NYA JULRESTER!

13 januari - 2009 | 7 kommentarer

Jag behöver ta en liten paus då och då i mitt skrivande på julboken. Då skriver jag här på bloggen, svarar på mail, kokar kaffe, pratar i telefon, sätter på en tvättmaskin….ja, med mera med mera. Men ibland måste jag liksom upp och röra på mig och då städar jag…i kylen, rotar i frysen eller som idag runtom i huset…och då fastnade jag vid fruktskålen…där ligger dadlarna och torkar ihop. Synd! Så här kommer goda grejer att göra av dadlarna!

DADLAR MED GRÖNMÖGELOST
12 dadlar
Ca 150 g grönmögelost
Några droppar flytande honung
Snitta dadlarna på längden och kärna ur dem. Skär osten i 12 bitar. Stoppa in en ostbit i varje dadel. Lägg en droppe flytande honung på varje ostbit och servera.

DADLAR MED BACON OCH MANDEL
Gott till drinken.
12 dadlar
12 skållade rostade mandlar
6 skivor bacon
Snitta dadlarna på längden och kärna ur dem. Rosta mandlarna i en torr inte alltför het panna. Stoppa in en mandel i varje dadel. Vira en halv baconskiva runt varje dadel.
Baka i 225° varm ugn i ca 10 minuter tills baconet är knaprigt.

DADLAR MED CHOKLAD
Roliga ”klubbor” av färska dadlar.
12 dadlar
100 g vit eller mörk choklad
50 g mandelmassa
12 träpinnar typ engångsgrillspett
Eventuellt chokladströssel
Smält chokladen i ett vattenbad. Snitta och kärna ur dadlarna. Fyll dadlarna med mandelmassa. Trä upp dem på träpinnar.
Doppa dadlarna i chokladen och sedan i strössel. Ställ att stelna. Eller ställ att stelna utan strössel.

OSTBOLLAR MED DADLAR
Fina bollar som passar bra till drinken.
1 ask philadelphiaost
5-6 dadlar
Sesamfrön, gärna svarta
Hacka dadlarna fint. Blanda de hackade dadlarna med philadelphiaosten. Forma till bollar som rullas i sesamfrön.

Förresten så tycker jag att Ni hurrar dåligt för Micke! Jag hör absolut ingenting;)!


[...] Öhmans Mat & Vin har en hel del blogginlägg om julrester - PickiPicki trollar med rester - Monika Ahlberg använder sig av dadlar som har blivit över - Husmorslisas 10 recept på resterna från julmaten - Salt & peppar gör pyttipanna - Lotta [...]

Använd rester från julmaten | Hej Mat! | 2012-12-26 12:22:23

Hej Mona! Ska krama honom från dig;)! Ida! Det ÄR gott! /Monika

monika | 2009-01-14 10:03:39

dadlar, inte det lättaste att bli av med. låter jättegott tillsammans med grönmögelost!

Ida | 2009-01-13 20:40:19

HURRA,HURRA,HURRA för min favorit skådespelare Mikael Persbrant. Kram till Micke från Mona Ps Micke har fått hälsningar från mig tidigare t.om på första sidan Expressen för något år sedan hi,hi

Mona | 2009-01-13 20:39:15

Lena Pe! Prova ostbollarna också...OIch brödet, jaa du det där med mjölmängd är svårt, liksom ugnstemperatur....Jag har dock aldrig "stött på problem" just med baguetterna...Det är ju också den totala mjölmängden som anges, alltså inklusive utbakning med mera och själv tlllsätter jag aldrig allt mjöl på en gång utan lite i taget..men vilken tur att du löste det på egen hand trots allt:)! Och personligen älskar jag den boken...jaa det är den jag är mest stolt över av alla 14! Gunilla! Tack själv för tips! Och i nuläget har vi inte bokat något nytt evenemang på Skårs gård men vi sa till varandra redan när jag åkte därifrån i höstas att detta måste vi göra om! Och känner jag Eva-Marie och Jonny rätt så blir det så! /Monika

monika | 2009-01-13 18:05:34

Tack för bra tips ! Dadlar blir alltid kvar efter jul. Det är också mycket gott att lägga i feta ost, salt och sött på en gång ! Blir det inget mer besök på västkusten i år ? Skårs gård ? Föresten ska jag också till Åre på sportlovet men det är v.7. Det blir härligt ! / Gunilla

Gunilla Larsson | 2009-01-13 16:09:08

Vet inte egentligen varför jag varje jul köper dadlar för de ligger alltid kvar, ingen tycks äta dem... Visst är de lite goda men tja jag vet inte. Tipset med mandel och bacon tar jag dock åt mig, låter urgott. Har förresten en fråga - bakade i helgen havrebaguetter med pumpafrön från din bok "Min mat", stämmer verkligen mjölmängden där? Ca 1,2 l vetemjöl till 5 dl vatten, dessutom 4 dl havregryn... Min deg blev alldeles för hård redan efter 1 l, pytsade i mer vatten (2 dl) och fick jättegott bröd. Blir lite fundersam vad detta kan bero på. Mätte ordentligt och mjölet var inte packat utan hälldes upp luftigt. Vanligt vete, nyss inköpt. Har du någon förklaring? Supertrevlig bok annars, julboken blir säkert ännu mer fantastisk... /Lena Pe

Lena Pe | 2009-01-13 14:50:01

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *