NU HAR NI KANSKE VÄNTAT….

11 januari - 2009 | 17 kommentarer

på min rapport från gårdagskvällen? Men ”den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge”  heter det ju!

Tyvärr får jag göra er besvikna på bildmaterial då batterierna i kameran visade sig vara slut, quelle catastrofe, (men Micke var ju ändå inte här som ni redan vet;))! Och jag bor ju långt ifrån affären som ni också vet….;)!

Det var i alla fall en uppsluppen och trevlig middag och det bästa av allt, de åt som hästar!

Vad det bjöds på?

Tilltugg till champagnen; Små snittar med anklevermousse och en liten klick rödlöksmarmelad samt små snittar med den klassiska Skagenröran som flickorna faktiskt gjorde helt själva!

Förrätt; Créme Ninon med handskalade räkor, Grön ärtsoppa som är fantastisk bjudmat då den går utmärkt att förbereda och sedan värmas upp med grädde och champagne. Och räkorna skalade min snälla granne Ewa-Marie…..

Huvudrätten; Parmalindad kycklingfilé i balsamicosky med rött ris. Mitt absoluta favoritrecept på bjud kyckling, förbered och sätt in i ugn ca 30 minuter före den ska ätas. Och jag hade, hör och häpna, nyskördad rosmarin i som jag grävde fram under snön! (Receptet finns här på bloggen under Festligt)

Och desserten då? En variant av en Oscar II tårta som jag gör i långpanna så den räcker till många! Men igår höll den faktiskt på att ta slut!

Och här kommer recepten! Utan bilder…snyft!

CRÈME NINON MED HANDSKALADE RÄKOR, ca 12 portioner som förrätt

1 stor röd lök
2 msk smör
1,2 kg frysta gröna ärtor
1,3 liter hönsbuljong
3 dl vispgrädde
2 dl champagne

Salt och nymalen vitpeppar

TILL GARNERING OCH SERVERING;

1 kg räkor med skal

Några kvistar färsk dragon
Bröd

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smöret. Koka upp buljongen och tillsätt de frysta ärtorna till löken. Låt koka i några minuter.
Mixa soppan slät och fin. (Förbered hit!) Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll till sist i champagnen och servera i koppar med några räkor i varje kopp. Garnera med färsk dragon.

MIN OSCAR II-TÅRTA, ca 16 personer
Här kommer en variant av min egen version av denna klassiska tårta, mycket förenklad med färdighackad mandel i bottnarna. Däremot satsar jag stort på dekorationen,  kanderad mimosa, violer och granatäppelkärnor! .
BOTTNAR
4 påsar hackad och skållad sötmandel (à 50 g)
3 dl strösocker
8 äggvitor

FYLLNING
8 äggulor
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
300 g  smör, rumsvarmt

TILL GARNERING
1 granatäpple, kärnorna
Kanderad mimosa
Kanderade syrener

Lägg  bakplåtspapper på två plåtar. Smörj och mjöla dem lätt.
Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt på de två plåtarna.
Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
Blanda äggulor, strösocker och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp till en tjock kräm under ständig omrörning.
Låt svalna och rör ner det mjuka smöret i klickar under omrörning. Ställ gärna i kyl en timme.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.
Dekorera med granatäppelkärnor, kanderad mimosa och violer.

Jaaa, jag vet! Ingen tårta man blir smal av precis men Ack så god;)!


Hej Anita1 Du klickar på etiketten "festligt" eller "fågel" och bläddrar dig ner/bakåt till 2 November så finner du receptet! Och Tack, tack för bloggberöm! /Monika

monika | 2009-01-14 21:42:04

Tack för härlig blogg. Jag blir så inspirerad när jag läser den. Undrar var jag hittar receptet till "parmalindad kycklinfilé"? Lycka till med fortsatt skrivande. Jag ser fram emot en ny härlig vår med många nya roliga recept. Anita

Anita | 2009-01-14 19:57:54

Hej Annmarie! De finns i välsorterade livsmedelsbutiker och även Te och kryddbutiker. Och roligt att du ser fram emot julboken...:) /Monika

monika | 2009-01-12 13:48:25

God fortsättning på det nya året! Var hittar du de kanderade blommorna som du använt till din tårta? Jag ser fram emot din julbok! Jag kan se framför mig hur läcker och inspirerande den kommer att bli. Annmarie

Annmarie | 2009-01-12 10:55:56

Hej L8! Åh, de röda och svarta risen är så vackra och väldigt goda. Lite "tuggigare" och med en härlig nötig smak. Och vad roligt är att även barnen gillar det! Birgitta i Strängnäs! Bra make du har;)! Tusen tack för fina ord som värmer gott! Lena Pe! Ja nog är det lite stressigt allt, vi har ännu inte tagit en bild men mycket text har jag skrivit, jag har ju "förmånen" att jobba när andra är lediga och ibland vara "ledig" när andra jobbar! Dessutom ska den på tryck flöre semestrarna för att ligga sprillans ny på Bokmässan! Och du måste absolut göra Oscar II tårtan...mmmm /Monika

monika | 2009-01-12 09:58:34

Måste bara säga att det låter fantastiskt med en julkokbok av dig! Något att se fram emot. Men hur ska du hinna det till julen 09?! Antar att du har mkt material klart redan nu annars låter det stressigt. Håller själv på att förbereda ett nytryck med lite nytt material och hur vi ska hinna få det klart för tryck i november iår är ett stort frågetecken just nu. Men är det någon som kan trolla så är det säkert du! Kommer säkert att bli en supertrevlig bok. Och nu blev jag sugen på Oscar-tårta! Halv 9 på måndag morgon... /Lena

Lena Pe | 2009-01-12 08:43:30

Jag är en av dina anonyma trogna bloggläsare som gjort mängder med mat o bakrecept gjorda av dig! Dags att "träda fram" och tacka tycker maken, vilken han naturligtvis har helt rätt i!! De har bara inte blivit av! Så.... tack Monika för trevlig blogg och härliga recept som skänker glädje till mig, min familj och vänner!

Birgitta i Strängnäs | 2009-01-11 23:41:22

Tack!! Fattade inte att man skulle bläddra så långt ner på sidan. Den ska lagas inom närmaste framtiden. Du rekommenderar rött eller svart ris. Är det för färgen, eller är det annan skillnad också mot vanligt vitt ris? (Som jag förresten nästan aldrig använder längre).

L8 | 2009-01-11 23:07:06

L8! Kycklingen ligger under etiketten festligt och inlägg 2 november med bild och allt:)! Alltid riktig champagne....för känslans skull;)...rent smakmässigt funkar det säkert med ett torrt mousserande vin. Lycka till! /Monika

monika | 2009-01-11 22:14:23

Men VAR finns receptet på kycklingen??? Lät som något väldigt användbart. Men hur jag än klickar överallt så får jag inte fram något:-( Crème ninon är gott! Häller du riktig champagne i din eller går det lika bra med något enklare bubbel? Känner man någon skillnad? Det där med kokboken lät kul!!

L8 | 2009-01-11 22:03:49

Cath! såklart vi siktar på det! /Monika

monika | 2009-01-11 19:53:54

Vad kul med en ny bok!! Med jultema!! Ser fram emot den. Årets julklapp kanske?

cath | 2009-01-11 18:13:22

Absolut! Rött,. guld, glitter och glamour blandat med massor av gott;)! /Monika Ps, tur att det är Rea nu på de mest glassiga juldekorationerna!

monika | 2009-01-11 17:55:09

Bevara julstämningen? Jag säger "Lycka till"....Men julkokboken ser vi ju förstås fram emot! Blir det den lyxiga varianten du pratade om?

Susanne | 2009-01-11 17:41:50

Susanne! Ja, jag vet! Börjar själv tröttna nu...men jag får inte ställa dem alltför långt in för jag ska inte börja med påsken nu som jag brukar utan med julen igen! Det ska göras en finfin julbok till juylen 2009:) och jag försöker bevara julstämningen i mitt sinne! Maria! Ja den var härllig:) och så roligt med dina julrosor! Jag har flera i trädgården och en av dem har nu fullt med blommor! Faktum är att många kryddörter klarar sig väldigt bra i kryddlandet på vintern. Rosmarin, timjan är goda exempel! /Monika

monika | 2009-01-11 17:01:43

Låter som en härlig middagsbjudning! ;-) Vad kul med din rosmarin... Jag skördade lite julrosor som dekoration till nyårsbordet och hittade då också rosmarin som var fin och fräsch under snön. Trodde aldrig att den klarade sig men det klart, det hade inte varit så kallt i så långa perioder innan nyår. Den hackades och åkte ner i en mjukrörd vaniljglass som tillbehör till en chokladkaka. Mumsigt värre!

Maria | 2009-01-11 16:36:41

Nu du Monika, får du allt ta ned tomtarna, för idag hittade jag videkissar på min promenad! Det betyder att våren är i antågande..... Bort med glittret alltså..:-)

Susanne | 2009-01-11 16:28:03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *