SISTA CHANSEN ATT KÖPA LEVA OCH BO..

14 december - 2008 | 6 kommentarer

är idag…ja, iallafall om Ni vill ha mitt recept på min underbart ljuvliga ”Lutfiskpuddingsufflé”…


Åh, Åsa! Tack själv:)! /Monika

monika | 2008-12-15 08:21:05

Sista dagen att köpa Leva&Bo; Jag spang ner till jourbutiken på hörnan en kvart innan stängning. Hör när jag kommer in - Leva&Bo 1 st...... Dom höll precis på att göra iordning returer och hade 1 helgtidning kvar i hela butiken. Snacka om julflyt. Jättefint reportage. Hela du inspirerar mig till att göra julmat till hela släkten. Tack!

Åsa | 2008-12-15 08:04:53

Oj, Monica S, så du hunnit med....och försvinnande gott., vad är det? Låter ju väldigt smaskigt.... /Monika

monika | 2008-12-15 07:55:10

Tusen, tusen tack!! Det ska jag göra i veckan. Har just lutfisk i ugnen för dagens middag. Den ska ätas med bacon, baconfett och ertestuing.. Smaskens, men jag har gjort så mycket så jag räknar med att få nog rester till en puddingsuffle... Nu har jag gjort kaffepraliner, tomtegodis, har kola kokandes på spisen och ska göra "försvinnande gott" (ett recept jag fått av svärmor..)

MonicaS | 2008-12-14 17:15:38

Monica S! En sådan trogen läsare som du ska inte gå utan...så här kommer det! LUTFISKSUFFLÉPUDDING Gudagod lutfiskrätt som är en blandning mellan sufflé och pudding, fluffig och len! Namnet tar också bort den värsta suffléstressen! Den kan göras i såväl små formar som en stor på ca 1 1/2 liter. ca 350 g, (ca 4 dl kokt lutfisk) 2 1/2 dl standardmjölk 4 äggulor 3 msk vetemjöl 1 tsk salt En nypa malen kryddpeppar Nymalen vitpeppar 4 äggvitor Smör + lite vetemjöl att smöra och mjöla formen med TILL SERVERING OCH GARNERING Smält smör 1 dl frysta ärtor 1 dl frysta lingon + 1-2 msk strösocker 1 paket tärnat bacon, 140 g Lägg mjöl, äggulor, salt och mjölken i en kastrull. (OBS! Ej aluminium). Rör sedan ihop ingredienserna till en slät smet innan kastrullen sätts på spisen. Det är viktigt att mjölet är ordentligt utrört. Koka upp under omrörning och rör hela tiden kraftigt tills smeten tjocknat. Ta kastrullen från värmen och fortsätt att röra tills smeten svalnat något. Blanda ned den kokta lutfisken. Smaka av med malen kryddpeppar och nymalen vitpeppar. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i den ljumma sufflémassan. Häll massan i den smorda och mjölade formen eller formarna om de är små och flera. Grädda på 200° i ca 35 min (små formar i ca 20 min). Täck med smörpapper om de får för mycket färg. Smält smöret, Koka ärtorna enligt anvisning på paketet, värm lingonen med sockret och stek bacontärningarna. Häll på smöret och garnera med bacon, lingon och ärter. Servera genast!. Lycka till! /Monika

monika | 2008-12-14 16:55:00

Åh, jag hade gärna haft det receptet - men jag är ju inte i Sverige så jag får köpt tidningen. Min man hade med sig Aftonbladets Mat & vin hem från Sverigebesöket hos svärfar för 2 veckor sedan och där finns mycket gott också - men inte lutfiskpuddingsufflé..

MonicaS | 2008-12-14 16:10:31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *