NU PRATAS DET NYÅRSUPPLÄGG ÖVERALLT!

29 december - 2008 | 13 kommentarer

I min just nu väldigt hostiga tillvaro, (blir alltid sjuk då jag äntligen blir lite ledig!) pratas det Nyår till höger och vänster. Är det inte en ren upplysning om vad som ska bjudas på så är det fråga om råd och dåd, Fyrverkerier är också ett väldans hett samtalsämne…

Nu har jag delat in mina närmaste i kategorier,,,,:). De som alltid gör som de brukar med sin hummer och parmiddag i kärlekens tecken, underbart! De som vill förnya sig, ha flera gäster, byta gäster, blanda gäster, väldigt roligt! och de som är en blanding av dessa båda, (där kommer jag själv att vara om värdinnan blir frisk). Ungefär samma gäster från år till år med några undantag,, så här är det ju på sätt och vis både parmiddag och förnyelse! Här bjuds det frikostigt på härlig mat. Nya rätter ibland, men jag tycker mig minnas att vi fått en ljuvlig fisksoppa de senaste åren….andra år har vi gäster bidragit med en rätt, förrätt eller dessert tillexempel (stolar lånas alltid:) av oss!)

Och det är väl just så det bör vara om det är en större fest på Nyårsafton? En middag vi hjälps åt med, kvällen är lång…..

Och här kommer ett hett tips från mig till alla er som likt Malin här i bloggfamiljen ska bidra med förrätten. Mycket handlar ju om upplägg och servering vid festliga tillfällen. En soppa serverad i ett vackert glas placerad på en större tallrik med en sallad ”on the side” är ett läckert upplägg. Soppan kan egentligen vara vilken soppa som helst men en Créme Ninon är alltid festligt, en jordärtskockssoppa passar alltid bra på vintern liksom en len potatissoppa, smaken får avgöra…

Salladen däremot bör inte väljas alltför hastigt! Här krävs späda blad och gärna i olika färger. Tillbehöret, som dessutom gifter sig väl med soppan är den ugnsttorkade parmaskinkan, den blir som  ljuva flarn på salladen. Vill man lyxa till det är pilgrimsmusslan förträfflig men går att utesluta. Som ”pricken på Iet” kommer de fint hackade marinerade soltorkade tomaterna…Nu är valet Ert! Gott slut allihop!

CRÉME NINON, GRÖN ÄRTSOPPA
God soppa som känns lyxig trots sitt enkla innehåll.
1 liten röd lök
1 msk smör
800 g frysta gröna ärtor
7 dl buljong
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl champagne eller mousserande vin
Salt och nymalen vitpeppar
TILL GARNERING OCH SERVERING;
Några kvistar färsk dragon

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smöret. Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken. Tillsätt ärtorna och låt koka upp.
Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen. Häll i champagnen och smaka av med salt och peppar.
Garnera med färsk dragon och servera i ett glas och gärna med en fin sallad på en tallrik bredvid.

UGNSTORKAD PARMASKINKA OCH HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA MED JUNGFRUSALLAD
Vacker, kärleksfull och lite uppstudsig sallad!
12 skivor parmaskinka
Olivolja
Nymalen svartpeppar
12 stora pilgrimsmusslor eller det dubbla om de är små
200 g jungfrusallad
7-8 marinerade, soltorkade tomater
DRESSING
1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Bred ut parmaskinkan på en bakplåtspappersklädd plåt. Skvätt över olivolja och peppra. Ugnsstek skinkan i 175° i 25 minuter tills den är knaprig.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Halstra pilgrimsmusslorna någon minut på varje sida.
Arrangera salladen och finhacka tomaterna, blanda och lägg upp på förrättsfat. Fördela pilgrimsmusslorna på salladsfaten.
Skaka ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Stick till sist ner de torkade parmaskinkskivorna lite här och var. Servera med soppan och ett gott bröd.


Hej Lena Och Staffan! Helt underbart kul! Sånt blir jag glad av:)! God fortsättning! /Monika

monika | 2009-01-02 10:05:30

Varit på en fantastistk nyårsmiddag där alla bidrog med olika grejor. Bosse och Maria hade gjort förrätten med din gröna ärtsoppa och pilgrimsmusslorna on the side. Och i konkurrens med mycket annat gott under kvällens lopp så var det förrätten som absolut tog priset! Tack Bosse och Maria och tack Monika för receptet! Lena & Staffan

Lena | 2009-01-01 19:45:39

Hej Monica S! Låter härligt med alla dina blommor..Synd att du missade programmen men vi får hoppas på fler:)! Ha så trevligt ikväll och Gott Nytt År! /Monika

monika | 2008-12-31 10:42:35

Fantastiska ideer här måste jag säga (som alltid dock...). Nästan synd att vi är bortbjudna imorgon och inte behöver göra annat än baka kaka och möta upp i tid... Men blommor har jag frossat i i jul. Har juleros, hacinter, amaryllis (som inte vill blomma ;-() och en fin azalea. I tillägg köpte jag 30 tulpaner på grönsaksaffären idag. Nu står det blommor överallt. Gott Nytt år till er alla och särskilt till dig Monika. Det är alltid lika kul att följa med på vad du gör. Missade tyvärr tvprogrammen i julhelgen, men det blir väl fler chanser. Ska se om jag hittar en bra nyårskaka bland dina recept nu. /Monica S

MonicaS | 2008-12-30 20:50:31

Köp champagneglas för 1 kr nu på "det stora varuhuset ****, sätt i en el flera små blommor i oasis el vatten, glittra lite glitter el sätt i en rosett el paraply/drinkpinne i (liknar lite fyrverkeri sådär) och bind ett vackert band runt foten och ev cellofan men bind då bandet runt toppen. Jättefint att ge bort när man går bort el ge en till varje gäst som en liten nyårsgåva att ta hem ev med namnlapp på vid bordet. Eller sätt flera stycken glas på bordet med glasbitar el färgade stenar i vattnet och blommor som bordsdekoration. Eller gör desserten i glasen och skriv namn el gör häftiga dekorationer med glitterlim, glasen kostar 1 kr så det är okej att leka till det lite el hur ;O)

Cat | 2008-12-30 19:38:33

Hej Millan! 'Håller med, blommor, ljus och nytt hus! Jisses vad kan bli bättre? Grattis och tack för "krya på hälsning"....Appropå champagnen....den godaste och mest prisvärda...det finns ju godare så klart men då kostar de därefter...men Pierre Peters blanc de blanc...sväljer de flesta:)! Oopps nu kände jag mig genast bättre! GS då! /Monika

monika | 2008-12-30 17:42:35

Hallå där gulliga tjejer! Cat, tack för alla tips.....otroligt bra tips! vilken energi Du har :-) Dax och köpa på sig några läckra höga glas hör jag det! WOW! Men jag säger :Glöm för guds skull inte köpa läckra servetter i år och ha en massa småljus på bordet o i rummet! Jag har köpt några läckra m lila orkide grejer på till nyår och ljushållare i lila-metall......coolt tjejer! Jag har ALDRIG köpt så många småljus som i år....men så är man en romantiker också!! Kul att bo i ett nytt hus också :-) Vá härligt med nyår!! Iår blir det skaldjur, fiskspett m.m.m.m Sist men inte minst: Krya på sig nu, sov ut eländet Monika! Sköt om Er ALLA och drick ngn God champagne ;-) Ciao! /Millan GOTT SLUT! /mILLAN

millan | 2008-12-30 15:34:58

Host, host! Ni är för härliga, jag blir glad av Er alla! Och Cat:)! Du verkar lika crazy som jag och med ett högt konto för glitter, bling-bling och glamour då det vankas fest.....Gott slut på Er alla! /Monika

monika | 2008-12-30 11:49:31

Nej då jag häller ju glitter på blommorna som jag skrev och sprayar med glitterspray (hårspray från typ Åhlens funkar utmärkt el vanlig hårspray och sedan glitter på innan det torkar) Ngt som är fint att göra med hyacinter är att ta varje enskild blomma och trä upp på en ståltråd och göra servettringar el göra hjärtan och lägga på varje plats el hänga på stolarna. Jag brukar be om lite "äldre"(=billiga i blomsteraffären) rosor el likn och lägga i skålar m vatten (och glitter viskar jag med ett leende) Men till nyår så blir det alltid tulpaner, och blad som jag torkat och sprayat med glitter håller år efter år. Näe, jag har svårt att hejda mig och alla mina vänner säger att jag borde eg jobba med fest, pynt och dekoration, för när andra ser en disktrasa ser jag genast en tomte el påskkärring, där andra ser en kpotte ser jag en pingvin el uggla osv osv

Cat | 2008-12-30 11:00:28

Haha, åh Cat är du helt hejdlös??? Du är för rolig och parallellen med Ernst passande. Du har massor av fina tips, glöm bara inte blommor och blad säger jag. Har köpt på mig en drös blå reahyacinter som ska plockas isär och blomma för blomma få pryda mitt middagsbord i morgon. Ljusstakar i fattigmanssilver och lite murgrönerankor kompletterar min dukning. Här hittar man alltid bra ideér, inte bara mat... Gott nytt år alla! Och ett krya på-dig till Monika! /Lena

Lena Pe | 2008-12-30 10:23:41

Cath! Jösses, vilken fart det blev på dig....som en jetmotor!!! Vilka bra och trevliga tips! Och användbara! Tack för det! Gott slut och Gott Nytt till dig också,... och Monika.... och alla andra från Jönköping

Susanne | 2008-12-30 10:18:12

Håller med om upplägget och nu till Nyår så kan man ju vräka sig i glitter och lyxkänsla när det dels kommer till dukningen men framför allt till maten. Servera drinkar/dessert i frostade glas med salt el sockerkant runt glasen. Servera förätt eller dessert i höga glas på fot, gärna mousse i olika färger så du kan göra glasen randiga el ngn pannacotta med ngn fruktpure varvat ser festligt ut. Frys in frukt i isbitar el skär ut figurer i frukt ex stjärnor och sätt på glas el lägg i dryck. Tänk på barnen och gör gröna el rosa sockerkanter runt deras glas, fyll på med apelsinjuice och sedan grenadine, blir härligt med knallröd botten och gult ovanpå till vuxna kan man i juicen hälla lite starkare saker om så önskas. Gillar barnen inte avocado så kanske de gillar kiwi, liknar avocado så blir "lika" som de andra har, el stansa ut stjärnor i bröd och gör toast med gott pålägg till de barn som inte gillar förätterna. Servera sås till varje person i varsin separat form, också lyxigt sådär, mycket höga glas piffar till det mesta faktiskt. Häll glitterströssel på efterätter el choklad, koka upp socker till karamellnivå ca 150 grader, och häll ut i roliga formar och stick ner i efterätterna. Häll glitter på bordet och blommorna, dekorera i teman som silver/blått el guld el vitt/glitter, snö och is. häll ut fakesnö el ta salt el socker och dekorera på ordet, el häll i glas och sätt i ljus men använd då salt för socker kan ta eld. Häng upp glittergirlanger brukar vara rea på jupynt nu och där finns det både vita/silver/guld girlanger el glas-stjärnor osv Gör små smällkarameller med småprylar el godisar i och slå in i glitterpappaer, lägg på varje bord och låt sedan gästerna dra isär och se vem som får "prylen", barnen älskar dessa smällkarameller! Kan ju också skriva bordsplacering på dessa om man vill, skriv menyer och häll på glitter och sätt dit band, lyxkänsla igen, gör roliga bordplaceringar. Frosta frukt i socker, lägg fram pappe...nej nu måste jag nog sluta tar ju upp hela Monikas blogg men jag går i gång som Ernst brukar säga hahahaha....... Gott slut och Gott Nytt År! Krya på dig Monika och STORT TACK för detta år och din underbara blogg, och för att du är den vackra person som du är, både på utsidan men framför allt på insidan!!! Kram

Cat | 2008-12-30 09:54:31

HEJ PÅ ER ALLA GODA BLOGGARE MED MONIKA I SPETSEN. JUST SÅ ÄR DET. NÄR KROPPEN INTE LÄNGRE LIGGER PÅ " HÖGVARV " UTAN BLIR LITE OVAN, JA DÅ SLÅR OFTA EN FÖRKYLNING MED TILLHÖRANDE HOSTA ORDENTLIGT TILL. VÄLKOMMEN I HYGGLIGA HOST- KLUBBEN !! TROR ENDAST NU, ATT TIDEN JOBBBAR FÖR OSS. SÅ HOST, NYS & SNÖRVEL. NYA TIDER, NYTT ÅR GÅR VI FRAM EMOT. JAG TACKAR ER ALLA FÖR I ÅR OCH ÖNSKAR ALLT GOTT INFÖR NY.Å.-AFTONEN. PÅ ÅTERSKRIVANDE, ELLER VAD SÄGS ?? GOD HÄLSA TILL ER !

ELIN MARIA SUNDBERG | 2008-12-29 19:46:28

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *