SÖNDAGSMIDDAG!

16 november - 2008 | 4 kommentarer

Gud så gulliga Ni är som känner en sådan omtanke om mitt huvud! Tack, tack det känns faktiskt mycket bättre idag och min granne, Baronen ni vet, har just varit här med bättre tape och Aloe Veragelé så nu ska det läka snabbt! Och han skrattade gott åt det som jag redan upptäckt, jacket ligger på längden, längs med en rynka, ha, ha! Och som tur är har jag bra läkkött!:)

Idag faller det snöblandat regn över Djurgården och jag vill bara vara hemma och mysa..Tända en brasa och ligga på soffan……men att bara ligga där är ju inte riktigt min grej så medan jag ligger där lagar jag fläsklägg i ugnen. En perfekt syssla för en söndag. Den lagas långsamt i ugnen och nästan ”sig själv”, sprider samtidigt ljuvliga dofter och eftersom det är söndag finns ingen som helst stress över tillagningstiden, underbart!

img_4729.JPG

Mina lägg! Och faktum är att jag kom på vilken längtan jag egentligen har till ”långkok” förra helgen då jag var på Ica Kvantum. Där gick en kvinna med just fläsklägg i sin kundvagn och jag kommenterade hur gott det såg ut och dagen efter kom samma kvinna tillbaka och gav mig sitt recept på fläsklägg kokt i öl, hur gulligt som helst! Tusen tack till dig!

Nu gör jag kanske inte exakt som det stod i hennes, jag saknade lite örter, kryddpeppar och lök men stommen var bra och spännande med ölen! Jag lägger ut receptet senare ikväll när jag vet hur det smakar…..

Men det är inte det enda jag sysselsätter mig med….jag gör senap också! En underbart god grovkornig julsenap som var en riktig ”kioskvältare” under mina jular på Rosendal!

img_4728.JPG

Här ligger kornen och sväller i vinättika och ska så göra i 2 dagar innan själva arbetet börjar!

100 g gula senapsfrön, gärna Liss-Ellas ekologiska
100 g bruna senapsfrön, gärna Liss-Ellas ekologiska
2 1/2 dl vinättika
3 dl strösocker
Salt
2 tsk kryddnejlika, mald

Blanda samman senapsfrö och vinättika. Låt svälla 2 dagar.

Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills sockret smält, ca 15 minuter. Känns den för ”tjock” så tillsätt en skvätt vinättika.

Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.


Men Monica S! Lite socker skadar inte...och senap äter du väl inte i så kollosala mängder att just sockret blir boven? Och just här är det nödvändigt! Det ger den "sötstarka smaken" som är sååå god! /Monika

monika | 2008-11-16 18:51:09

Synd att det var socker i receptet för jag älskar senap. Försöker (med stora svårigheter) utesluta allt socker ur maten....

MonicaS | 2008-11-16 18:16:29

Hej Lena! Vinättika finns att köpa färdigt på flaska, ekologisk dessutom! Och vinättikan ger en "lagom sting" till senapen. Du bara måste prova denna, den är fantastisk! /Monika

monika | 2008-11-16 17:06:41

Hej, måste få fråga: hur gör du vinättika? Vad tillför den till senapen som t ex bara vinäger inte hade gjort? Jag är på jakt på ett senapsrecept och ditt verkar vara precis i min smak, blev bara så nyfiken på vinättikan, har inte sett det användas tidigare. MVH Lena D

Lena Dahlenborg | 2008-11-16 17:00:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *