0-0, MEN VINST ÄNDÅ OCH SÖNDAGSSTEK!

25 januari - 2009 | 7 kommentarer

Så blev det äntligen match för pojkarna i Djurgården på det värsta underlaget man kan tänka sig antar jag, konstgräs med is och vatten…de for som furor vid en tackling och vattnet yrde! Men jag tycker faktiskt att 0-0 kändes som en vinst! Mycket tack vare kämparandan i hela laget och att Grulle i vårt mål gjorde dagens bästa räddningar!

Nu blir det söndagsstek med gelé och inlagd gurka!

Ca 1 1/2 kg kalvstek, (gärna med ben)

3 msk smör

Salt och nymalen vitpeppar

4-5 dl vatten+ kalvfond (eller buljong från tärning)

SÅS

3 dl steksky

2 dl vispgrädde

Salt och nymalen vitpeppar

INLAGD GURKA

1 gurka

4 msk ättikssprit

4 msk strösocker

1 1/2-2 dl vatten

Salt och nymalen vitpeppar

Fint klippt persilja

Börja med gurkan eftersom den bör stå till sig minst 1 timme för att bli riktigt god.

Skala gurkan med en osthyvel och hyvla den sedan tunt. Blanda samman ingredienserna till lagen och tillsätt gurkskivorna och lite av persiljan, (spar lite till garnering). Blanda runt och låt stå.

Hetta upp smöret i en gryta, gärna av järn. Bryn köttet runt om, salta och peppra. Späd med vatten+fond och låt köttet koka under lock på svag värme, ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är ca 68° för fint ljust rosa kött.

Ta upp steken och låt den vila. Vispa ur grytan med en aning vatten, späd med grädde och smaksätt med salt och nymalen peppar.

Skär upp steken i skivor och servera med skyn, gelé, inlagd gurka och kokt, stekt eller ugnsbakad klyftpotatis.


Nu Karin ska du göra detta! Inte svårt alls och ingen risk att gurkan blir dålig, den är alltför god ....och dessutom konserverar ättikan om det skulle bli ett par skivor över! /Monika

monika | 2009-01-26 21:33:07

Godare mat än söndagsstek med tillbehör finns inte, det är så rena svenska smaker, men jag har heller aldrig gjort det själv. Inte ens gurkan. Hur länge håller gurkan i kylen sen?

Karin | 2009-01-26 21:27:50

Millan och Inger! Det verkar som ni myst på rätt bra idag båda två:)! Och så roligt Inger att du lagat mina rätter "hela helgen"! L8! Kalvstek är inte svårt att få tag på och finns ofta bra även i frysdisken...Kycklingen hittar du under "festligt" och "fågel" och Laxen till pappsen dvs saffranslax hittar också under "festligt" och "fisk". Lycka till! /Monika

monika | 2009-01-25 22:34:47

Var hittar man "Laxen till papsen" som Inger skrev om? Sökte i sökrutan, men fick inte upp något. Och kycklingen med parmaskinka, var det den du skrev om för ett par veckor sedan som var så bra bjudmat? Hade varit himla bra om man kunnat spara sina favoriter på något sätt! (Jo, jag vet att man kan kopiera i en Wordmapp eller skriva ut...)

L8 | 2009-01-25 22:28:27

Mmm, vad gott det låter! Kalvstek med inlagd gurka brukade min mormor göra. Men jag tror aldrig att jag har gjort det. Jo, inlagd gurka, men även det var längesedan. Och det är ju så enkelt och ändå blir det aldrig av. Glömmer liksom bort att det finns?! Får kolla i affären om de har kalvstek. Brukar de ha det? Om inte måste man väl kunna beställa. Är det speciell säsong för kalvstek? Nu kanske? PS: Mammut var bra!!!

L8 | 2009-01-25 22:21:51

Kalvstek o gräddsås...min dotters (36 år) absoluta favoritmiddag! Min man o jag har idag njutit av Laxen till pappsen och en krämig risotto. Maken lyrisk...Gott vin till det och sen somnade vi i varsin soffhörna! Underbar slö söndag! Trevlig kväll önskar jag också Inger ps. I fredagskväll åt vi "dina" kycklingfiléer inlindade i parmaskinka, råris och massor av broccoli. Ohhh...

inger | 2009-01-25 18:04:17

Åh, man kan inte få en bättre söndagsmiddá! ;-) Måste tillaga m kalv ngn söndag!! Nu kan jag förstå att Din man är en lycklig man :-) Här hemma blir det OMEGA 3 Lax och hembakade bullar! Trevlig kväll! Björnkramar! /Millan

millan | 2009-01-25 17:28:21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *