EN RIKTIGT GOD JUL MED TILLSATSER….

10 december - 2008 | 11 kommentarer

Idag finns en rätt deprimerande artikel i Dagens Nyheter på sidan 8. Här får vi veta vad vår julmat egentligen innehåller och det är inte det vi vill att den ska innehålla vill jag lova utan att den faktiskt vimlar av E-nummer…

Att det fanns E-nummer i julmaten är väl ingen direkt överraskning men att de aldrig varit så många som nu, att julbordet faktiskt dignar av tillsatser idag när medvetandet hos oss konsumenter ökat tycker jag är rätt skrämmande. Varför lyssnar inte mattillverkarna på oss konsumenter?

Handeln kräver lång hållbarhet och de tillverkare som ”förr” tillverkat sina produkter utan tillsatser klarar inte längre det idag även om deras produkter gott och väl höll upp till 3 veckor utan tillsatser, nu kräver handeln en hållbarhet på 8-12 veckor! Men, hallå! hur trötta är vi inte på julmaten efter jul, så vad är det för mening med alla dessa tillsatser i just julmaten?

Nu är det väl inte julmaten som är den farligaste maten för oss, det är ju bara jul en gång om året, utan den mat vi äter varje dag.. men någonstans måste vi börja att säga ifrån ordentligt och då kanske vår ilska skulle märkas rätt väl om vi körde en bojkott till jul, eller?

Jag har egentligen alödrig förstått vad prinskorvarna gör på julbordet och nu fick jag ytterligare ett skäl att inte ha dem med, Hemköps prinskorv innehåller inte mindre än 7! tillsatser…man kan ju undra var köttet är..

Och Druvans gravlaxsås, hu och ve! 6 tillsatser! Här kommer ett recept på en underbar honungssås till min saffransgravade lax!

SAFFRANSGRAVAD LAX MED HONUNGSSÅS
Det går bra att grava både färsk och fryst lax. Den frysta ska inte vara helt tinad då den gravas. Bäst resultat blir det av mellanbiten på laxen. Min lax har en mild smak av saffran som passar fint ihop med en len honungssås.

Ca 1 kg lax av mellanbiten
Knappt 1/2 dl strösocker
Knappt 1/2 dl salt
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 kuvert saffran
1-2 knippen dill

HONUNGSSÅS;
1 burk créme fraiche
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk akaciahonung
Salt och nymalen vitpeppar
Lite fint klippt dill

Skär ut laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar.
Stöt ihop socker, salt, vitpeppar och saffran. Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen.
Finhacka dillen. Lägg ihop laxbitarna med  rikligt, c:a 2 dl, dill emellan. Strö över resten av dillen.
Lägg in laxen i en plastpåse och grava i kyl i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.

HONUNGSSÅS;
Blanda créme fraiche, senap och honung. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör till sist ner den fint klippta dillen.

FÖRRESTEN så kan man chatta med Kicki Theander idag klockan 13,30 på DN.se om tillsatser i maten och imorgon kan man chatta med mig klockan 14 på Expressen.se om julmaten;)!


Hej Ingela! Tack för din kommentar! Och visst finns det "mindre" farliga E-nummer det har du alldeles rätt i, men det finns tyvärr desto fler tveksamma... Men det såklart, Vi människor är ju alldeles för smarta för att inte komma på olika saker kring allt som rör vårt dagliga liv, maten, hälsan, boendet, utbildningen, pengarna.......och jag lever efter min fasta övertygelse att det som är naturligt är bra för oss det påhittade är jag alldeles säker på att det så småningom får konsekvenser... Men även i mitt kök figurerar konstiga nummer ibland,,,, jag är ju en människa som sätter njutningen överst på listan och inte en fanatiker..Var och en handlar efter sitt eget samvete och det tycker jag är gott nog! Några miondre E.nummer i en måltid är ju bättre än inget! Och vad det gäller Quorn,,,så håller jag inte med dig om att det är som att äta svamp...svamp plockar jag i skogen och går hem och steker i smör. Trevlig Helg! /Monika

monika | 2008-12-13 18:23:25

Det finns helt vanliga tillsatsamnen som har e-nummer, som har anvants i mannaminne i svenska kok. Natriumbensoat i sylt, askorbinsyra, karragen (som ar ett fortjockningsmedel gjort av alger, helt naturligt). Debatten om e-nummer ar bra men det finns ingen som pratas om de "vanliga" tillsatsamnena som faktiskt anvands for att forhindra att hemkokt sylt skall mogla etc. Quorn ar ju som att ata svamp...OK, konstig produkt men anda Andra debatter ar soja's effect pa ostrogen (intressant), "urban myths" om aspartam som ar en aminosyra = protein etc etc etc Nu blir jag val hat-spammad men jag ar mer radd for att ge t.ex en ra morot (som inte behover genomga tester for rester av bekampningsmedel) an att ge en burk med Semper morotspure till mitt barn (eftersom kommersiell barnmat enligt EU (och darigenom svensk) livsmedelslagstiftning genomgar regelbundna laboratorietester som enligt lag maste genomforas av tillverkarna. Bara mina 5 ore...

ingela soderlund | 2008-12-12 17:42:27

Millan, Lena Pe och Bibi! Tur att Ni finns...och reagerar! /Monika

monika | 2008-12-10 21:21:07

Har i rask takt läst Mats-Eric Nilssons böcker (efter tips från din sida!!). Jag förfäras och vägrar tillsatser!! Jobbar i skolans värld och hör ofta de små barnens ogillande över , främst brödet! Mellanmålet på em. är numera grönsaker och frukt. Bra att du belyser ämnet! Det måste nog ske hela tiden! /Bibi

Bibi | 2008-12-10 19:44:12

Det här är en superviktig, något av en hjärtefråga för mig. Sedan jag läste "Hemlige kocken" i våras har jag blivit helt stirrig. Är stressad över den dåliga skol/dagis-maten först och främst men också över all skitmat/tillsatser vi överröses med i övrigt. Har vi något av en förklaring till människors allt mer dåliga hälsa här? Otroligt positivt om någon "känd" tar tag i det här - löjligt, men då tycks det få ett annat gensvar. Det vore en hjälteinsats om någon! /Lena

Lena Pe | 2008-12-10 16:07:05

Hej igen Monika! TACK Monika för snabbt svar! Skönt att inte bara jag är lite frustrerad över detta! Kanske Malou "efter 10" har ngt inslag om detta i januari :-) Jag gillar verkligen detta programm, ut i media och "grilla" politiker och dem som blandar i dessa tillsatser, vi får Röra om i Grytan nu ;-)och ställa dessa männoskor mot väggen!!! Tänk på Våra barns framtid :-) Ja, bättre sent än aldrig, det kommer ju inte att bli "bättre tider" utan vi människor på denna jord får förespråka för mer Ekologisk mat m.m Carpe diem! /Millan

millan | 2008-12-10 14:01:54

Bra Berit! Hej Masi! Tack för stöd och kommentar! De "ofarliga" E-numren är så få att de kan vi snabbt lära oss...och jag förstår på ett sätt vad du menar med "problemet att laga eget då det ändå är tillsatser i ingredienserna",, men ändå inte! En gravlaxsås behöver inte innehålla någon tillsats om du väljer Kravmärkt dijonsenap, kravmärkt rapsolja och vinäger samt ekologiskt odlad dill så det är ju ett nödvändigt val förstås..problemet ligger ju där vi behöver ingredienser till vår maträtt där det inte finns Kravmärkta ingredienser att tillgå,,,och att då avstå helt från att äta just detta kan ju ibland kännas hårt och dessutom bli ett alltför tråkigt kulinariskt liv. Men tar man bort tillsatserna där det är "lätt" överlever man säkert en och annan fara... /Monika

monika | 2008-12-10 12:37:29

Bra initiativ! Det är viktigt att ni som är "officiella" personer och kända matlagare tar upp detta ämne, jag tror det får större genomslag då. Samtidigt så är debatten lite missvisande det finns ju faktiskt e-numrerade tillsatser, visserligen ganska få, som kan anses mer eller mindre naturliga eller godkända. Till exempel ättika och natriumbensoat (som finns naturligt i tex hjortron och lingon). Sen har jag tänkt en del på detta med att laga själv. Ta exemplet "laga egen hovmästarsås", det låter ju fint som snus men vad innehåller ingredienserna till såsen (Dijonsenapen, hur är rapsen till rapsoljan odlad, vilka gifter finns i dillen osv?) Det känns som att det gamla talesättet, hur man än vänder sig har man ändan i bak, faktiskt stämmer.

MASI | 2008-12-10 12:19:01

Bra initiativ! Jag är med! /Berit

berit | 2008-12-10 12:05:57

Hej Millan! Bra att du reagerar! Sjukdomar?`Ja ,,ingen vet ju, det är ju det som är det riktigt läskiga att ingen vet vad dessa grejer gör med vår kropp, framför allt våra barns kroppar! Jag ska kolla runt lite hur man rent tekniskt kan göra en lista och återkommer...och jag är som du, ingen "listfreak" direkt men detta måste bara få ett slut för precis som du säger, det är VÅR mat! /Monika

monika | 2008-12-10 12:05:50

Hej Monika! Vá bra att Du tar upp detta m ALLA tillsatser som bara ökar på våra matprodukter :-( Jag tycker det är skrämmande!Man tappar nästan aptiten och få denna info! Vad kan VI göra!? Man känner sig verkligen handfallen i detta stressade samhälle ibland. Familjer som köper färdigmat och inte "hinner"laga hemlagat En fråga, vilka/vilken sjukdom kommer och öka hos barn/vuxna i framtiden m alla dessa tillsatser!? Puh, varför inte börja med en "protestlista" och sedan skicka iväg alla dessa namn till ngn behörig, ja jordbruksministern kanske! Jag brukar ALDRIG vara intresserad av att skriva på listor men Nu får det vara nog med VÅR MAT!!Jag skriver gärna på ngn lista! Mvh/Millan

millan | 2008-12-10 11:39:34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *