SMÅTT, STORT, GOTT OCH BLANDAT….

6 november - 2008 | 4 kommentarer

Och ett antal goda råd som ni kan ha nytta av följer med…

Jag börjar med det bästa;

img_4661.JPG

Rött ris från Icas ekoserie. Jättebra tycker jag! En exklusiv och god produkt till ett rimligt pris. (Ja, jag vet att det finns billigare ris…men inte rött och inte ekologiskt! Det finns rött ris i butiken för över 100-lappen kilot och detta är faktiskt lika bra!)

En god rekommendation är att koka riset i buljong, det blir mycket gott. Sedan är det bara att servera som vanligt ris. Men det har en funktion till! Det kan även serveras som ensamrätt, typ som pastan i en pastasallad. Smula ner lite chévre eller fetaost, tonfisk eller något gott marinerat som soltorkade tomater eller kronärtskockshjärtan……vad som helst! Och kanske det viktigaste;

Det är väldigt vackert på tallriken……:)

Nästa produkt stod utanför min dörr då jag kom hem nu med barnen. De blev överlyckliga!

img_4664.JPG

-Mamma, vi har fått massor med bröd! ropar dem och jag blir genast misstänksam….(Det finns ju bröd och så finns det bröd…eller hur?)

Det var ju vänligt av Hatting att skicka bröd till mig! Tack, tack…

Men förstod dem verkligen inte att jag skulle vända på påsen, ”Panini rustico, bakat i stenugn”?? För det såklart, måste det ju innehålla något konstigt som gör att de ska ”sluttillagas” på följande vis;

”Placera de frysta bröden på bakplåt i kall ugn, sätt ugnen på 190° och baka bröden i 11-12 minuter. Låt bröden vila i 3 minuter när du tagit ut dem ur ugnen. Då fördelar sig värmen, de får en tunn spröd yta och saftigt inkråm. Baktiden kan kortas med 3-5 minuter om bröden är upptinade  eller om ugnen är uppvärmd innan bakning”

Ha, ha! ”De får en tunn spröd yta och saftigt inkråm” Bra sagt men vem vill höra sanningen? tänker jag… Hård yta och lite geggigt inkråm? ”Baktiden” kan kortas om bröden är upptinade?????  Hur kan en baktid kortas???? Det är ingen baktid de talar om ……

Hur som helst måste jag ändå ge dem en liten eloge; Barnen älskade bröden och tyckte det var roligt att ”baka”!!! Och här var det ju faktiskt ”bara” två E-nummer, (det är mindre än vad det är i många av de bröd vi alla köper idag och dessutom fått för oss att de är nyttiga!);

Vegetabiliskt emulgeringsmedel, E 472e och mjölbehandlingsmedel, E 300. Och inte vet ju ens jag vad dessa är för något…någon som vet?

Det sista är mycket glädjande! Ett helt okey ekologiskt vin;

img_4663.JPG

RAZA, Malbec..Kanske inte det bästa vinet jag druckit i min dag men ett helt ok både budget och eko!

Trevlig helg på Er alla! Min blir rolig men allt annat än avkopplande;

Matlagning i stor butik i Kungens kurva fredag eftermiddag och lördag dag. På söndagen springer jag mellan hälsomässan, Det goda köket och Allt om mat montern…Kanske ses vi?

 


Hej Unga Morsan! Ja, jag håller verkligen med dig, vilket sjukt jobbigt namn...bara det gör ju att man blir rädd!!!! Tack för att du tog dig tid att svara:) /Monika

monika | 2008-11-07 19:46:28

Jag tror att E300 är askorbinsyra = c-vitamin. Den är alltså ganska harmlös. Men E472e = Mono- och digleceriders diacetylvinsyraestrar finns det inte så många säkerhetstest på, vet inte så mycket om det.. Sjukt jobbigt namn dessutom! :)

Unga Morsan | 2008-11-07 13:25:20

Ingrid i grytan! vilket härligt namn! och hoppas du fått ditt goda ris nu... /Monika

monika | 2008-11-06 19:59:59

Åh, det är ju så gott med rött ris. Jag måste nog ta och koka mig lite.

ingrid i grytan | 2008-11-06 18:20:14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *