EN GPS ÖNSKAS! BÅDE TILL BILEN OCH MIN HJÄRNA….

28 januari - 2009 | 8 kommentarer

Ja, jisses, här sätter jag mig i bilen, något försenad på grund av att jag hittar Williams benskydd i frysen….(André, hans tränare säger att de ska vara där för att ta bort bakterier och lindra benskyddseksem…och det har faktiskt funkat alldeles utmärkt! Benen är bra men benskydden glöms lätt bort…) Naturligtvis måste ungen ha sina benskydd på något sätt eftersom han åker direkt från skolan till träningen..men hur? Med mitt schema idag är det omöjligt att jag ska kunna hjälpa till!

Hur som helst slänger jag in dem i bilen, får telefon…pratar på och pratar på…och skåda mitt öga vid Kaknästornet! Plötsligt kommer en hel skolklass gåendes på Gärdet, och inte vilken som helst, det ÄR  Williams klass! Som en galenpanna tvärbromsar jag och börjar ropa och vifta med benskydden…min son vinkar glatt och jag undrar om han inte ska börja springa mot mig snart för att hämta sina benskydd, av ren tacksamhet…nej, nej, han pladdrar på och promenerar lugnt!

Jag börjar då ropa högljutt varpå en lärare plötsligt sticker in huvudet i min bil och undrar om jag ”söker någon”! Söker någon? Nej, (jag pratar samtidigt i telefon så det är lite mycket om man säger så…) men jag vill ge de här till William och jag har BRÅTTOM och viftar med benskydden! Då vill läraren ta i hand i presentera sig, då skäms jag…….trevlig lärare förresten;)!

Jag åker mot Kista, på motorvägen får jag en fundering,,,är detta rätt? Kan inte minnas att jag passerat Kista på väg ut mot Arlanda förut….ringer och kollar… jodå det är rätt och din namnskylt ligger här,,,välkommen!

Framme!

Men väl inne,,förbi både Nokias säkerhet och Postens….men är DU här? säger kvinnan plötsligt bakom disken….Du ska ju vara i Solna, på ”Arken” har jag just förstått…

Jisses igen…jag ber om en vägbeskrivning varpå kvinnan svarar;

Det är lite problematiskt att hitta…och jag är inte bilburen…jag ger mig ut på vägen igen och kör mot Sundbyberg…det ligger ju nära Solna tänker jag….

Då ringer Teija, mitt mötesobjekt! Och hon frågar vad jag känner till i området…inte mycket svarar jag, men typ alla fotbollsplaner. Bra! skriker hon i luren, förbi Råsunda och tag av vid Skytteholm…jag hittar…

Teija och jag!

Vadan allt detta tänker Ni kanske?

Första gången Teija ringde mig, i November tror jag det var, blev jag superglad, trodde faktiskt att jag skulle bli ett frimärke! Men det förstår jag nu att man inte blir ”hur som helst”….Nej jag hade fått en annan uppgift, att skriva texterna till årets frimärken som kommer att handla om örter och nu tänker ni säkert som jag har gjort ända till idag, vilken fantastisk ära, vårt frimärke är ju liksom lite högtidligt….Sedan får jag veta att det kommer ca 50 motiv per år och då säger jag;

-Jag har just kommit över att jag inte blev ett frimärke och kommit fram till att det kanske inte är så kul ändå att  människor ska ”slicka på mig” under ett helt år, (här blir jag avbruten med att numera är många självhäftande,,,) men att de sedan kommer 49 frimärksmotiv till, förutom det med örter som jag skrivit texten till gör att jag känner att min insats förminskas något…..;)

-Säg inte det säger Mats, Barbro och Stina som också är med i rummet….Vi har ju årsboken! Ja, så blev det, nu ska jag förutom mina ”storartade texter” till frimärket medverka i Postens årsbok och det låter väl väldans fint?!

Sedan blir det trevlig lunch med Mats, Stina och Teija…Bouillabaise och Kyckling…

Och jag måste säga att mötet med Teija var värt allt strul..vilken osedvanligt häftig kvinna,jobbar på posten dessutom;) (Och nu vet jag vad Kista galleria ligger!)

NU! är jag försenad till mitt möte i Gustavsberg,,,rejält,,,det går bara inte. Ringer och får skjuta på det till imorgon eftermiddag för på förmiddagen ska jag ju träffa Tove!

Och middagen då? Jodå Thommy och Janne hade ”tagit en öl” och köpt kotletter, blomkål och broccoli,,,sedan kom ju jag med vinet;)….så slutet gott allting gott!

Och här kommer ett recept på en riktigt god Bouillabaise med ”Thaismak”! (Lite bättre än den idag kanske;)

THAIBOUILLABAISE
En frisk och fraiche bouillabaisse. Räds inte för de många ingredienserna. Tillagningstiden är kort och soppan mycket enkel att göra trots sitt imponerande utseende.

2 chilifrukter
3 citrongräs, finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska butiker
1 morot
5 chalottenlökar
1 purjolök
1 msk riven galangalrot, finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska butiker
1 msk färsk riven ingefära
3 msk majsolja eller rapsolja
1 liter hönsbuljong
1 burk kokosmjölk
12 sparris
1 knippe gräslök, fint hackad
500 g musslor med skal, gärna hjärtmusslor men blåmusslor går också bra
2 lime, saften
Salt och nymalen peppar
400 g koljafile eller annan vit fast fisk
6 pilgrimsmusslor
30 räkor

TILL GARNERING;
Röd basilika

Dela och skrapa ur kärnorna ur chilifrukten. Finhacka chili och citrongräs. Skär moroten i tunna stavar. Strimla chalottenlök och purjolök. Riv galangalroten och ingefäran.

Fräs allt i olja i 10 minuter. Tillsätt hönsbuljong och kokosmjölk. Låt soppan koka i 15 minuter. Lägg i musslorna, väl rengjorda, gräslöken och sparrisen efter 10 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Skär fisken i bitar. Stek den och pilgrimsmusslorna i smör.

Fördela fisk, räkor och musslor i sopptallrikar. Häll på soppan och garnera med röd basilika, servera.


vá bra, tack för info!!Jag är inte alls förtjust att köpa lightprodukter.... Nu kommer jag ALDRIG köpa ngt som har med light att göra:-) Jag tror många som läser din blogg håller med Dig om detta! Jag har slutat m margarin, står tillsatser där...Blä! Gotti m smör i normala mängder:-)

millan | 2009-01-29 19:54:32

TB! Just så har jag alltid tänkt...ända tills igår! Kul att Du tittade hit och du kommer inte att bli besviken på Bouillabaisen:)! /Monika

monika | 2009-01-29 17:48:54

Strunta i GPS - der verkar blir mycket roligare med intuition och möten med människor:-) THAIBB blir absolut testat även här!

TB | 2009-01-29 17:17:30

Hej Millan! Så klart de inte ska vara light,,,akta dig för lightprodukter! de är faktiskt direkt livsfarliga..ofta syntetiska tillsatser och sönderslagna fettceller som tränger sig "in överallt" i vår kropp som inte "hela" fettceller gör.... /Monika

monika | 2009-01-29 16:28:05

Ha ha! Man får ofta ett GOTT skratt, du är en liten virrpanna(som jag) och behöver nog få en Gps av din man kanske!? Jag behöverg nog ox´å en gps i framtiden då mina barn ska åka på alla aktiviteter.. Vem vet Du kanske hamnar i skogen nästa gång ;-) Näh, skämt åsido! Vá kul m posten och att Du ska få vara me i årsboken!! Nästa gång kansk Du sitter i styrelsen....de behöver Dig överallt med din positiva anda och energi! Hurra :-) Ha en trevlig kväll, spännande vad Du ska äta för Gotti! En liten fråga, rekommenderar Diu kokosmjölk light eller den "vanliga"!? till thaibouillabaisen...Om jag känner dig rätt så ska det INTE vara den där m light i vá!` Ciao!

millan | 2009-01-29 15:14:15

L 8! Som tur är, är min bästa egenskap att jag är snabb och effektiv;)! Och frimärkena kommer att bli jättefina, jag såg ju skisserna igår...Bouillabaisen är tänkt för 6 personer (nästan alltid 6 personer i mina recept). Galangalrot är en kusin till färsk Ingefära och används på samma sätt så finner du den inte kan du ta en bit ingefära istället. Eva! Tusen tack för trevlig kommentar:)! /Monika

monika | 2009-01-29 09:40:23

Hej! Vilken häftig dag! Jag har varit på resande fot under en längre tid men har nu hittat hem efter ett par år i Kanada där jag har följt dig troget men nu ska jag följa dig från hemmaplan istället. Härligt att du bjuder på så mycket inspiration både vad gäller mat men också för allt det andra vardagliga som är själva livet. Tack! Kram Eva trebarnsmor! Tack för att

Eva | 2009-01-28 23:28:56

Ojdå, vilken dag du har haft! Och att du orkar (och hinner) skriva om allt oxå... Vad kul att du - nästan - ska vara med på frimärke:-) Dom vill jag ha! Tog faktiskt mitt sista idag. Har för mig att det var aubergine på, men örter låter ju ändå trevligare. När kommer dom ut? Förstår att jag får köpa ett häfte med annat motiv så länge. I väntan på - inte Godot, utan Monikas frimärken. Och bouillabaisen låter otroligt god!! Är den tänkt till 6 pers? (Med tanke på antalet pilgrimsmusslor. Och räkorna är ju oxå delbara med 6. Jo, jag är ett mattesnille:-) )Men vad är galangalrot? Har aldrig hört talas om det. Undrar om dom har det i butikerna där JAG brukar handla...

L8 | 2009-01-28 22:46:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *