DEN SOM VÄNTAR PÅ NÅGOT GOTT!

7 december - 2008 | 11 kommentarer

Väntar inte för länge heter det ju som bekant…..men nu förstår jag att Ni som deltog på kursen och även Ni andra nyfikna väntat nog:)! Förlåt men dagen blev häktisk med fotbollsträning och julmarknad på vårt ”gamla dagis”….

Som  plåster på såren lägger jag ut en alldeles ljuvlig Fikonmarmelad med mandel som är nog så god till ostbrickan men alldeles perfekt så här i juletid! Håll till godo Kära vänner och lova mig nu att ni gör den också!

Första kvällen; Susanne, hennes fantastiska ”bagarman” och tillika mästerkock Anders och dotter Johanna

img_4832.JPG

Tack för maten Anders! Den var super duper….

Och så här glad blev jag över att Susanne gjort väldigt fina kompendium av mina mailade recept…

img_4833.JPG

Och nu var vi igång och Susanne verkar nöjd..

img_4836.JPG

Grupp 1, förmiddagsgruppen framför sina alster..

img_4840.JPG

Och grupp 2,. eftermiddagsgruppen, fortfarande pysslandes..

img_4843.JPG

Och..ta..da! Här kommer receptet!

FIKONMARMELAD MED MANDEL
1 kg torkade fikon
Vatten
300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa
Skal och saft av 2 citroner
200 g mycket grovt hackad skållad mandel

Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i c:a 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.

Kör frukten i en mixer till en ganska men inte helt slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att koka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.

Blanda ner mandeln, grovt hackad då ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.


Vad roligt Karin! Såklart vi orkar flera gånger,,,eller hur Susanne? /Monika

monika | 2008-12-12 12:06:38

Vilken dag jag haft!ropade jag till min man, när jag kom hem i lördagskväll, vilken dag! Vi var så trötta och så nöjda, när vi vacklade till bilarna med alla våra fullastade kassar, ja Du skulle ha sett oss! Jag hoppas att Du och Susanne orkar med en repris till nästa jul. Det vore verkligen något att se fram emot. Tack för en fantastisk dag! Karin

Karin | 2008-12-12 11:49:52

Marianne! Vilken fantastisk kommentar! Jag log hela tiden...och tusen tack för allt beröm och nu väntar jag bara på att få se tidningen.... /monika

monika | 2008-12-08 10:50:18

Vilken fantastisk lördag! Tack till alla Er som ordnade denna dag. Där var flickorna från Pomona,jättegulliga, Ulrik som lärde oss om marsipan, Susanne som fixade det mesta och Anette som arbetar i köket till vardags. Sedan sist men naturligtvis inte minst MONIKA!! Vilket arbete Du lagt ner, vilken logistik,allt bara fungerade så fint. Visst hade jag förväntningar men detta slog allt. Man behövde ingen som vaggade mig tll sömns på kvällen. Men det blev en pepparkaka med ädelost och nygjord fikonmarmelad och lite vin innan ögonen ramlade ihop. Klockan 7.15 i morse blev jag väckt av telefonen. Det var en väninna som frågade om jag läst tidningen. Min man snabbt ut! Där var Bodil,Monika och undertecknad i stor bild på första sidan.Nu är det bara att vänta på anbuden!!! Tack än en gång för en oförglömlig dag. Kramar till er alla! Mariann

Mariann(en av "flickorna "på JP) | 2008-12-08 09:54:01

Den kommer på posten inom kort....

Susanne | 2008-12-08 08:04:59

Hanna! Du har alldeles rätt! De hemmagjorda ätbara klapparna är de bästa:)! Eva! :)Tack snälla du! Och jag är som fågeln...."flyger" vart som helst.... Susanne! Så roligt! Vilken reklam! Det vore kul att se.... /Monika

monika | 2008-12-08 07:45:50

Inte dåligt! Nästan en helsida i dagens Jönköpings-Post! Nu kan hela Jönköping se hu trevligt vi hade det på kursen i lördags! Bodil, Monika och Marianne är dagens omslagsflickor, i full färd med att röra i grytorna. /Susanne

Susanne | 2008-12-08 07:10:06

Bästa Monika! Du är fantastisk!Kursen gav verkligen mersmak.Hoppas du snart kommer tillbaka till Jönköping.Annars kanske du skulle kunna komma till Tranås och hålla kurs för oss som bor här? Kram Eva Kroge

Eva Kroge | 2008-12-07 22:24:05

Å, så härligt ni verkar ha haft det...jag SKA försöka mig på fikonmarmeladen...det blir nog en härlig julklapp...tycker att det är underbart då man kan ge, eller får, hemmagjorda klappar. Tusen tack för receptet! KRAM Hanna

Hanna | 2008-12-07 21:03:32

Ha, ha Ninni! "Talang och full fart" det var det bästa jag hört på länge...och så kul det var att träffa dig! /Monika

monika | 2008-12-07 18:47:12

Hej! Tack Monika och alla andra för en mycket trevlig pysseldag. I dag blev det lingonpäron till efterrätt och jag har också hunnit provsmaka aprikos-marmeladen med mandel och stjärnanis samt honungsnötterna, allt var supersmaskigt. I kylskåpet finns det många fina burkar och jag tror att innehållet kommer att smaka rikigt gott. Det var kul att träffa dig Monika och jag tor att du har lite drag av min mormor Elsa ("talang och full fart"). Ha det bra! Hälsningar Ninni

Ninni | 2008-12-07 17:52:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *