SUGEN PÅ PIZZA?

22 januari - 2009 | 11 kommentarer

Efter gårdagens gourmetmiddag och frågan om Williams pizza verkligen var hemgjord hela vägen, (Nej..botten var från Glenn..) känner jag att jag bara måste dela med mig av världens bästa recept på Pizza! Denna botten är precis som en pizzabotten ska vara, tunn, lite seg men ändå knaprig…Jag brukar göra två stora på helplåt och sedan ändå dela upp i olika smaker. Bara att sätta igång och sedan låta barnen hjälpa till med garnityren….

GRUNDRECEPT BOTTEN;

50 g jäst

1 1/2 msk honung

Drygt 6 dl ljummet vatten, 37°

1 kg vetemjöl special

1 1/2 msk salt

Lite extra mjöl till utbakning

Lös upp jästen i honungen och hälften av vattnet.

Häll upp mjöl och salt direkt på bakbordet eller i en jätte stor skål. Gör ett hål i mitten och häll i den upplösta jästblandningen. Blanda in mjölet undan för undan med cirkelrörelser av ena handen, inifrån och ut. Fyll på resten av vattnet efter hand och arbeta in mjölet på samma sätt till en fuktig deg. (Inte så svårt som det kan verka här!)

Knåda väl! Nu blir det hantverk! Knåda, vik, tryck, rulla, ja på alla sätt länge och väl, ca 5 minuter. Fastnar degen på händer eller bakbord, ta lite mera mjöl, dock ”så lite som möjligt”.

Forma sedan en stor ”bulle”, pudra den lätt med mjöl och gör några skåror med en kniv. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40-50 minuter.

Banka ur luften ur degen och knåda lätt. Dela den sedan i 2 eller 4 bitar. (2 om du vill göra 2 stora pizzor på hel plåt eller 4 för 4 ”vanliga” pizzor).

Kavla ut dem ca 1/2 cm tjocka och lägg på önskad garnityr. Grädda sedan på 240° i ca 5-7 minuter.

FÖRSLAG PÅ GARNITYR;

Grunda alltid med en tomatsås, färdig eller gör enkelt på färska fint hackade kryddsatta tomater, (salt, peppar och vitlök) som fått koka ihop och sedan svalna. Fyll på med Mozzarella, parmaskinka och Rucola eller salami, mozzarella och rucola eller riven ost och rökt skinka, champinjoner eller varför inte sardeller, räkor ja, det är bara fantasin som sätter gränser! Lycka till!


Lena! Tur att det är Jamie...för han är liksom som en brorsa till mig....Jag hoppas verkligen att vi får veta hur din pizzakväll tog sig ut, med alla detaljer... Trevlig pizzakväll! /Monika

monika | 2009-01-23 17:09:09

Hej hej Nej, jag brukar inte tina de frysta bottnarna men ibland händer det (speciellt om barnen är med och fixar) att de kan börja tina iaf (bakar ut min botten mkt mkt tunn så det går fort) och det är väl antagligen då som degigheten har inträffat... Gillar när det är lite knaprigt också så jag fortsätter nog på min inslagna väg (fick tipset i en Jamie Oliverbok för fler år sedan). Snart slutar jag jobba för i dag och det är dag för helghandling, massor av goda pizzaingredienser står på listan. Min målsättning ikväll är den ultimata pizzan... Trevlig helg /Lena

Lena Pe | 2009-01-23 10:32:07

Tack för tips med pizzadeg som har honung i, kan tänka mig att det är därför pizzakannten blir knaprig när den är färdiggräddad?? :-) Måste testa detta!! Gott med mozarella ox´å....gud nu blev jag hungrig på en pizzabit !! Ha en bra fredag ;-) /Millan

millan | 2009-01-23 09:59:59

Hej igen Lena! Det har jag faktiskt inte märkt..men jag tinar dem inte innan jag gräddar dem, kan det vara det? Gör du det? /Monika

monika | 2009-01-23 09:27:36

Hej fast jag tycker faktiskt att bottnarna blir lite bättre med förgräddning, lite sprödare. Tenderar annars att kunna bli aningen degigt tycker jag... /Lena

Lena Pe | 2009-01-23 09:18:57

Hej Birgit och Lena Pe! Tack för tips! Men Lena Pe, Man behöver inte ens förgrädda bottnarna innan man fryser dem,,bara att kavla ut och frysa! Undrar just hur många som ska äta pizza idag;)? /Monika

monika | 2009-01-23 09:06:58

Det kanske är ett småtöntigt, hurtigt el självklart tips men jag brukar ibland när jag bakar pizza göra fler bottnar än vad jag behöver just då. Förgräddar dem och packar in i folie, stoppar i frys. Perfekt att plocka fram när t e x barnen plötsligt blir pizzasugna och man inte har lust att göra deg. Tycker faktiskt den blir väldigt bra även efter frys. /Lena

Lena Pe | 2009-01-23 08:46:59

När man inte ens orkar/hinner unkar det bra med något tunnbrög som botten. Vi brukar ta Njalla eller något större. Ska i helgen testa din för visst ÄR det gott med riktig botten.

Birgit | 2009-01-22 22:00:24

Heléne! Du bara måste testa denna...den är tip top! Lena Pe! Du har helt rätt, bottnen är viktig! Och skål då;)! /Monika

monika | 2009-01-22 21:36:18

I morgon testar jag ditt recept! Brukar göra ett som är ganska identiskt, din deg innehåller mer salt och honung istället för socker, ska bli spännande att se om det blir märkvärd skillnad. Jag tycker en bra botten är a och o... Sedan gärna mozzarella & salami, toppas med ruccola... Mums vad gott det ska bli, tillsammans med ett glas rött (äntligen fredag för oss som inte springer på gourmetmiddagar titt som tätt haha...) Tack, inspirerande som vanligt! /Lena

Lena Pe | 2009-01-22 21:21:48

Det måste jag prova, kul med ett nytt "botten" recept. Barnen gillar ju att göra pizza. K Heléne

Heléne | 2009-01-22 20:08:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *