HOPPAS JAG INTE FÅR EN SABEL I NACKEN!

9 november - 2008 | 12 kommentarer

För här på ”Det goda köket” står Josephine Edelskog och utför sabrering, dvs hon öppnar champagneflaskor med en sabel just bakom nacken på mig!

img_4689.JPG

Och publiken är inte sena att hänga på. För 100 kronor kan man köpa sig ett ”farligt ögonblick” och utföra sitt livs första attack mot en champagneflaska…”en halshuggning”! Och det var det många som gjorde men otroligt nog har inte en flaska hittills gått i kras……

Själv började jag min dag på hälsomässan hos Peder i Sportguidens monter.

img_4673.JPG

Peder och jag har träffats på våra morgonrundor runt Djurgården och är väl det närmaste dagens hälsotrender jag kommer..;) Ibland skriver jag en artikel åt honom i just Sportguiden. Det kommer att komma en ny nu i numret inför julen.

Därefter var det dags att inta scenen och laga mat på Det goda köket. Dock uppstod vissa problem genast……Basingredienser såsom olivolja, vinäger, flingsalt, svartpeppar med mera, med mera,,, brukar alltid finnas bakom scenen…så inte här och jakten började!

Men då måste jag väl ändå säga att det var en himlans tur att Glenn Strömberg sysslar med mat nuförtiden!:) Vi är gamla kompisar från Göteborg och har faktiskt delat lägenhet en gång i tiden,,,,Glenn Strömberg, Glen Schiller och jag bodder ihop ett tag! Så Glenn, Tack för god olja, vinäger, soltorkade tomater och annat gott jag ska provsmaka!

img_4676.JPG

Jag stod fast vid mitt beslut från gårdagen att laga ”Laxen till Pappsen”. Mikael Mölstad och jag småpratade vid grytan!

img_4678.JPG

Det gick som på räls, många glada skratt och nöjda gommar i publiken. Jättekul!

 

img_4683.JPG

Och böcker sålde jag också, en ansenlig mängd och alla med hälsningar och signaturer:).

img_4684.JPG

Det roligaste är ändå under en sådan här dag, att träffa alla matglada fantaster, svara på frågor, ta emot små tips och kanske det märkligaste; sitta här och blogga live!


Millan, det blir fler tillfällen! Tack för superlativerna :) Och jag håller med Italienarna... /monika

monika | 2008-11-10 21:07:25

Hej Lena A och Monika :-) Åh, tanken var först att jag hade planerat att åka....men måste fira min Far som inte bor i denna kungliga huvudstad, Ni vet Fars dag fick gå före denna gång! (lite snyft ändå att missa detta och att dygnet bara har 24 timmar.....) ;-) Men åh, visst måste jag träffa denna gullliga och duktiga Monika ngt framöver, det skulle vara sååå kul!! En ära! Jag får fortsätta och följa dina härliga bloggande m goda recept m.m Sköt om Dig Monika och Ni andra gulliga matintresserade människor:-) Jag säger som Italienarna: "Jag äter inte för att Leva, jag LEVER för att äta" Ciao! :-)

millan | 2008-11-10 19:56:28

Matlagningsgrabb! Du ska se att det kommer massor av smaskiga rätter från min "bloggfamilj", de brukar vara otroligt påhittiga och generösa när man ber om hjälp,:) så håll ut! /Monika

monika | 2008-11-10 14:55:18

Men hörrudu Monika det här var ju mer än vad jag nånsin kunnat förvänta mig av dig. Vilken alla tiders service. Bug, bock och ett varmt och stort tack för ditt snabba och utförliga svar. Och vilka väldoftande förslag sen! Hm, jag är ju en vän av det livsnjutande Italien och dess kök så den parmalindade kycklingen ligger spontant farligt nära till hands inför helgens bjudning. De andra recepten går dock minsann inte heller av för hackor och jag kommer ju med allra största säkerhet ha fler trevliga middagssammankomster vad det lider, så de får får helt enkelt hamna i min receptsamling de också. Det här var ju något av tips från experten, men jag vill också skicka vidare frågan till alla ni matlagnings-nördiga människor ute i landet. Ni sitter säkerligen inne på en massa smarriga recept av likartad karaktär som det inte är någon som helst idé att ni håller gömda för omvärlden utan som förtjänar att delges i ett trivsamt forum som detta! Tack än en för ditt trevliga svar Monika och "Arrividerci"!

Matlagnings Grabb | 2008-11-10 14:47:49

Hej Du härliga matlagningsgrabb! Din flickvän måste vara överlycklig över ditt matlagningsintresse och rätt tankar angående er bjudning! För visst är det så att man bör undvika att stå i köket hela kvällen då man har gäster...de har ju faktiskt kommit för att träffa er! Om Ni vill äta kyckling, som ni brukar;) så har du ett kanonrecept på mitt inlägg 2 November, "Parmalindad kycklingfilé" garanterat succé! Annars är ett annat alternativ att göra en Boef bourgignon, gryta, och den kan ni med fördel göra dagen före! Se mitt inlägg 11 april och det mest imponerande men ändå praktiskt eftersom även den kan göras dagen före...Osso Bucco, gryta med kalvlägg, mmmm, se mitt inlägg 18-21 september... Lycka till! /Monika

monika | 2008-11-10 14:15:48

Hejsan! Jag står inför randen av panik. I helgen ska jag och nin flickvän ha en bjudning och som alltid så känns det som att hela kvällen kommer gå åt till att springa fram och tillbaka mellan köket och matsalsbordet för att laga i ordning mat och äta och vara social. Jag har ett alla tiders recept på en kyckling med creme fraiche, kinesisk soya, sambal oelek och grädde som man helt enkelt rör ihop, ställer in och tillagar två timmar i ugnen vilket är fantastiskt jäkla bra då man kan ställa in den lång tid i förväg för att plocka fram den lagom till serveringsdags. Man slipper då stå mitt uppi matlagningen när gästerna kommer. Denna rätt bjöd jag dock på senast vi hade samma gäng hemma och kan således inte bjuda på det igen. Finns det någon vänligt sinnad själ där ute som har något liknande recept på kyckling eller benfri kotlett som helt enkelt tillagar sig själv i ugnen, och detta under lång tid så att man kan göra annat under tiden? Snälla i sådana fall vore jag evigt tacksam om ni kunde delge mig det eller hänvisa mig till något ställe på nätet där något recept står att finna. Ni skulle rädda våran tillställning i sådana fall. /Matlagnings Grabb

Matlagnings Grabb | 2008-11-10 13:47:22

Hej Monica S! Det låter underbart med "fiskebilen på besök"! Däremot låter det ju förfärligt med de norska ostarna....men du bor ju nära de bästa Svenska ostmakarna som tur är:) /Monika

monika | 2008-11-10 11:46:50

Jag hade fiskebilen på besök häromdagen och köpte 5 kg lax i portionsbitar så alla varianter på lax är välkomna. Detta ser jättegott ut! Ska prövas till helgen. Idag har sone och jag varit i Sverige och bunkrat god ost, kaffe, kött och lite annat. Ost är något man inte är bra på i Norge - gulost och brunost är det som finns - och gulosten är helt smaklös, tyvärr.

MonicaS | 2008-11-09 23:34:00

Hej Lena A! Neej, Millan var inte där såvitt jag vet....tyvärr! Nu vet jag ju inte vem hon är...så kanske ändå? Millan, var du där? Hej ElinMaria! Det är ju för härligt att du känner som att du var där! Underbart! Och ja, det är toppen att komma från Göteborg!:) Hej Ninni! Åh, så god mat din Pappa fick! Du har alldeles rätt, de "gamla" rätterna är riktigt bra och goda! /Monika

monika | 2008-11-09 19:51:04

Hej Monika! Jag måste prova ditt recept på saffranslax, låter jätte gott. Jag bjöd pappa på farsdagsmiddag och lagade något som jag aldrig lagat innan, jag kokade högrev och serverade det med pepparrotssås, kokt potatis och morötter. En maträtt som mamma brukade göra och som jag gillade som barn. Det smakad bra idag med och jag tycker att det är lite kul med de "gamla" maträtterna, som vi så sällan äter idag. Till efterrätt blev det äppelkaka med vaniljsås en smakig efterrätt, som är bra att göra för att ta tillvara alla goda äpplen. Hälsningar Ninni

Ninni | 2008-11-09 19:40:05

GRATTIS GRATTIS TILL LIVE-BLOGGANDET !! JAG TYCKTE NÄSTAN, ATT JAG VAR DÄR..... TACK FÖR TREVLIGA BILDER & FRESTANDE TEXT. TÄNK ATT FÅ TRÄFFA BEKANTA FRÅN GÖTEBORG !! VISST ÄR DET NÅT VISST MED DEN STADEN ?? EM.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2008-11-09 17:55:43

Hej Monika! Jag kommer att prova laxen med risotto en annan dag,ser jättegott ut.Men nu är jag lite nyfiken. Du träffade ingen från bloggfamiljen idag,Millan t.ex?Hälsn.Lena

Lena A | 2008-11-09 17:25:17

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *