VI ÄTER SOM HÄSTAR!

16 november - 2008 | 6 kommentarer

I den här familjen….Nog för att jag för längesedan förstått att ”vanliga” recept som oftast är till 4 personer aldrig någonsin räckt i vår familj, inte ens då vi bara var 3! Vilket är en av anledningarna till att mina recept alltid är för 6 personer…..

img_4747.JPG

Kortet med ”ölreceptet” från snälla kvinnan som tyvärr aldrig skrev sitt namn… och lite anteckningar från mig på sidan…

Nu är det mat!

img_4735.JPG

Och det blev lite tillbehör till fläskläggen i form av ”vi tar vad som finns hemma”, jag bor ju inte direkt så så att jag kan springa ner till affären på hörnan…. Det blev inte så dåligt ändå….smörstekt blandsvamp, rostade morötter i pannan, senap och potatismos med en liten bit kålrot i….

Och jisses…vi åt i princip upp 4 lägg på 3 kg!

img_4736.JPG

Och här kommer receptet! Tid är det som behövs……men då kan man ju ligga på soffan! Man får ju visserligen resa på sig åtminstone ett par gånger under dessa två timmar och vända/ösa läggen men det är det värt!

4 lägg, 2 1/2- 3 kg

7 1/2 dl öl

7 1/2 dl buljong, vatten + tärning eller fond

4 lagerblad1 kvist timjan

Några kryddpepparkorn

1 gul lök i bitar

Ytterligare 7 dl vatten, kokande

Koka upp buljong och öl med kryddor och lök. Tillsätt fläskläggen och häll på det kokande vattnet. Låt koka i ca 20 minuter.

Tag upp och lägg fläskläggen i en ugnsfast form, häll lite buljong över och ställ in i 180° varm ugn. Ugnsbaka i ca 2 timmar, lite knappt,  vänd då och då och tillsätt eventuellt mer buljong om det blir torrt i fatet.

Servera med potatismos eller rotmos, rostade grönsaker, senap, annat gott som finns hemma!


Hej Monica S! Jodå mina var rimmade, saltade så det kommer att bli gott! Lycka till! /Monika

monika | 2008-11-21 07:39:57

Hej! Köpte fläsklägg i butiken idag, men jag måste bara kolla med dig - dina läggar - var de naturella eller saltade? De jag köpte var saltade och det är inte säkert att det blir detsamma. Går kanske att vattna ur saltet lite?

MonicaS | 2008-11-21 00:32:07

Hej Caren! Nej jag vann inte.....aldrig tur i spel... /Monika

monika | 2008-11-18 09:19:10

Hej Monika, Tack för ditt svar. Jag håller tummarna att du vinner resterna idag :-). Caren

Caren | 2008-11-18 08:51:36

Hej Caren! Du måste absolut prova! Vi har en liten portion kvar till idag och den ska vi lotta om vem som får:)! Jag tog "vanlig folköl" alltså ljus och det är smaken man är ute efter ingen fylla;)... /Monika

monika | 2008-11-17 16:30:06

Hej, fläskläggen låter supergoda. Ska prova. Men jag är en smula valhänt i köket. När du skriver öl i receptet, vad menar du då för öl? Mörk, ljus, stark, svag? Vilken "effekt" är man ute efter? Nyfiken och glad läsarCaren

Caren | 2008-11-17 16:19:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *