ANKSUG!

8 januari - 2009 | 12 kommentarer

Är det inte lustigt hur man ibland kan bli enormt sugen på en viss sorts mat? Ett begär som bara inte går att hejda…Just så blev det nu för mig när jag lästa Lena Pes kommentar och fråga om recept på Anka…Det finns inget godare än ankbröst! Åtminstone inte idag!

Jag har tidigare lagt ut recept på anka, titta in under ”fågel” men här kommer ett till med en alldfeles underbar blomkålspuré som tillbehör…Nu måaste jag åka och handla blomkål och ankbröst till middag:)!

STEKTA ANKBRÖST MED BLOMKÅLSPURÉ
Ankbröst är mycket, mycket gott. Ni bara måste testa detta!
2-3 ankbröst beroende på storlek
Gourmetsalt och nymalen svartpeppar
God olivolja
BLOMKÅLSPURÈ;
1 blomkålshuvud
2-3 msk smör
2 msk yoghurt naturell eller créme fraiche
Salt och nymalen svartpeppar
Skär ett rutmönster i skinnet på ankbröstens feta sida. Gnid in dem med salt och peppar. Stek i en het panna utan fett med början av skinnsidan neråt i ca 5- 7 minuter, vänd och stek ytterligare 5 minuter. Skinnet ska bli knaprigt och köttet ljust rosa.
Låt vila och skär sedan upp brösten i sneda skivor.
BLOMKÅLSPURÈ;
Skär bort stammen från blomkålshuvudet och dela det i mindre bitar. Koka bitarna riktigt mjuka i vatten. Mixa sedan alla ingredienser till en slät puré. Smaka av med salt och nymalen peppar. Servera med skivor av ankbröst och lite jungfrusallad.


[...] (Kanske skulle jag nu bara byta rödkålen med äpple och valnötter mot en len blomklålspuré! Recept på Anka med blomkålspuré finns här) [...]

KONSTGJORD ANDNING! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-01-12 12:35:09

Hej Anna! Så roligt att det blev lyckat! Och Grattis till din Far.... /Monika

monika | 2009-01-18 10:36:07

Hej Monika! Måste kommentera på den här "gamla" sidan för jag gjorde blokålspuré ikväll när vi firade min fars 76-årsdag. Oh så len och god den var, helt fantastiskt god tyckte alla närvarande. Tyvärr hittade vi inga ankbröst men istället hade vi majskycklingfilé fylld med mozzarella och det var ingen dum kombination! Tack för inspirationen!

Anna | 2009-01-17 21:45:01

Hej Anna! Ja lova att prova! Du blir inte besviken...och just så, att du känner att buffelmozzarellan blir nödvändig vill jag att alla ska känna när de läser min blogg, Tack för det! /Monika

monika | 2009-01-11 11:03:18

Detta recept sparas för att provas när jag hittar ankbröst nästa gång, det låter ju så urmumsigt! Blomkålspuré låter också smarrigt, har testat selleripuré med mandelpotatis i nyår och det var försvinnande gott! Tack för alla roliga tips, buffelmozzarella känns plötsligt nödvändigt i livet när jag läser din blogg ;-) //Anna

Anna | 2009-01-11 10:57:11

Hej Sofia! Och tack för tips!:) Ska jag absolut prova och säkert flera med mig! Och nu gjorde du så jag blev sugen på krämig buffelmozzarella också, hur ska den här kvällen sluta! /Monika

monika | 2009-01-08 17:31:06

Känns givetvis lite lönlöst att tipsa dig om recept - i synnerhet detta som är barnsligt enkelt - då du säkert har provat liknande förut. Men OM du inte prövat kommer här receptet på den ljuvligaste av soppor. För 4 personer (stora portioner) Tid: 10min + 1h + 15 min 1kg fina, djupröda tomater 1 kruka basilika 10 vitlöksklyftor 1 burk röd pesto Olivolja, salt, peppar ca 1l hönsbuljong Mozzarella och ev foccacia till servering - Klyfta tomaterna och strimla basilikabladen grovt. Krossa samtliga vitlöksklyftor slarvigt med knivbladet. Lägg alltsammans i en ugnsfast form, salta och peppra rikligt och rör om med ganska mycket olivolja. - Ugnsrosta på ganska låg värme (175 grader eller så) i någon timme, tills tomaterna är helt mjuka och ligger och puttrar i sin egen saft. Ta ut, låt svalna något. - Mixa alltsammans med 1l hönsbuljong, så att soppan är någorlunda slät men har lite bitar kvar. - Koka upp och smaksätt med röd pesto (ta rejält). - Bottna serveringsskålarna med lite hackad mozzarella. Lägg upp soppan och vänta sisådär 5 min. Då har mozzarellan smält och soppan är lagom varm att äta. Givetvis är det gott med lite bröd till, jag brukar göra foccacia med kalamataoliver, men det är sekundärt.

Sofia | 2009-01-08 17:10:05

Hej Heléne! Vilken kul kille du har;)! Men prova detta, supergott! Det finns ofta bra ankbröst även i frysdisken.. Millan! Tack, friskare ja men fortfarande dödstrött....och vårkläderna lockade mer än reakläderna förstås! Anka är fett, men fettet rinner av i pannan och det är ju just fettet som gör det så gott! Inte så dyrt eftersom du inte äter så mycket utan njuter hejdlöst av varje liten skiva,)! /Monika

monika | 2009-01-08 17:07:38

Det glädjer mig att Du är piggare och bara en sån sak att man tänker på Nks Rea är ju ett friskhetstecken! ;-) Hoppas Du hittade något trevligt , hörde av min kära Mor att vårkläder redan kommit också....farligt :-) Anka, visst är det rätt magert kött?Dyrt? Trevlig eftermiddag! /Millan

millan | 2009-01-08 15:01:27

Ha, vad lustigt. Min pojke berättade precis att han längtade efter Pekinganka. Jag kan ju göra ankbröst efter ditt recept, så blir det kanon. Hoppas bara jag hittar ankbröst. Njut tystnaden! K Heléne

Heléne | 2009-01-08 14:37:01

Smaklig måltid Lena Pe! Ni blir inte besvikna! /Monika

monika | 2009-01-08 13:35:53

Åh tack Monika! Vad glad jag blir, låter som en bra kombination, jag gillar verkligen blomkål - och barnen med faktiskt (ja, mannen också). Skriver genast upp det på min "att-handla-inför-helgen-lista"! Tack tack tack! /Lena

Lena Pe | 2009-01-08 12:32:58

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *