FÖRLÅT OM JAG FÖRSUMMADE ER IGÅR!

3 januari - 2009 | 16 kommentarer

Men jag drabbades av utrensning, mani, fnatt och galenskap!

Det hela började med att jag skulle finna ett visst fat jag vet att jag snart kommer att behöva för en plåtning och höll på att bli galen över att inte hitta det. Jisses så det såg ut i mitt rekvisitaförråd, det vill säga mitt pannrum och intilliggande tvättstuga. Här såg man verkligen spåren av ett hektiskt arbetsår, allt var mer eller mindre inslängt utan en enda tanke. Jag bestämde mig för att storstäda, trots att min hälsa inte är tip topp, men ändå och enligt regeln, årstid, material och färger….Ingen lätt uppgift, men det blev rätt så bra till slut och jag lyckades också faktiskt skilja mig från några trasiga favoritfat;)!

Nöjd gick jag in på mitt kontor…men då fick jag fnatt igen! Sååå många högar, pärmar, böcker och grejer, måste gå igenom allt! Och det gjorde jag….Belöningen kom till slut! I en påse som jag faktiskt höll på att slänga fann jag några minnesvärda och roliga foton som jag ramade in i tre av de 9 ramar jag just hittat……;)

Min Mamma…shit Mamma! vad snygg du var!

Min Pappa, som inte finns med oss längre, men Du var inte så pjåkig heller!

Och det här då! Thommy och jag nyförlovade i New York, Nyårstid för en Herrans massa år sedan,,,jag var 19 år!

Och när jag var klar med allt var jag dödstrött….somnade helt enkelt!

Men nu sitter jag här på mitt nystädade kontor och det löjliga är att nu vet jag inte var jag har nånting! Det hade jag total koll på förut;)!

Neej, hörni nu ska det bli det god mat här! En chévre chaud och lammrostbiff!

Chévre chaud är bland det enklaste man kan laga och passar utmärkt som förrätt på en tillställning. Antalet skivor chévre per person eller hur tjock skivan ska vara kommer an lite på vad som följer till huvudrätt.

1 skiva chévre per person

Jungfrusallad

Några körsbärstomater

Några fint hackade marinerade soltorkade tomater

Pinjenötter

Flytande honung

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Några droppar olivolja och balsamvinäger

Lägg chévreskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Arrangera jungfrusallad och körsbärstomater på assietter. Rosta pinjenötterna i en torr och inte alltför het panna, finhacka de marinerade tomaterna.

Sätt in chévren på 250°  och baka tills den börjar smälta och får lite färg. Placera en ostskiva ovanpå salladen på varje assiett. Strö över rostade pinjenötter och hackade marinerade tomater. Ringla över lite honung, några droppar olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra och servera med ett gott bröd.

Och Lammrostbiffen? Ja den bryner jag runtom i smör och rapsolja. Salta och peppra samt stick in en termometer. Sedan in med hela pannan i ugn på 175°. När temperaturen är 68°-70° är den vackert rosa och precis så som jag vill ha den, men vill man ha den mer genomstekt är det 75°-80° som gäller för lamm. Ta upp den, låt vila och skär sedan i lagom stora skivor.

Sedan börjar det roliga! Tillbehören! Det blir min favoritpotatis i ugn Ni vet, rostade rotfrukter och den ljuvliga skyn! Trevlig kväll på Er och städa inte FÖR mycket är mitt råd;)!


Jag behåller nog julen en vecka till, men jag har lurat in en stor bukett med 15 olikfärgade tulpaner bland allt det röda. Jag brukar normalt inte vara så förtjust i julpynt och bling-bling, men iår har det känts rätt på något sätt - men vi har inte så mycket inne - en julgran med lagom mycket pynt, några blommor, en glasängel, röd julduk och massa teljus. Känns bra. Men när granen barrar för mycket så åker den ut.. ;-)

MonicaS | 2009-01-04 22:08:11

Inte arg,precis..men var sak har sin tid, så även tomtarna. Nu är det dags för dem att dra sig tillbaka för en välbehövlig vila. Och jag skall omge mig med liljor och tulpaner, som sagt, och det skall vara vitt och ljust omkring mig. Nog med bling, bling! Och visst blir det underbart när skolan börjar, och var och en sköter sitt och måndag är måndag och tisdag är tisdag och allt rullar på som vanligt....?Struktur, helt enkelt!!!

Susanne | 2009-01-04 21:04:30

Men Susanne..vad du låter arg på tomtarna;)! /Monika

monika | 2009-01-04 16:16:18

Nu skall skiten ut! Tomtarna är nedpackade, granen i sopboden och själv står jag (ensam) kvar med barr till knäna. Imorgon blir det liljor och tulpaner i alla vaser....

Susanne | 2009-01-04 14:39:19

Hej Sophia! Vad roligt med en ny läsare! Välkommen:)! Och tack så jättemycket för fint beröm. Och vad det gäller att välja rätt så är jag alldeles säker på att dina små barn får väldigt mycket bättre mat än andra bara genom att du tänker som du gör! God fortsättning och kram till dig med! Susanne! Jag vet precis vad du menar! Den visan har jag hört massor av gånger, det är ju inte direkt samma kiv om att packa ner kulorna som att hänga upp dem....Men ska du redan ta bort julen? Min får vara kvar ett tag till känner jag....20 dag Knut;) /Monika

monika | 2009-01-04 14:27:41

Shit, vad det är surt att ta ner julgranen!!!! När pyntet skall upp finns det gott om hjälpsamma armar och det kan inte gå fort nog, men när skiten skall ner är alla som bortblåsta! Och vem står ensam kvar bland nedfallet glitter och i drivor av granbarr? Jo, mamma.... Är det någon som känner igen visan?

Susanne | 2009-01-04 13:37:53

Monica! Är en ny bloggläsare av din blogg. Jag kände att jag bara måste skriva att du är en person som strålar, jag blir så glad av att se dig i rutan! Inspirerande att du rensar, tog tag i pappershögen från köket nyss, under juldagarna så hamnade den i mitt skåp bredvid sängen.... Hoppas att du snart blir frisk!! Jag letar efter hälsopepp i vardagen. Har två små på 1,5 och 0,5 så planering är allt men lir inte alltid av.... Springer en runda på ca 40 min varje dag, maten är det svåra...välja rätt 5ggr per dag... Massormed kramar Sophia

Sophia | 2009-01-04 12:38:48

Monika! Din mamma var ruskigt snygg...

Susanne | 2009-01-04 11:58:02

Ha, ha Caroline…! Det kanske är så jag ska göra, försvinna ibland;)? Tur att det då finns sådana som du som klickar sig in flera gånger och saknar mig;). Och jag håller absolut med, det gäller att passa på när lusten kommer! Monica S! Åh, lyckost dig som ska shoppa grejer till nytt kök! Oj så kul! Lycka till! Cecilia W! Åh, jag vet precis hur du känner angående brödrosten! Det har hänt mig också, antagligen därför som jag nu har så¨svårt att slänga saker......Ha en härlig söndag i det vackra vintervädret! /Monika

monika | 2009-01-04 11:12:25

Hejsan! Ett så bra sätt att börja ett nytt år! Hade det inte varit så att vi rätt nyligen flyttat och därför redan haft vår stora rensa-i-röran-period så hade jag nog gjort det nu efter det här inspirerande inlägget. Tänk bara vad skönt det är att äntligen hitta ordentligt bland sina saker (d.v.s. när man lärt sig hitta i den nya ordningen) och vad mycket tid man sparar när man slipper gräva sig fram i fullpackade utrymmen, letandes efter "nålen i höstacken"! Innan flytten var detta ständiga letande en av mina värsta energi-och tidsbovar. Himla kul är det också när man dyker på gamla kära och bortglömda saker när man städar. Vilken skatt med ramar du hittade och så vackra foton! Det är något speciellt med svart-vitt ändå. Men som sagt, man ska nog inte städa för mycket. Själv fick jag totalfnatt och slängde i ivern bort en och annan pryttel som jag nu saknar. Bland annat en rar, bullig brödrost från 50-talet som visserligen gjorde brödet kolsvart på 30 sekunder men den var ju så söt! God fortsättning på det nya året! Och krya på dig! /Cecilia

Cecilia W | 2009-01-04 11:06:12

Det kanske är en släng av det nya året..?? Jag fick också ett utbrott bland alla högar med papper och har nu samlat ihop de i en hög och gått igenom och slängt det som inte ska sorteras in i pärmar. Sen återstår bara den delen av jobbet. Men vi tog äntligen itu med våra köksinredningsplaner. Vi har bott i vårt hus i 10 år nu och köket var uselt när vi flyttade in, men det var så många andra problem med huset så köket har hela tiden flyttats ner på prioriteringslistan. Men nu - NU är det dags!! Vi har lyckats göra en ritning och tillbringade eftermiddagen på IKEA för att tänka ut lösningar på allt.. usch vad ont i huvudet man får av det - men det blir nog bra tillslut. Men när jag har ett nytt kök ska jag investera i nytt porslin, härliga keramikfat och kul maskiner som man inte kan leva utan. Det ska bli kul!!

MonicaS | 2009-01-04 00:32:30

Du är så förlåten [men jag blippade mig in här m i n s t fem gånger för att se om det hänt något nytt under gårdagen, du är starkt breroendeframkallande]. De där få stunderna när sorteringstarmen suger tag i en ska man inte förkasta.

Caroline | 2009-01-04 00:01:04

Ha, ha Nina! Då har din sambo något gemensamt med Thommy! Han avskyr alla mina prylar och bra att ha grejer....Men oj så många gånger jag varit glad att jag haft just "det fatet eller just den koppen" i min samling:)! Mina kära prylar skänker mig stor glädje och har räddat den värsta plåtningen ett flertal gånger! Så, sköt om både dig och prylarna! (Men det förstås...lite ordning kan man ju ha;)! /Monika

monika | 2009-01-03 22:45:41

Hej igen! Efter att ha läst din blogg idag,så tänkte jag att jag också måste ta och städa i mitt skåp med alla fina fat,koppar och sånt som jag fått av min mormor och allt annat man har samlat på sig genom åren.Pryltokig som man är.Min sambo blir tokig på mig han tycker att jag har alldeles för mkt muggar,tallrikar och fat.Han säger att man inte behöver så mkt.Men jag gillar mina grejer och har svårt att göra av mig med saker.Ha det bra:)kram Nina

Nina | 2009-01-03 22:30:30

Ja men Heléne, då vet du ju hur skönt det känns idag:)! Och sticka låter ju rogivande....Go´ helg! /Monika

monika | 2009-01-03 20:59:39

Hej Monika! Kan du tänka dig att jag också städade igår och "rensade i röran" I dag har jag mest suttit och stickat. Njut kvällen! K Heléne

Heléne | 2009-01-03 19:19:38

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *