EN GAMMAL FÖRÄLSKELSE DÖK UPP!

17 januari - 2009 | 12 kommentarer

Helt otroligt att jag idag träffade på en gammal kär bekant  på Ica som jag umgicks med ”nästan jämt” för några år sedan. Det måste bero på att jag var totalt oinspirerad inför kvällens måltid, ”öppen” helt enkelt;).

På fotbollsträningen på eftermiddagen, just innan,  frågade jag två mammor vad middagen skulle bestå av hemma hos dem denna lördagskväll..mest för att få lite inspiration;) När de hämtat sig från ”shocken” att just jag frågat dem kom redovisningen;

Thaimat, som hämtas på restaurang…(för mannen skulle laga mat!)

Kycklinghistoria med kokosmjölk och grejer…bortbjudna!

Jaha! Tack för det, blev inte klokare…..och tänkte att jag får väl ett sug på något någonstans i butiken när jag handlar.

Men att gå och handla med två hungriga fotbollstjejer som väljer mataffär efter ”den som säljer lördagsgodis” en sen lördageftermiddag direkt efter träning är sannerligen inte helt enkelt!

Vi är inte överrens! Till slut enas vi om att de väljer ”huvudsaken” och jag väljer tillbehören och det är då min gamla förälskelse dyker upp, Matvete! Jisses så många rätter jag gjort av matvete! Det är såååå gott, lika gott idag som imorgon och passar till allt!

Det blir små kycklingben i tomatsås med matvete och jag kokar mycket för imorgon är det klassfest på Isbladskärret, skridskor och lunch!

Men,ska Ni koka matvetet ska Ni koka det med en buljongtärning, det betalar sig väl i smaken…jag lovar!

Koka långsamt under lock i buljong, men nu lyfte jag på locket…

Som tillbehör serveras de nu, men oj så gått med lite nykokta rödbetor och nersmulad chévre, eller som imorgon, på samma sätt som pastan i en pastasallad…..

Och nu blir det en kamp mellan stjärnor på slott och körsång men om detta slåss de mest!


vá GLAD jag blir om du testar grytan, den har förstås min mamma lagat till oss barn sedan vi var små.....några år sedan :-)

millan | 2009-01-19 13:53:00

Ska absolut testa grytan! Och snart äta omelett...och makrillfilé på bröd..:) Monica S! Det gdaste sättet att äta makrillfilé i tomatsås är nog faktiskt på just knäckebröd. Men prova att blanda ner i matvete eller dinkel....kan tänka mig att det blir bra! Det blir nämligen det mesta! Och i en sallad med avokado och mycket rödlök... /Monika

monika | 2009-01-19 13:12:59

Man ska egentligen ha vetemjöl och salta rikligt på kycklingfileérna innan de steks och sedan småputtra i pannan m tomatjuicen,paprikan o sista 10 min läggs gärna bayonnskinka (strimlad) över allt detta!! Nog om den mexikanska grytan :-) Ni förstår att det var ett tag sedan denna GODA gryta gjordes! Hmmm...lite tidigt och bli senil vid 40 plus ;-) !?

millan | 2009-01-19 10:42:37

Skullle nog blivit tämligen blockerad om du frågat mig om middagstips i affären. Och sedan kommit på massor när du gått iväg:-) Matvete hör till mina favoriter, men jag har faktiskt oxå lite glömt av det. Konstigt att det blir så med vissa saker ibland. ELLER kanske bra för då blir det inte för uttjatat:-) Makrillfilé i tomatsås på gott bröd gillar jag. Men det ska helst vara avocado ovanpå oxå!

L8 | 2009-01-18 21:57:15

Hej igen gulliga människor!! Jag måste säga att en ENKEL Omelett (2ägg lite mjölk salt o peppar) m makrill och annat grönt tillbehör är min lunch numera :-) Fräscht m andra ord!! Mexikanska grytan måste Du testa Monika, luktar såååå gott när man har tillagat detta! Njut o vá glad! gärna m ett glas....rött till ;-) Bye för idag! /Millan

millan | 2009-01-18 19:55:33

Millan, måste bara få fråga vad du gör med makrillen? Vi äter en hel del makrill i tomatsås på knäckebröd, men det är ganska tråkigt i längden. Monika - har du något kreativt tips?

MonicaS | 2009-01-18 17:23:01

Tack själv Gunilla! Kul att du kommer tillbaka och berättar....gör mig stolt;)! Millan! Ja, Ha, ha! Man glör ju allt för att skaffa fler läsare.....;) Och tack för spännande recept! Jag älskar sådana där "alltiettsaker"... /Monika

monika | 2009-01-18 16:52:33

Först vilken härlig RUBRIK (skratt) ;-) Sedan måste jag göra ngt gott med matvete imorgon, jag har handlat detta matvete för ett tag sedan, såg så gott och nyttigt ut! Vet Du jag har ett gott recept m(4st) kycklingfilé , att man först kryddar m chilikrydda och lite smör .....steker några min.... och sen 2 flaskor tomatjuice och (2)grön paprika o(200g) rökt skinka, så det täcker kycklingen...... allt i ett i 25-30 min småkokar...KLART :-) Mexikansk kycklinggryta!! Men! tänker ha matvete m detta i morgon!! Sedan att min dotter har börjat gilla makrill i tomatsås är toppen ox´å nyttigt och bra, hurra! Trevlig eftermiddá alla gulliga!! /Millan

millan | 2009-01-18 14:41:59

Efter en hel dag i ishallen, provade vi ditt recept på créme ninon. Det var mycket gott !! Tack för bra recept /gunilla.

Gunilla | 2009-01-18 11:56:49

Hej Sahlissa! Jag är inte så jättebra på just detta ämne men vet med säkerhet en sak att i rätter/såser/soppor/gratänger där det ibland står ett par msk mjöl att röra ner, röra ut osv är bara att utesluta. Det blir lika bra ändå men jag ska försöka bättra mig och lära mig mer om detta! Isa! Ja, visst är det gott, tuggit och härligt! /Monika

monika | 2009-01-18 10:39:50

matvete, så gott! tycker också det passar så bra både varmt och kallt.

Ida | 2009-01-18 01:06:45

Hej Monika! Läser ofta din blogg och har många gånger inspereras till att laga mat efter dina recept. Själv är jag glutenintolerant, vore tacksam om du kunde tippsa på ev. erättnings ingredienser i recept som innehåller gluten. Tack för en trevlig blogg och många fina bilder!

Sahlissa | 2009-01-18 00:30:19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *