VI HAR FÅTT TILLÖKNING!

27 december - 2008 | 17 kommentarer

Jag hade tänkt vänta med att berätta tills jag kunde få ett kort på henne i famnen….men än så länge har hon bara sovit hela dagarna och varit vaken hela nätterna!

Tussan heter hon…..:)

Och för er som är sugna på att planera Nyårsmaten kommer här min supergoda och riktigt festliga meny från Nyårsprogrammet av ”Monikas mat”;

TILLTUGG
Gott, frasigt och vackert!
FILOKNYTTEN MED CHÉVREFYLLNING
Ca 300 g filodeg
1 msk smör
50 g babyspenat
150 g chévre

1/2 dl vispgrädde

TILL  PENSLING

Äggvita

Tina filodegen om den är fryst.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt bladspenaten och fräs ytterliggare 1 minut. Tillsätt chévren och smält. Häll på grädden och sjud ihop. Låt svalna så att krämen stelnar.
Bred ut filodegsplattorna. Pensla med äggvita och se till att få minst 2 lager. Skär ut fyrkanter, ca 12-15 stycken. Lägg en klick chévrekräm på varje fyrkant och vik/vrid ihop.
Pensla med äggvita och grädda på 200° i ca 15 minuter.

CHAMPAGNEGRATINERADE OSTRON
Ostron och champagne hör ju nyår till.  Serverat så här blir det mycket av det goda, och dricks det dessutom champagne därtill blir det extra festligt!
24-30 ostron
3 dl fint riven parmesanost
CHAMPAGNESÅS
1 stor schalottenlök
1 1/2 msk smör
3  dl champagne
3 dl vispgrädde
Redning av 1/2 msk vetemjöl utrört i 1/2 msk smält smör

Salt och nymalen vitpeppar

Grovt salt till formen eller faten

TILL SERVERING
Ett gott grovt bröd
Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Häll på champagnen och låt koka ner till hälften. Tillsätt grädden och låt småkoka i 4-5 minuter.
Red såsen med redningen och låt koka ihop ytterligare några minuter.
Öppna ostronen och skär loss dem från skalet. Sila i lite ostronsås i champagnesåsen. Lägg ostronen på en bädd av grovt salt i en ugnsfast form. Fyll varje ostron med champagnesås och toppa med fint riven parmesanost.
Gratinera ostronen i 2 minuter på 275° grillvärme. Servera genast och gärna med ett gott grovt bröd!

ÖRTSTEKT HJORTRYGGBIFF MED HUMMER, TRYFFELSKY OCH MANDELPOTATISPURÉ
En riktig gourmeträtt att minnas hela det nya året! Tryffelskyn går att förbereda och sedan värmas och smaksättas.
Ca 1, 2 kg ryggbiff av hjort
1 knippe blandade örter, timjan, körvel, basilika, persilja
2 msk smör
2 msk rapsolja
Salt och peppar

TRYFFELSKY
1 msk rapsolja gärna med citronsmak
1 msk smör
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit rotselleri
2 msk tomatpuré
Några kvistar timjan, gärna citrontimjan
2 1/2 tsk strösocker
3 dl vitt vin
5 dl vatten
2 1/2 msk kalvfond
Salt och peppar
2 msk tryffelolja

MANDELPOTATISPURÉ
1 kg mandelpotatis
2-2 1/2 dl mjölk
50 g smör
Torkad Karl-Johansvamp
1 msk smör
salt och nymalen peppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
2-3 humrar
Röda mangoldskott

Börja med tryffelskyn då den ska koka ett tag. Den kan också göras dagen före och sedan smaksättas och värmas.
Skär löken i bitar och krossa vitlöken. Skala och skär moroten och rotsellerin i bitar. Fräs lök och grönsaker i smör och olja tills de fått lite färg, ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, timjankvistar och strösocker. Låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt vinet och koka tills hälften återstår. Tillsätt vattnet och låt koka sakta utan lock i knappt 1 timme. Sila skyn och tillsätt fond, tryffelolja, salt och peppar. Låt sjuda några minuter.
Putsa ryggbiffen. Stek den runtom i olja och smör i en stekpanna. Tillsätt hackade örter mot slutet av stektiden och ös över köttet.
Ta upp filén, salta och peppra runtom, sätt en stektermometer i mitten av köttet. Stek i 175°  ugnsvärme tills innertemperaturen är ca 50 grader. Ta ut köttet och låt det vila i folie en stund innan servering. Skär i ett par centimetertjocka skivor.

Koka svampen i 15 minuter, häll av. Fräs den i smör och smaka av med salt.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Tillsätt mjölken stöt och rör den slät. Blanda ner svampen och smöret. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Skala humrarna och knäck klorna. Värm tryffelskyn.
Servera skivor av hjortbiffen tillsammans med moset och hummerköttet. Skeda över skyn och garnera med jungfrusallad.

PASSIONERAD HJORTRONPARFAIT MED BJÖRNBÄRSMARMELAD
Denna underbara dessert blir en värdig avslutning på det nya året.
10-11 digestivekex
2 1/2-3 msk smält smör
3/4 dl strösocker
4 äggulor
3-4 msk vitt vin
1 1/2 dl hjortronsylt
5 dl vispgrädde
TILL SERVERING
2 dl björnbärsmarmelad
4-5 passionsfrukter

Klä 6 portionsformar med plastfolie. Smula kexen och blanda med det smälta smöret.  Gärna i marberedare.
Sätt på en kastrull med vatten och låt det koka upp. Blanda socker, äggulor och vin i en rostfri bunke. Vispa kraftigt över vattenbadet tills smeten tjocknar och blir som en toddy.
Ta skålen från vattenbadet och blanda i sylten. Vispa grädden lätt och blanda ner den i äggsmeten. Häll upp den i formarna. Lägg på kexsmulorna som ”lock”. Frys i minst 8 timmar.
Ta fram parfaiten ur frysen och ställ den i kyl ca 30 minuter innan den ska serveras. Stjälp upp dem på fat. Värm björnbärsmarmeladen något i en kastrull. Ringla den runt parfaiten. Gröp ur passionsfrukten och garnera med de små kärnorna. .


Ja jisses Cath! Att jag inte tänkte på det? att fråga er, min andra familj! Men hon håller faktiskt på att bli riktigt gosig, vi kommer att förändra henne! Just nu har Tussan hittat ett nytt hem i en tomtemössa:) till flickornas stora förtjusning! /Monika

monika | 2008-12-29 18:22:12

Hihi du skulle ha frågat oss här vilket smådjur som inte äter vita soffor ;O)) Ja, katter är mysiga, vår goskille blev 25 år och också saknad........ och så äter de inte soffor *fniss* Ja, Monika S de är faktiskt vääääääldigt söta (var lite anti i början när pratet börjades om djur skall jag erkänna, är mer för hund el inget djur alls)

Cat | 2008-12-29 13:50:04

Maria! Så klart jag menar det! Jag säger aldrig något jag inte menar...jag kontaktar dig! Cat! Jag borde fått ditt tips tidigare och tagit ett marsvin...Tussan har just ätit upp vår vita soffa...trots att hon är väldigt förtjust i allehanda grönsaker...jag har kommit närmare tanken på katt nu... Monica S! Jo, den är väldigt väldigt söt också....och Lycka till med knytiset:)! /Monika

monika | 2008-12-28 22:15:14

Cat - visst är det kul med marsvin? Vi har 2 marsvinspojkar - nu snart 3 år gamla - schackrutiga, urscharmiga, pratandes, gosandes och just nu lite småsura efter en 7 timmars bilfärd från Stockholm i varsin liten bur, men de blev så glada när de kom hem till sin bur igen. Monika, gratulerar med hamster. De är söta med. Och tack för recepten. Satt just och undrade vad jag ska ta med på knytiset på nyår. Gott Nytt osv till er alla

MonicaS | 2008-12-28 19:33:19

Gratis till Tussan, här blev det marsvin istället i oktober, jag charmades dels av att de inte är nattdjur som hamstern, dels att de inte bits så mycket som andra gnagare, och när jag läste att de "rulltar runt på sina korta små ben och fullkomligt älskar gos och kel", så var jag såld. Perfekt tänkte vi för barnen tycker inte att våra fiskar är så gosiga el går att krama så värst bra -"Och mamma, vi vill ha ngt att krama och gosa med, en vandrande pinne el en hund ....ehhhh ja, vad skall vi välja då? Så då blev det marsvin hahaha Så nu har tjejerna varsitt marsvin och de små grisarna ligger i filtar famnen på barnen som två små gosiga bebisar, och så pratar de massor!! Är nog det roligaste med marsvinen att de är uppe på dagarna och tysta på nätterna och att de pratar så mycket, och att de är är så gosiga och inte bits förstås ;O) Riktiga gosmaskiner är de små djuren och de visslar högt efter mat när man går förbi, så är riktig skojiga små busisar. Och vårat grönsakskonto har gått upp massor!! De älskar ju allt möjligt i grönsaksväg så vi provar det mesta, och det mesta går i. Grattis till Tussan, själv smygplanerar jag för en till hund eftersom vår älskade, underbara gosis som vi haft i 15 år gick bort för 2 år sedan och varje dag är en oändligt saknad....

Cat | 2008-12-28 18:30:22

Monika!!! Menar du på riktigt?????? :o) Maria

Maria | 2008-12-28 17:25:06

Hej igen Maria! Eftersom jag är kär i kärleken och tycker det låter fantastiskt att Ni gifter er gång på gång....jag har inte ens gift mig en gång så får du, om du vill mer än gärna låna klänningen:)! Susanne! Underverket är inte stilla nog än att fotograferas.....det kommer...säkert;)! Millan! Jaa du, jag undrar nu varför vi inte köpte ett annat djur...särskilt då jag just läst i boken att hamstern inte är ett gosedjur....jisses då! Det var ju det vi ville, gosa alltså:)! Och jagf håller med,,,nu ser vi fram emot nyår och champagnen och förslag till skinkan har du i mitt senaste inlägg! /Monika

monika | 2008-12-28 16:56:48

hej igen! jag menar "familjedjurvännen" såklart ;-) Ciao! /Millan

millan | 2008-12-28 13:02:30

Hej Monika :-) God fortsättning! Grattis till nya familjemedlemmen, jag som trodde Du och Familjen köpt en hund en cockerspaniel eller ngt! Tyvärr missade jag dina tv-programm, det är sådär när man har gäster och själv åker iväg... Näh, nu ser man fram emot nyår! Skumpa redan då gästerna kommer!! ps.har du ngt förslag vad man ska göra av all julkskinka man har kvar i kylen!? kramisar /Millan

millan | 2008-12-28 13:01:05

Kan man få se det där underverket snart?

Susanne | 2008-12-28 12:56:06

Hej Monika, Ja det har du rätt i!!!!! Det finns en mening med allt ;o) ! Det är andra gången vi gifer oss! Vi ska förnya våra löften vart 5:e år har vi sagt! Så den 10:e januari för första gången i Katarina Kyrka i Sthlm så slår vi till igen! Å den hade varit så passande! :o) Ha en skön söndag, en som nyss åt upp den sista julskinkan! PUST...! Maria

Maria | 2008-12-28 12:37:40

Maria! det är nästan så att du måste låna den av mig:)! Something new, something old, something borrowed, something blue heter det väl?....och denna är ju både gammal, lånad och blå....;) /Monika

monika | 2008-12-28 09:48:25

åååå, jag som tänkt att den skulle vara perfekt när vi skulle gifta oss :o( superfin och ändå "enkel" !!! Tack snälla för svar! Ska du sälja den ngn gång kan du ju alltid höra av dig ;o) TACK för ett bra program! God fortsättning! Maria

Maria | 2008-12-27 20:39:58

Marrimoster! I bet you have more in the fridge....var det inte din man som var jägare...? Du kan skatta dig lycklig och köra hela racet:) Lycka till med dansen! Cath! God fortsättning själv...javisst en hamster är det och nu börjar jag undra varför vi köpt den....men igår kväll var den uppe och gosade länge,,, kissade sedan på Williams nya fina julklappströja...och han blev inte glad utan tyckte att den skulle skärpa sig:) men jag blir glad när du skriver att den blir en go kvällskompis...och singstar är kul, det har vi:) Maria! Den klänningen är ett super duperfynd från HM för flera år sedan...isblå med fullt av pärlor inte klokt men sant! God fortsättning allihop! /Monika

monika | 2008-12-27 17:12:07

Hej, I programet från igår, hade du en FANTASTISK klänning på "nyårsfesten" var kom den ifrån? MVH Maria

Maria | 2008-12-27 15:38:47

God fortsättning!!! Härliga recept, som vanligt. Vi har förrätten till vårt nyårsfirande i år, jättesmidigt att dela upp det. Ideén kom när vi alla hade små barn. Vi bestämde att dela på "jobbet" med att fixa alla rätter. Det är 10 år sedan men vi håller på så fortfarande :) Hamster i julklapp!! Vi har haft en sådan liten nattsuddare med!! De blir tama & goa kvällskompisar. Kan hålla igång och leva om riktigt på nätterna :) Här blev det Singstar ABBA, att vad kul vi har!!!! Ha en härlig lördagkväll!!

cath | 2008-12-27 14:51:25

eftersom jag har hjortron i frysen , kommer den här efterrätten att stå på mitt bord inom kort. ha en trevlig lördagskväll. själv ska jag ut och svänga på dansgolvet.

marrimoster | 2008-12-27 10:23:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *