NU SKA NI FÅ HÖRA VAD JAG TYCKER….

10 december - 2008 | 5 kommentarer

apropå matfusket…Att Ni alla borde läsa Mats Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” har jag ju sagt förut. Den är inledningen till vad som komma skall…nu har han skrivit en till, ”Äkta vara” som mer konkret tar upp vad det är i särskilda produkter, jag ger ett exempel;

Visste du t.ex. hur många hallon det går åt för att göra Coops hallonfyllning i företagets 360 grams rulltårta? Nej, det ante mig…men Mats-Eric vet, det går åt två hallon………  !!!Kanske är det därför barnen ibland på sommaren när de plockar hallon här hemma…(jag har både gula, röda och fina söta! gammaldags hösthallon) att de är sura… Sura! nästan fräser jag…det är ju för att de vant sig just vid det som inte är äkta vara…så sorgligt! Läs den Ni kommer att häpna!

Det värsta är ändå någonstans hur lurade vi är. Att en vacker förpackning som andas ”gårdsbutik och sädesfält”  får oss att tro att innehållet är ”rent” med påfyllnad av namn som Skördeglädje och annat poetiskt…bara är ren rapakalja…vänder vi på förpackningen ser vi motsatsen, råvarorna på bilden är ersatta med nummer! Och detta är ta mig fasiken inte riktigt klokt!

Neej hörni, Ni borde vara fler som reagerar, Ni är ju tusentals som läser detta,,, och imorgon när jag kommer upp till Expressen med min dator ska datorkillen få visa mig hur man gör en lista som går att skriva på utan att min dator krashar och på den listan kan jag ju inte bara ha 10 namn??!!


Hej Johanna! Att göra så gott man kan är gott nog! /Monika

monika | 2008-12-11 14:58:01

Hej Monika. Jag har läst båda böckerna och håller helt och hållet med om att det är skandal att vi blir så lurade av mattillverkarna. Jag har nu börjat ersätta alla konstgjorda livsmedel med äkta vara och börjat laga maten från grunden och baka själv. Det är dock oerhört svårt att hitta bra alternativ i affärerna. Försöker välja livsmedel med så kort innehållsförteckning som möjligt..men det är i princip helt omöjligt att undvika tillsatser. Min familj är värd det bästa och om det innebär lite mer tid i köket och lite dyrare varor i matkorgen så bjuder jag gärna på det!

Johanna Hansen | 2008-12-11 12:02:06

Hej Monica S och Lena Pe! Bra! ni är med! Och Lena, jag håller fullständigt med dig vad det gäller quorn...inte klokt att människor äter detta! /Monika

monika | 2008-12-11 09:19:42

Monika, jag har en stark känsla att du skulle/kommer få många många namn på din lista. Upp till kamp! Håller precis på med "Äkta vara", ska bli min nya shoppingkompis. Jag tror att det sorgligt nog är näst intill omöjligt att komma undan alla dessa tillsatser och e-nummer, men är man medveten eländet och försöker välja alternativ när det finns, är man en bit på väg iallafall. Häromdagen tyckte en av sonens kompis att mina köttbullar var "goda men ovanliga". Tacka för det, han är uppfödd på mamma Scan, jag gör mina själv på hälften fläskfärs, hälften älg el nöt. Jag tillsätter inget som gör att köttbullarna luktar mysko och kan studsa t e x. Och quorn (stavas det så?), det är ett mysterium för mig att människor köper sånt. Jag kan förstå att människor väljer att äta vegetariskt men varför välja ett helt konstruerat "livsmedel"? En avvikelse från ämnet kanske men du är så inne på något bra här, jag känner hur ivrigt jag blir. Vill se dig "rasa" i kvällstidningarna, haha! /Lena

Lena Pe | 2008-12-10 22:41:03

Jag är helt med dig. Läste Den hemlige kocken redan för ett år sedan och vi har mer och mer övergått till ekologiska varor, lagar maten från grunden och undviker alla sötningsmedel och konstgjorda saker. Det är inte lätt för det döljer sig mysko saker i allt. Varför finns det både socker OCH sötningsmedel i ketchup, i safter och annat? Vi äter bara ekologiska ägg och det är stor skillnad på smaken. Vår äggleverantör slaktade sina hönor för några månader sedan och vi väntar på att de nya ska börja lägga ägg igen. I mellantiden har jag köpt ägg i butiken och det är inte alltid de har ekologiska ägg (i Norge är man lite efter - utbudet är inte alls lika stort som i Sverige) men de "vanliga" äggen smakar plåt eller något - de har en metallisk bismak som jag inte känt förrut. Jag skulle kunna fortsätta länge på detta ämne - men igen - jag är helt med dig - mot allt fusk.

MonicaS | 2008-12-10 22:14:50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *