JULPYSSEL FÖR LATA…

18 november - 2008 | 20 kommentarer

eller fantasilösa…en viss tidsvinst finns också att hämta anar jag eller kan tänka mig att detta är ett bra pyssel till barnen som de ”klarar själva”….. Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska benämna detta lilla pysselpaket jag fann igår, hur som helst köpte jag på mig några stycken i farten med tanken; ”bra att ha grej”!

img_4755.JPG

Det innehåller material till tre strutar i vacker röd filt , små hjärtan i gräddvit filt, fint knypplade band och en mycket utförlig beskrivning till de tre strutarna om man nu inte vill tänka själv…..

Jag kommer att fylla mina med vit ischoklad, hänga dem i granen eller ta med som en liten ”gåbortpresent” på glöggpartyt!

VIT ISCHOKLAD

250 g vit blockchoklad

125 g kokosfett

1/4 dl florsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg den tillsammans med kokosfett och florsocker i ett djupt fat eller skål. Låt smälta över ett vattenbad. Blanda väl och häll upp i ischokladformar. Låt stelna.


TACK Matlagningsgrabben! Vi blev nästan lite oroliga när du inte hörde av dig..... /Monika

monika | 2008-11-19 09:27:21

Sådär alla mina nyfunna vänner där ute, nu var så helgen över och middagen som jag såg fram emot med skräckblandad förtjusning har gått av stapeln. Och det gick precis så bra som jag hade hoppats. Humöret var på topp och maten som ni där ute var med och hjälpte oss med blev jättelyckad. Det är förunderligt att trots att man tycker att man tar i nästan i överkant när det gäller att vara ute i god tid med att fixa och dona inför festen så står man alltid där med andan i halsen in i det sista. Men allt föll på sin plats till slut, alltifrån det mousserande vinet till fördrink (med en skvätt lingon i), till laxtoasten vid hade som förrätt, till den utsökta kycklingen med oregano och vitlök (tack Cath du är min ängel!!!) till efterrätten som var något vaniljigt som tjejen fixade till. Tidigt under kvällen gjorde jag klart för våra gäster att de kunde äta och dricka så mycket de bara orkade för vi hade i slutet av kvällen tänkt att motionera oss av med lite av det vi stoppat i oss. Som motionsredskap hade vi en tennisturnering med Nintendo Wii, ni vet det där barnsligt trevliga TV-spelet man får aktivera sig för att spela. Trots att vi var ett sällskap i åldrarna 25-50 så hade vi alla det riktigt trevligt både vid matbordet och framför TV:n, och gästerna drog sig inte hemåt förrän vid 1-tiden, vilket jag tycker var ett gott betyg åt oss värdar :) Ni ska alla ha ett stort, hjärtligt tack för den tid ni tog er att hjälpa oss i vårt middagsplanerande. Vilka trevliga människor det finns där ute! Min desperata fråga till Monika blev till en helfestlig tävling vilket gör att jag kommer bära med mig fredagskvällen och dagarna innan den, som ett gott minne för lång tid framöver! Kram på er alla! Matlagsningsgrabben

Matlagnings Grabb | 2008-11-19 08:58:38

Åsa, Millan och Cath! Ni är för härliga....jag lovar lägga ut lite tips på både julgoidis och "gåbortpresenter" lite då och då ända fram till jul! Vilken bra och kul idé! /Monika

monika | 2008-11-18 21:07:57

Millan, det smidigaste man kan göra är ischoklad! Jag vet, har gjort ett antal i kväll! :) 100 g cocosfett & 200 g blockchoklad. Smält i vattenbad. Häll i formar - låt svalna. Köp en fin gammaldags skål, ny eller på second hand & lite cellofan omkring med en röd rosett - sen är det klart. Det tar ingen tid alls, och är väldigt gott!! Ha en bra kväll allihopa!

cath | 2008-11-18 20:38:27

God kväll ! Åh, vad pyssligt och gott det låter med vitchokladjulgodis....:-) och i strutar! Lyckost den som godis får av Dig! ;-) Mums! Ja,gärna fler tips med mat man kan "tamed" till de nära och kära i jul om tid finns och som går hyfsat fort! Många regkramar /Millan

millan | 2008-11-18 19:51:33

Absolut! Och jag är så nöjd med att ha julklapparna avklarade - de flesta! Nu kan jag ägna mig åt lite andra glädjeämnen i december! Själv har jag både den stora och den lilla i min samling, användes vid olika tillfällen!! /Åsa

Åsa | 2008-11-18 19:34:33

Hej AnnaKå! Jaa, det ÄR soppväder....själv ska jag äta gryta så småningom.... Och Åsa! Det var väl en alldeles underbar present, alla tiders, perfekt!:) Jag lovar att alla blir glada, den boken är min stolthet,,visserligen den stora men den här lilla guldklimpen är rätt chic, jag gillar den skarpt och priset är ju fantastiskt för vad man får..eller hur?! /Monika

monika | 2008-11-18 18:10:57

Idag har jag fixat julklappar! Det blev 10 ex av Min Mat. Galet, men kan det bli bättre.... Jag har den som min vackra lilla matbibel och delar gärna med mig av alla goda recept du gjort. Tjejen i bokhandeln tittade lite förvånat på mig och sa; inslagna - alla?? Hade inte riktigt mage att be henne slå in 10, så jag tog faktiskt pappret med mig hem!! Kram/Å

Åsa | 2008-11-18 17:20:17

Vilka söta strutar. Perfekt att fylla med julgodis och ge bort när man ska på nån bjudning före jul, precis som du skrev. Lustigt att så många gör soppa idag, jag också. Det är nog vädret som gör det tror jag.

AnnaKå | 2008-11-18 16:30:04

Åh, det låter underbart Cecilia...Själv ska jag pälsa på mig och åka på fotbollsmatch med William....i ösregnet...det kalla! /Monika

monika | 2008-11-18 15:49:13

Hejsan och stort tack Monika för ditt positiva inlägg om soppa och bröd. Jag ska liksom Linda baka bröd och göra soppa nu på eftermiddagen och det kändes bara så gräsligt motigt just i dag men självklart har du rätt Monika - det är egentligen en härlig syssla i detta ruskväder. Det gäller bara att vända på det hela och se det positiva även i alla måsten!!! Alltså: mot degbunken och soppgrytan med ett leende på läpparna:) Några tända ljus och något av Puccini i stereon får skapa stämning. Hälsningar från en uppiggad Cecilia

CeciliaW | 2008-11-18 15:32:01

Tjusigt Cath! Vilken reklampelare du är,,,både för potatisen och mig!:) Och Linda! Jaa, du har ju provat snickersarna redan så du vet ju ju hur smaskiga de är! Och Baka bröd och göra soppa låter som en härlig syssla i detta ruskiga väder...här blåser och regnar det kallt, uhhh! Den som ändå hade tid med sådana sköna sysslor idag..... /Monika

monika | 2008-11-18 14:04:52

Mmmm jag älskar snickerskakorna, fast det vet du ju redan. Senapsreceptet och potatisen ska jag prova bums fast kanske inte tillsammans... Ska baka snickerskakor idag tror jag bestämt och baka bröd och göra tomatsoppa och göra kvällsmat, puh jag blir bara trött när jag tänker på det... Ha en fortsatt bra dag. Kram Linda

Linda | 2008-11-18 13:27:23

Tack för receptet! Det ska vi prova! Tror nog inte de blir arga på Dig, vi som läser bloggen kommer ju att köpa tidningen nu :) Det är ju som sagt lite réklam! Ang potatisreceptet ovan, så har vi provat det - många gånger nu, det rekomenderas verkligen!!

cath | 2008-11-18 12:27:19

Ha, ha! Jag visste väl det! Jag är bra på att suktas....:) /Monika

monika | 2008-11-18 12:25:23

Tack Monika, den potatisen ska jag testa. Det kan bli så att jag måste testa Snickersreceptet ovan också. Det känns mycket troligt just nu iaf (lunchdags!). Tack, tack! /Lena

Lena Pe | 2008-11-18 12:11:21

Hej Cath! Åh, jag vet...vi är också där! Jag har ett toppenrecept på hemgjorda "snickersbitar" Det kommer ju visserligen i Leva och Bo i december men jag förstår att du vill ha ditt recept nu! så vi får väl se det som reklam, en aptitretare och hoppas att de inte blir arga på mig,..... SNICKERS Segt, sött och syndigt gott! 1 burk jordnötssmör (340 g) 4 dl sirap 2 dl socker 2 tsk vaniljsocker 18 dl riscrispies 350 g blockchoklad, (2 kakor) Sjud jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker i en jättestor gryta Blanda riscrispies och den sjudna blandningen. Häll i en långpanna och platta ut. Smält blockchokladen och häll över den. Skär i bitar när den kallnat något Packa fint i cellofanpåsar och de kommer att sälja som smör i solsken! Lycka till! Och senapsfröna står överallt här och sväller i min hemgjorda vinättika!:) /Monika

monika | 2008-11-18 11:54:36

Hej Lena Pe! Åh så fint! Tackas honom så jättemycket från mig, vilken fantastisk komplimang för en 40+are som jag.... Potatisen...och tid hart jag inte egentligen men kan inte låta bli:) Jag har lagt ut den förut men den är sååå god. Typ råstekt potatis fast i ugnen..Skiva potatis och lägg i en ugnsfast form tillsammans med skivad vitlök om man så vill. Ringla över olivolja, ganska rejält med flingsalt och blanda runt. Stek i ugn på 225°-250° i ca 30-35 minuter beroende på hur tunna skivorna var...din som kommer att älska detta, det gör mina barn! Lycka till! /Monika

monika | 2008-11-18 11:47:39

Det är dax för lite julpyssel nu, tiden går fort!!! Flickornas klass ska sälja hembakat och julgodis på en julmarknad, det ska tjänas in pengar till kommande skolresa. Har Du ngt smidigt & gott recept på julgodis som vi kan göra? Har man tvillingar får man ju baka dubbelt upp!! Tänkte vi skulle hjälpas åt med detta och det vore kul med ngt nytt. Hur går det med senapen? Ha en bra dag!!

cath | 2008-11-18 11:36:05

Helt ovidkommande kommentar men jag tyckte den var så gullig... Min son är 9 år, satt bredvid datorn och väntade på att få spela sitt spel medan jag kollade upp ett recept på AoM;s hemsida, bloggbilderna flippade förbi och plötsligt sa sonen; oj, vilken fin tjej! Naturligtvis måste jag kolla vem han menade och - taadaa- det var du Monika! "Tycker du, sa jag", "ja, hon är lik dig" sa då den gullungen. Haha, möjligtvis hårfärgen men jag är inte ens hälften så glamorös som dig! Kul tyckte jag det var iaf. Det är väl inte illa att bli kallad för fin tjej av en flickbacillrädd nioåring...? Hm, du har inte något bra förslag på god potatis till grillad älgentrecote med kantarellsås...? Klyftpotatis är ju gott men jag gör det såå ofta och gratäng är inte ungarnas favorit. Gärna tips om du har tid och lust... /Lena

Lena Pe | 2008-11-18 11:16:42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *