OCH VINNAREN FÅR!

11 november - 2008 | 16 kommentarer

Ett signerat exemplar av Min Mat….den lilla guldklimpen och vi tävlar till 10,00 imorgon onsdag!

img_4692.JPG

Grabben och jag bestämmer vem som vinner!;)

Jisses, nu måste jag jobba, men det här var ju så kul!


Hej Britt-Marie G, Malin och Anna J! Tusen tack! Vi återkommer:) /Monika

monika | 2008-11-12 11:57:27

Hej på er alla! Den prestigefyllda tävlingen angående min helgbjudning är nu stängd, inga fler bidrag kan således skickas in. Vi tackar så hemskt mycket för alla trevliga och fantasifulla recept som ni där ute har bidragit med. Tävlingsjuryn drar sig nu tillbaka till sin kammare för att enhälligt utse en vinnare som i pris får ett exemplar av Monikas fina bok. Någon gång runt 14-tiden presenteras vinnaren här på Monikas blogg. På återseende här då!

Matlagnings Grabb | 2008-11-12 10:16:19

Hej! En av mina absoluta favoriter är den gamla klassikern "kyckling i lergryta". Kanske stå det någon undangömd lergryta i skåpet eller köp en billigt på loppis. Jag tycker att det är supergott och kan varieras i det oändliga. Mitt grundrecept är skivad lök i botten, sedan fyller jag på med rotsaker av olika sorter -morötter, palsternacka, kålrabbi, persiljerot, potatis... ja lite vad man har lust med. Saltar och pepprar mellan varven. Lite buljong, vitlök, timjan. på med kycklingen i delar. Sist la jag på bacon överst och det blev supergott. så en skvätt vin eller calvados över det hela. In i kall ugn ca 1½ timme. Grytan ska ha legat i blöt en stund innan man tillagar rätten. Doften när man lyfter på locket är sagolik. Lycka till!

Anna J | 2008-11-12 09:49:39

Här kommer ett av mina favoritrecept. Kan serveras både kall o varm, på buffér mm. Fläskfilén/kycklingfilén marineras i 2-3dygn och bara att skiva upp vid servering. Gjorde detta mycket i somras, perfekt att ha färdigmarinerat i kylen till sallader mm som man vill ta med som matsäck. Marinerad Fläskfilé/kycklingfilé 1,5 kg fläskfilé el. kycklingfilé Marinad: 0,5 dl äppelcidervinäger 2 msk honung 4 pressade vitlöksklyftor 2 tsk svartpeppar 2 tsk timjan 1,5 dl soja (kikoman) Dela fläskfiléerna på mitten, bryn i stekpanna i ca 10 minuter. Stek dem sedan i ugnen i 30 minuter på 125 grader. Låt den svalna. Lägg filéerna i marinaden i en påse. Låt stå i 2-3 dygn, vänd gärna påsen en gång per dag. Obs, om du halverar satsen så glöm ej att halvera marinaden också, blir väl starkt annars. Om man väljer att servera detta kallt på tex buffé så skiva i tunna skivor. Om jag serverar den varm så brukar jag skiva lite större bitar och grilla på i grillpanna snabbt innan servering. Detta är bara så gott! även mina barn älskar detta. Jag brukar servera med en god potatisgratäng gärna med kantareller i...mums. Sen en fräsch grönsallad. Väldigt bra bjudmat som man lätt och snabbt kan förbereda.

Malin | 2008-11-12 09:28:20

Missade: Receptet SINKADUS är för 4 port. Jag har även provat det en gång med älgkött men då var det innanlår o det funkade. /Bmg

Britt-Marie G | 2008-11-11 23:00:07

Hej! Tack Monika för din blogg, jag läser den kanske inte alltid men mycket ofta, så ofta jag bara kan/hinner. Har ett recept som inte kräver så stor arbetsinsats. Här kallar vi den SINKADUS och består av: 600 gr filé (fläsk- nöt har jag provat med men går säkert lika bra med kyckling också) salt, svartpeppar 5-6 tomater 200 gr tärnad rökt skinka/bacon 150 gr champinjoner 4 dl grädde 2 msk grovkornig senap 1-2 krm vitlökspulver/ alt ett par klyftor vitlök 1-1½ dl riven ost Smörja en ugnsfast form (botten och väggar). Skiva tomaterna, fyll botten och väggarna. Lite salt och svartpeppar vartefter. Skär köttet i skivor. I stekpanna båda sidorna (kycklingfiléen får kanske delas en gång och därefter brynas). Lägger köttskivorna på tomaterna. Champinjonerna skivade och i stekpannan (kryddning), därefter läggs de på köttet. Gör en sås i samma stekpanna på grädde, senap, vitlök (vitlöksklyftor så har jag fräst den litet först) och den tärnade skinkan och detta hälls sedan över alltsammans i ugnsformen. Strö över den rivna osten och in i ugnen. C:a 225 grader, c:a 20-30 min. Jag har bara använt mig av tärnat bacon och då har jag ugnsstekt detta eller i stekpanna först så det blir knaprigt men annars är grundreceptet att det ska vara rökt skinka och inte stekt före........ Ugnstiden är naturligtvis beroende på formen ser ut (smalare och djupare alt lägre och vidare). Jag har också kunnat förbereda så att det står klart bara att ställa in den i ugnen när gästerna anländer. Serveras till pressad potatis alt ris och naturligtvis en sallad till. Tack än en gång för en trevlig blogg (är kanske inte "så haj" på att svara men en flitig läsare). Matlagning har och är en stor passion för mig. Jag har tagit efter en hel del av dina recept, det började med att du var i TV4 och jag såg detta, se vad det kan "smitta". /Bmg

Britt-Marie Gustafsson | 2008-11-11 22:52:11

Hej Lena Pe, Elin Maria och Berit! Tusen tack! Och det låter ju gott! Dessutom är du Lena inne på något som jag tycker är ett enkelt "festtips". Byt ut det "vanliga" riset mot rött eller svart ris, dinkel, gott och blir dessutom ofta ett trevligt samtalsämne! Och Tjoho! Här kom också en hel meny! Och chokladen till kaffet är en given succé, det håller jag verkligen med om! Och precis som du säger Cath; Livet är och bör vara en fest för alla! /Monika

monika | 2008-11-11 22:50:34

Oj vad många goda & smidiga recept det dyker upp! Härligt! Det är ju detta vi upptagna, men ack så sugna på att träffa folk, behöver!! Livet är en fest! Tack för alla goa tips! Ha en skön kväll!

cath | 2008-11-11 20:13:11

Otroligt god mat, som t o m blir godare om den görs dagen innan! Bra va? Dela en grillad kyckling i mindre bitar. Rör ihop 2 dl valfri grädde+2 dl creme fraiche+1 msk god senap+2 msk soya+1 msk stött grönpeppar. Häll såsen över kycklinbitarna och värm 15 min i 200 grader. Servera ris eller bulgur/couscous till! Smakrikt och gott! Lycka till!

berit | 2008-11-11 17:36:34

FÖRSLAG : VÄLKOMNA MED ROSA CIDER / HALLON BAKA RÖDBETOR I UGNEN PÅ LITE SALT. LÄGG UPP DEM & BJUD GETOST, SMÖR & SALT TILL. STEK EN KYCKLING I UGNEN. KRYDDA MED SALT, PEPPAR, PENSLA MED SOYA. SERVERA MED CITRONKLYFTOR TILL. GÖR HASSELBACKSPOTATIS ELLER KLYFT DITO. KRYDDA KLYFTORNA MED CITRON,HONUNG, VITLÖK OCH SALT. AVSLUTA MED LJUS MJÖLKCHOKLADKAKA BRUTEN I BITAR TILL KAFFE. SVÅRARE ÄN SÅ SKULLE DET INTE BEHÖVA VARA. T.OM JAG HAR KLARAT DET HÄR. LYCKA TILL !!!

ELIN MARIA SUNDBERG | 2008-11-11 16:42:22

Känner mig sugen att delge er ett av mina bjudfavoritrecept - inget överdådigt utan rätt enkelt men GOTT, lättlagat, skapligt förberedelsevänligt och populärt. Nämligen; Baconlindade kycklingrullader med fetaost 1 kg kycklinglårfiléer 2 pkt bacon salt, peppar 1 citron 200 g fetaost i trevligt kryddad olja finhackad persilja, ca 1 dl 2 vitlöksklyftor 1 dl grädde 1 dl vitt vin 2-3 msk balsamvinäger 2-3 msk smör Banka ut fileérna så gott det går, "öppna" dem och fyll med en röra av fetaosten, riven vitlök, persiljan och rivet citronskal. Bind ihop röran med lite av oljan som osten ligger i. Salt och peppar (svart) också förstås! Både inuti och utanpå, rulla ihop så gott och hårt det går utan att allt det smaskiga sticker. Rulla en-två baconskivor runt. Fräs på en stekpanna med smör, ge rulladerna lite knaprig baconyta, lyft sedan över dem till en ugnsform, smord med smör. Dutta över liten klick smör på varje rullad, sedan grädde, vin och balsamvinäger över och bums in i ugnen, jag låter stektermometern bestämma när kycklingen är klar (70 grader kör jag den till), 225 grader. Låt sedan vila under folie en tio min innan ätdags, skär upp varje filé i två bitar så den snygga fyllningen syns, ös över av skysåsen som bildats, panga gärna på med lite färskt persiljehack. Ät med antingen klyftpotatis (kan ju köras i form brevid kycklingen - fast längre tid - om det får plats. Avsluta isåfall med lite pressad citron över potatisen. Ris - gärna rött el annan spännande sort - är också gott till. Och risotto - men då pratar vi passning vid spisen så det kanske går bort här?! Pressad potatis är en annan goding tycker jag. Färsk spenat, körsbärstomater, flagad mandel och oliver är supergott som sallad till. /Lena

Lena Pe | 2008-11-11 14:26:36

Du slog huvudet på spiken Monika. Du är helt rätt ute när du skriver att det ska sköta sig självt så jag istället för att stå handfängslad till spisen kan förgylla gästernas tillvaro med mitt utomordentligt trevliga sällskap :) Jag är dock ingen matlagsningsprofessor, utan en ganska hopplös amatör, så kunde det hållas hyfsat enkelt så vore det ju alla tiders. Men jag är rörd och överväldigad över alla trevliga bloggläsares välvilja att hjälpa mig. Tackar ödmjukast för detta. Dock så avgörs ju inte tävlingen förrän i morgon bitti så skynda er att skicka in fler smarriga recept, det står ju trots allt ett tokfint pris på spel!

Matlagnings Grabb | 2008-11-11 13:40:07

Hej Maria och Ingela Söderlund! Tack, tack,,,,båda låter väldigt smaskiga! Nej, nej, vare sig kyckling eller Italiensk mat var kravet utan snarare "lättlagad sköta sig självmat" så han kan umgås med gästerna istället för att stå vid spisen hela kvällen;) Eller hur, grabben? /Monika

monika | 2008-11-11 13:17:40

Hej igen Jag glomde att saga att om Ni absolut inta maste ha italiensk mat, sa ar ju choucroute garni en underbar maltid sa har ars, serverat med ett gott vittvin fran Alsace. Kan med fordel lagas 2-3 dar i forvag. Lycka till/Bocca in lupo Ingela

ingela soderlund | 2008-11-11 13:06:01

Hej fran Parma ! Jag bor och jobbar i Parma, har tva sma barn och ar alltid jatteupptagen. Mitt forslag till "saker som gar att laga langsamt i ugnen" eller saker i allmanhet som gar att laga langsamt och kraver lite forberedning ar antingen det foljande: * ugnsbakta medelhavsgronsaker med feta ost. marinerad kycklingfile, marinerade kikartor, spenatsallad med pecorino och rostade pinje notter Ugnsbakra medelhavsgronsaker: 1 aubergine, 2 zucchini, 2 rodlokar, 1 rod och en gul paprika. Skar allt i stora bitar (lokarna kvartar eller 8-ar du). Hall olivolja i botten pa en langpanna. Lagg ner gronsakerna, hall over 250 g fetaost over gronsakerna, ringla lite god olivolja over, pa med flingsalt. Nu ar det klart for ugnen - tar ca en halvtimma, 40 min. Kan forberedas dagen innan. Marinerade kycklingfileer Ca 1/2 kg renskurna kycklingfileer som du skurit i tunnare bitar pa langden. Blanda ihop 1 dl olivolja, saften fran 1 citron, 2 msk grovhackad farsk rosmarin och rikligt med salt och peppar. Blanda och hall i en plastpase. Lagg i kycklingfileerna i pasen, blanda. Satt pa ett klips, in i kylen, typ pa torsdag, sa att de far ligga och dra sej. Nar du skall gora iordning allt pa sjalva dagen/kvallen lagger du ut dem i en form eller panna, in i ugnen, gradda tills klart men ej for lange. Spenatsallad. Ta 300g - 1/2 kg rensad och torkade spenatblad. Rosta 50 - 100 g pinjenotter (ju mer notter desto godare sallad). Hyvla ca 100 - 200 g lagrad pecorino ost. Nar ungsgronsakerna och kycklingen ar klara kastar du ihop salladen och haller pa lite vinagrett - eller servera vid sidan av for de som kanske inte gillar vinagrett i salladen. Jag foredrar rodvinsvinager i vinagretten, balsamico sparar jag till efterratten: Efterratt: Kop ett stort stycke vallagrad parmesanost - minst 24 manader. Bryt ratt stora bitar (inte skara, den skall brytas med typ en vass kniv som verktyg). Investera i en god balsamico och hall nagra droppar pa varje ostbit. Mums. Om Ni vill ha ngt sott sa kop nagra biscotti (mandelkakor, Monika har sakert ett bra recept) och ett gott vin Santo pa systemet. Doppa kakorna i vinet. Smaklig maltid :-)

ingela soderlund | 2008-11-11 12:52:57

Hej Matlagningsgrabben, Monika och alla ni andra därute! Här kommer ett tävlingsbidrag som kanske kan falla er i smaken, en mumsig medelhavskyckling: Ta 1 kg kycklingfile. Dela i mindre bitar och bryn i stekpanna. Ha kycklingen i 165° ugnsvärme i 10 minuter med 1 dl hackade svarta oliver 1 dl hackade soltorkade tomater Ta ut och ha över dressing: 1/2 dl balsamvinäger 2 msk olivolja 2 msk msk honung 2 pressade vitlöksklyftor + 1 dl riven parmesan och Ruccola i valfri mängd och ha i ugnen i ytterligare 5 minuter. servera gärna med rostade rotsaker/klyftpotatis //Maria

Maria | 2008-11-11 12:25:04

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *