, kyckling i frysen och svart ris i skåpet!

img_4639.JPG

Parmalindad kycklingfilé i balsamicosky med svart ris, lila blomkål och sallad….ostar med Jämttinas Havtorngelé, glass och godis….

Mätta och belåtna låg vi sedan sex flickor i soffan och tittade, skrattade och kommenterade isdansen… medan de tre herrarna drog sig tillbaka med annat…..

PARMALINDAD KYCKLINGFILÈ MED BALSAMICOSÅS
Kycklingfilè är den perfekta bjudmaten och lätt att laga åt många. Detta är en superbra rätt för såväl vardag som fest då den i princip ”sköter sig själv”.

8-10 kycklingfiléer
8-10 skivor  (eller 5 om de är mycket stora) inte alltför tunna skivor parmaskinka
1 kruka rosmarin
15 vitlöksklyftor
3 lagerblad
3/4 dl olivolja av god kvalitét
3/4 dl balsamvinäger
2 msk smör
Örtsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING

Ris, gärna svart, rött eller råris, eller potatisklyftor eller pasta

Någon kokt grönsak, blomkål/broccoli/ sockerärtor och sallad

Repa några kvistar av rosmarin och strö ut över kycklingfiléerna. Linda en parmaskinka runt varje kycklingfilé. Placera paketen i en ugnsfast form tillsammans med skalade hela vitlöksklyftor och lagerblad.

Vispa ihop olivolja och balsamvinäger. Häll över kycklingen. Klicka ut smöret, salta och peppra.
Stick till sist in lite kvistar av rosmarin lite här och var. Sätt in fatet i knappt 200° i c:a 30 minuter.

Servera med ris, potatisklyftor, risotto eller pasta, någon kokt grönsak och/eller sallad.


[...] Denna kan man förbereda i god tid och sedan bara slänga in i ugnen när det är dags! Receptet finns här! [...]

Gott i Goda vänners lag! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-10-30 22:25:55

Hej Lena! "Min mat" är också min favorit av alla mina böcker så extra kul att du just fläckar ner den!:) Ugnstemperaturen anges för vanlig ugn men ugnstemperaturer är en knepig sak att ange exakt då ALLA ugnar uppför sig olika! /Monika

monika | 2008-11-03 14:19:57

Hej, Önskar så att jag kunde se dina matprogram men där vi bor har vi inte tillgång till svensk TV.Ägnar mej istället åt dina böcker."Min mat" är ganska lika fläckig som älskad! Har en liten fråga när det gäller dina recept... När du anger ugnstemeratur, är det så för varmlufts eller vanlig ugn? /Lena

Lena | 2008-11-03 12:59:55

Hej J! Kul att du gillar min mat och att du hittat hit till min blogg! Ang, Malous program så behöver du verkligen inte tycka synd om mig! Jag klarar mig och är stolt över min mat och vad jag förmedlar...Dessutom framgick det ju med all tydlighet hur olika vi är och vilka olika intressen vi har! Mat är väl kanske inte Gynning och Bergs största intresse...... /monika

monika | 2008-11-03 09:02:13

Hej monika! har nyligen hittat hit till din blogg efter att jag sett "efter tio" med malou, tyckte nästan lite synd om dig i programet eftersom det blev rätt så flamsigt med gynning o berg vid bordet.. men det jag ville säga var att du lagar helt underbar mat, som även jag som fattig student har råd med:) hoppas du fortsätter i den stilen! jag har ialf fått mycket inspiration till matlagning via din blogg redan! keep up the good work;)

J | 2008-11-02 22:43:47

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *