IGÅR FÖLL JAG FÖR FRESTELSEN TILL JUNK FOOD!

7 januari - 2009 | 6 kommentarer

Jaa, så är det! Det blev Pommes frites (Ni vet dem där färdiga från frysdisken) och bearnaisesås till middag! Ja, ja det blev biff också förstås….Williams hemkomst gjorde att han fick välja sin älsklingsrätt! Inte klokt att jag av alla människor har barn som älskar detta över allt annat på jorden! Fast det förstås,,,,jag måste kanske då erkänna att även jag tycker det är rätt så gott;)!

Sedan blev det kel med Tussan…

Innan hon ville återgå till sin absoluta favoritplats, tomteluvan!

Och imorgon kan ni höra mig på radio i P1 Meny, klockan 10,00!

BEARNAISESÅS

Inte alls så svårt som det kan tyckas och bra mycket godare än den färdigköpta! Skulle den skära sig går den att rädda genom att vispa upp en äggula och tillsätta lite i taget till den skurna såsen under kraftig vispning. Den bör dock inte värmas efter detta.

150-200 g smör

5 vitpepparkorn, krossade

2 msk fint hackad gul lök

2 persiljestjälkar

4 msk vitt vin (eller 2msk vinäger+2 msk vatten)

3 äggulor

1 tsk torkad dragon

Smält smöret och låt svalna. Se till att även äggulorna är rumsvarma.

Blanda i en kastrull krossade pepparkorn, hackad lök, persilja och vitt vin. Koka ihop tills drygt hälften återstår.

Sila lagen och häll tillbaka den i kastrullen. Placera i ett vattenbad, dvs en annan lite större kastrull fylld med hett vatten, (ej kokande vatten). Tillsätt äggulorna under kraftig vispning. Tillsätt sedan smöret, först droppvis och sedan i en sråle fortfarande under kraftig vispning. När såsen är tjock, blankl, pösig och fin är den klar. Smaka av med torkad dragon och servera ljummen, mums!


OK låter spännande. Jag får helt enkelt tina upp den och se vad det är. Om inte så kan jag alltid göra köttgryta av den. Det var det jag tänkte, men sen kom jag på att det kanske var en finare bit kött än jag räknat med..

MonicaS | 2009-01-08 18:47:50

Monica S! Jag tror, är dock inte helt säker att det är benfri biffstek du har, Sirlinestek är ju för mig en rätt och inte en köttdel...Jag skulle helsteka den och sedan skära i fina skivor och servera med god sås och lämpliga tillbehör...så sugen jag blev;)! Lena! Jaa du, allt går ju att laga i mindre portioner, pasta, dinkel, bulgur, cous-cous och servera med en köttbit, fiskbit eller vad som önskas. Annat tips är ju att frysa in i portionsförpackningar när du ändå lagar en gryta, köttfärssås eller soppa. Och jag skulle nog försöka sluta äta framför Tvn....... /Monika

monika | 2009-01-08 10:10:38

Så du är kock. skulle du inte kunna ha förslag på mat för en ensamstående som inte kostar en massa pengar, är enkel och snabb så man slapp micromaten. Känns så onödigt att ställa sig och laga mat till mig själv och jag vill helst inte äta ute då det blir så dyrt. Har du förslag på någonting som känns gott att äta framför tv:n. en kokbok för ensamstående tror jag skulle sälja bra.

Lena | 2009-01-08 01:41:27

På tal om det - jag måste bara fråga om du vet. Jag köpte en STOR frusen köttbit i helgen till ett mycket bra pris. Det stod att den vägde 1,5 kilo, men den väger närmare 3 kg och det står mørbrad på den. Den är benfri och ser ut att var massivt kött. Jag vet ju inte vad det är på svenska så jag har letat runt och funnit att det heter beef sirloin på engelska, men jag är ju inte närmare ett svenskt namn. Har du något bra förslag på vad det är och vad jag kan göra med detta stycke kött.

MonicaS | 2009-01-07 19:40:38

Hej monica S! Såklart du ska prova att göra den själv! Och tro mig, det verkar svårare än det är, så om du dessutom inte tyckte det blir det lätt som en plätt för dig! Och ett tips, testa ryggbiffen nästa gång istället för entrecoten, han blir inte besviken! /Monika

monika | 2009-01-07 17:47:24

Det är något lustigt det där med biff, pommes frittes och bearnaissås - det är det min äldste son alltid önskar sig om han får välja festmiddag. Helst ska det vara entrecote, hemgjorda klyftpotatis och sen brukar vi köpa någon färdiggjord sås - helst inte påse. Nästa gång ska jag testa att göra den själv. Såg ju inte så svårt ut..

MonicaS | 2009-01-07 17:28:29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *