BULLAR TILL CARINA I ”EN LITEN STAD I FRANKRIKE!”

6 januari - 2009 | 15 kommentarer

Tänk vad lite sömn kan göra! Efter en natt med riktigt god sömn känner jag mig idag som en helt ny människa!  Eller så är det så enkelt att jag mår bättre för att jag fått tillbaka min son;) ja, William är hemma igen och har om möjligt blivit ännu längre;)!

Innan jag somnade igår låg jag hur som helst och funderade över hur spännande det är egentligen med cybervärlden! Nu är Ni människor från flera länder på jordklotet som följer med här på bloggen. Vi har redan haft besökare med kommentarer från Canada, Italien, Tyskland, Norge, Danmark, Spanien och nu senast fick vi en hälsning från Carina ”i en liten stad i Frankrike” som blev sugen på att baka bullar efter flickornas bullbak på nyårsdagen:)!

Kanske är Ni fler runtom i världen som läser och följer med mig och alla de andra i min ”bloggfamilj” på äventyren? Om det är så vore det verkligen alldeles superkul om ni bara ville säga Hej när Ni tittar in! (Personligen tycker jag nämligen att det är lika kul att läsa kommentarerna som inläggen på bloggar).

Och idag är det väl en utmärkt dag för bullbak? Så här kommer receptet på bullarna, särskilt till dig då Carina!

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

1 ägg, (kan uteslutas om man som Rakel är allergisk, men bullarna blir dock lite saftigare)

Ca 1,3 liter vetemjöl

FYLLNING;

150 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker eller råsocker strö

1/2 dl malen kanel

TILL PENSLING OCH GARNERING:

Alt, 1; 1 ägg och pärlsocker eller flagad mandel…(Beata)

Alt, 2: Smält smör och pärlsocker…(Rakel som ju varken tål ägg eller nötter)

Smält smöret och blanda i mjölken, värm till fingervarmt, 37°:

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt socker, salt, ev. ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i ca 45 minuter under bakduk.

Ta upp degen ocvh knåda igen. Dela den i 3-4 delar. Kavla ut varje del till en platta. Rör ihop, kraftigt, smör, socker och kanel till fyllningen och bred den sedan på de utkavlade plattorna. (Men forma bara bullar av degen och lägg på plåt att jäsa om ni som Rakel vill ha ofyllda bullar….)

Rulla ihop degen från långsidan och skär den sedan i ca 3-4 cm breda bitar, beroende på hur stora bullar ni vill ha. Placera på en plåt med bakplåtspapper och tryck till lite lätt. Låt jäsa ytterligare 25 minuter under bakduk.

Pensla bullarna med ägg eller smält smör. Strö på önskad topping och grädda bullarna på 250° i 5-10 minuter. Låt svalna under duk och ät sedan med ett glas kall mjölk! Bra pyssel för kalla vinterdagar:)!


Hej Anette! Så roligt! Både att få en kommentar från dig och Kina, (tror du är den första/enda därifrån!) och att vi nästan "känner varandra":)! Min bror jobbar mycket i Kina, kanske skulle jag hänga med honom dit någongång? Svindlande tanke att mina böcker fick följa med....tack! /Monika

monika | 2009-01-07 08:50:52

Hej Monika! Jag följer många svenska bloggare dagligen härifrån Peking, det är skönt för det känns som om man har en fot kvar hemma! Din blogg är den första som jag skriver en kommentar till och nu vet du att du har en mycket matintresserad läsare också i Kina. Det är lustigt med cybervärlden, plötsligt får man en personlig relation till personer som man inte känner i verkliga livet. Det lustiga är att jag såg dig gåendes i gatan upp mot vårt hus många gånger på 90-talet, då jag och min man bodde på Breda gatan på Djurgården. Vi var då i 25-årsåldern och hade inte fått våra barn än. Många gånger var vi på Rosendal och åt gott! Några år senare förde jobbet oss ut till olika länder och med oss dina kokböcker. Många utländska gäster har fått smaka "din" mat. Nu använder jag mig ofta av recepten i din blogg. Vet ej om du gjort någon studieresa och fått uppleva den kinesiska matkulturen. Jag tycker den är helt fantastisk och väldigt varierad då de olika regionerna har sina specialiteter. Tack för många bra recept! Anette

Anette | 2009-01-07 05:18:39

Agneta! Det var nog det bästa och finaste jag hört någonsin! Vilken bra idé, Tack så jättemycket och jag hoppas verkligen att de har kunnat glädja inte bara en utan flera:)! /Monika

monika | 2009-01-06 21:49:26

Ida! Så avundsjuk jag blir...jag älskar Marstrand:)! Och här i Stockholm snöar det just nu! Maria! En västkusthälsning till:)! Ska titta in till dig! Caroline! Visst är det min bok du bakat ur:)! Roligt att du tyckte det var gott! /Monika

monika | 2009-01-06 21:45:08

Åhh, vad jag tycker att det är trevligt att läsa din blogg. Inte nog med det så ska du veta att jag så många gånger när jag kännt mig tyngd tagit fram dina vackra kokböcker lagt mig tillrätta i soffan och bara njutit av fina recept och vackra bilder.Jag villa avslöja en liten hemliget: jag jobbar som psykolog och har vid ett flertal tillfällen tipsat om dina vackra böcker till klienter.Ja, det verkar som om dessa kokböcker är en god hjälp vid tyngda stunder. Fint va!!! Agneta

Agneta Eriksson | 2009-01-06 21:43:54

Gott att höra att du är piggelin igen! I dag har jag bakat ett superdupergott foccaciabröd med pesto i, som bestämt är ditt, tror jag. Och jag bara älskar det! [Boken heter "Bröd och marmelad" om jag inte missminner mig. Är för lat för att springa ner i köket och kika.] Och just ja. Mitt exotiska hörn av världen heter Matfors. Och ligger i Västernorrland. ;-)

Caroline | 2009-01-06 21:16:18

Hej Monika, Jag kom in för en bra stund sedan och har just börjat tina upp. Här på Tjörn på Västkusten blåser det hur kallt som helst. Skönt att fundera på vad man kan göra för god mat i veckan då. Tack för alltid lika inspirerande matprogram och recept! Varmt (!) välkomna in till min matblogg också, Maria :-)

Maria Gustafsson | 2009-01-06 21:14:01

Hej Monika, jag brukar ofta kika på din blogg. Du ger massor av inspiration! Härliga miljöer oxå! Promenad runt Marstrand idag. Gott! Men nu faller regnet här i Göteborg. Imorgon jobb = ganska skönt att kommer in i rutiner igen. Tack för en härlig blogg och god fortsättning på det nya året!

Ida | 2009-01-06 20:35:33

Maud! Tack gulliga du! Cecilia i North Carolina och Anne i Washington DC! Detta är ju helt fantastiskt! Att Ni sitter där på andra sidan jordklotet, klickar er fram till mig...! Nu vill jaq göra en lista med alla runt världen som följer med här....hmmm men hur gör man? Jag måste också säga att jag beundrar er som utflyttat, visst längtar man bort ibland men att lämna allt så där? Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Bodde i Italien ett år då jag var dansare...men det var ju innan barnen...och väldigt kul förstås;)! Tack för att ni hörde av er, så kul! /Monika

monika | 2009-01-06 19:49:31

Hej Monika! :-) Vad skont att du mar battre. Har kommer en halsning fran en annan svensk i Maryland utanfor Washington DC. Hittade din blogg for nagra veckor sedan och har roat mig med att lasa alla dina inlagg fran borjan. Du skriver sa bra och verkar vara en san kul och fin manniska. Onskar dig allt gott under 2009 och alla ar efter detta ocksa forstas. :-) Farsk jast ar nagot som jag verkligt saknar har. Kan riktigt kanna i fingrarna den dar skona kanslan nar man smular sonder den lilla sota kuben :-)) Saljs dina bocker i USA ? Har letat men har inte lyckats hittills. Din vackra Rosendals bok fanns pa Amazon men dom ville ha 280 dollar (runt 2000 kronor) for den. Lite saftigt kanske, hi hi. Ser fram emot att lasa din blogg under aret. Den har stort draggel-varde for en utlandssvensk, ha ha. God Fortsattning pa nya aret till dig och din familj & Lycka till med allt / Halsningar Anne P-L

Anne | 2009-01-06 19:09:47

Hej Monica och alla ni andra! Jag "sitter" i Cornelius, North Carolina och följer din blogg varje dag från första början ... och om inte det blir varje dag så läser jag alla tillbaka till den dagen jag sist läste.... Det är sannerligen intressant och inspirerande att följa ditt liv "hemma" i stan för jag hör också hemma i Stockholm. Det känns som jag fortfarande är där på något sätt ! Jag har läst, inspirerats och rusat ut till affären för att handla dagens middag för att upptäcka till min stora förtret att allt inte finns här. Det blir många "jag-tar-den-här-istället" och "det-får-väl-gå-utan-just-det" . Super duper tack för en mycket bra blogg! C

Cecilia | 2009-01-06 18:34:51

Hej! Trevligt att höra att du mår bättre. /Maud

Maud | 2009-01-06 17:46:03

Salut Carina! Ringa Laurent i affären,,,hmmm det låter härligt! Själv får jag ringa Peter på Ica när jag vill något;) Och Susanna! Tusen Tack! Virginia har vi inte haft förut...nu lägger vi till dig på den exotiska listan:)! Må så gott! /Monika

monika | 2009-01-06 16:14:40

Hej Monika, Här har du en svenska som bor i Virginia, USA och läser din blogg ofta. Jag får massor av positiv inspiration från dig. Tack! Susanna B.

Susanna Blackman | 2009-01-06 16:08:06

Salut! Gud vad glad jag blev nar jag sâg din blogg,fôrst fick jag mig ett otroligt skratt sen var jag bara tvungen att ringa till Laurent i affâren.Nu mâste jag mejla till mina svenska kompisar och be de kolla in din blogg. Kram Carina

Carina | 2009-01-06 16:05:57

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *