UTAN TILLSATSER I MATEN RISKERAR VI ATT DÖ…

14 december - 2008 | 8 kommentarer

Jaa, så är faktiskt rubriken i dagens DN på sidan 6! Marie- Louise Danielsson-Tham slår tillbaka mot hela debatten kring E-nummer och jag är alldeles säker på att nu blir människor än mer förvirrade! Marie-Louise är professor i livsmedelshygien och forskar kring livsmedelsburna infektioner och förgiftningar.

Såklart att det finns ett och annat E-nummer som tillfört något till oss konsumenter men jag är alldeles säker på att även Marie- Louise skulle hålla med om att det finns än fler som tillsätts av bara farten av ren lättja, snålhet och stupiditet! Det är ju just därför som debatten kring nummer och långa innehållsförteckningar är så viktig. Vi behöver välja vår mat med omsorg både utifrån tillsatser och kvalitet!

Och det är väl snarare detta som är problemet, hjälp oss urskilja vad som är vad och lura oss inte med allsköns förpackningar, namn och bilder…Låt oss göra våra val själva!

Jag kommer iallafall fortsätta välja så mycket ekologiskt som det bara går, kött från glada djur och ägg från fria hönor. Ty i min värld har det alltid varit så att det som är naturligt inte är farligt…eller åtminstone mindre farligt! Vi äter bara smör, ekologisk fet mjölk och är rätt så rädda för alla syntetiska lättprodukter som finns….

Och Gudarna ska veta att jag har kokat flera tusentals burkar med sylt och marmelad, har aldrig använt konserveringsmedel men rätt mängd socker, varit noga med hygienen och tillämpat hermetisk förslutning och har aldrig fått tillbaka en burk med möglig marmelad….

Och förresten…att en hantverksmässigt tillverkad produkt blir dålig efter ett tag tar jag som ett friskhetstecken! Jag glömmer aldrig när jag haft en Sötlimpa i mitt skåp, av ren nyfikenhet, hur färsk och god den verkade efter hela ett år! Neej, då tar jag hellre det att mitt bröd blir torrt efter några dagar i brödburken….

Slutligen vill jag bara säga att jag hyser mycket stor respekt för Marie-Louise, men tyvärr gjorde nog just detta inlägg oss konsumenter än mer förvirrade…..

Jag tror på vanligt sunt bondförnuft, det har iallafall tagit mig rätt långt hät i livet!


Catharina! Jag håller fullständigt med dig, vi slänger på tok för mycket mat och det är faktiskt en av de värsta miljökonsekvenserna... Marrimoster! Tänk den som hade en egen jägare som du:)! Och riulltårtan,,,ja, det var väl som med min sötlimpa;) Trevlig kväll alla! /Monika

monika | 2008-12-15 20:41:10

håller med dig helt o hållet. själv har jag så gott som aldrig köpt kött över disk , äter eget älgkött, köper lokalprod, ekologiska ägg, och gör så gott jag kan, konserveringsmedel skulle jag aldrig komma på tanken att ha i . jag glömde en "köpt" rulltårta i husvagnen i ett halvår och den såg lika fin ut när jag hittade den, naturligtvis åkte den i soporna. det som förvånar mig är att det finns bröd i ICA s bröddisk som har hållbarhet runt ett halvår framöver, ofta är det bröd som är grovt och innehåller nyttiga nötter, och kallas för nyttigt - men hur nyttigt är konserveringsmedlet i dessa bröd?

marrimoster | 2008-12-15 17:27:01

På tal om vanligt sunt bondförnuft kan jag inte låta bli att tänka på alla dem som slaviskt följer "bäst före datum" på diverse olika produkter. Har detta passerats åker det rakt ner i soptunnan, utan att man vare sig smakar eller luktar på det först. Jag förstår det inte, men blir rädd när jag ser hur många av mina vänner som låter datummärkningen och inte förnuftet råda. Ha det gott! //Catharina

Catharina | 2008-12-15 15:16:43

Berit, Sanna, Zita och Anette! Tack för era kommentarer, de visar ju om inte annat att vi alla tänker likadant...och sorgligt Anette att utbildningen i Hem- och konsumentkunskap helt försvinner på Gymnasiet,,,det är väl då den borde ta fart? /Monika

monika | 2008-12-15 10:53:08

Hej Det är inte lätt att vara konsument idag, jag håller helt med dig och försöker lärar mina elever att mat som möglar eller blir dåligt inte innerhåller så många tillsatser. Jag är en som också kämpar för att det ska bli mer undervisning i skolan i denna frågan, men som det är idag är Hem- och konsumentkunskap skolans minsta ämne och ingen undervisning på gymnasiet. Jag anser att alla behöver få mer kunskap. Har nu bakat 2 satser av dina underbara lussekatter. Mvh Anette

Anette | 2008-12-15 10:46:59

Hej! Har läst din blogg en tid men aldrig kommenterat,men NU blev jag RIKTIGT glad! Din iver att förespråka "riktig" är mycket glädjande och nu när du fått en sån fin utmärkelse ambassadör och inte minst den STORA tidigare i höst så har du en viktig roll , kriga för oss som föder upp det finaste köttet de renaste grönsakerna. Just alla E är långt ifrån nödvändiga,jag är född i början av 50-talet och är uppväxt med allting "hemmegjort" och min släkt är nog friskare än de flesta! Fackidioter som får betalt för att förespråka en viss grej ger jag inte mycket för, har de slaktat ,styckat ,konserverat,kokat in mm? Skulle inte tro det. Fortsätt med DIN stil den vinner i längden! Mvh Bondmoran

Zita | 2008-12-15 09:16:15

Det där lät mer sunt. Klart man inte ska bli E-hysterisk men det är viktigt att vi förstår att allt är inte guld och gröna skogar och att man kan göra bättre val för sin egen skull. Det är ju en sån skön känsla när man hittar bra grejer eller kokar ihop saker själv.

Sanna | 2008-12-15 08:56:42

Hej! Förvirrad är rätta ordet! Jag åt julbord förra veckan, men den här gången vandrade jag bara runt bordet varv efter varv och funderade på vad jag ville/kunde/borde äta. Plötsligt vara maten inte längre bara mat, utan det jag såg var en röra av E, konserverings-stabiliseringsmedel mm mm. Det slutade med att jag tog en rejäl klick chokladpudding; för skulle jag ändå stoppa i mig en massa kemikalier, så kunde lika gärna jag ta några som smakade väldigt gott! /berit

berit | 2008-12-15 08:43:18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *