ETT RÖTT SALT!

4 februari - 2009 | 16 kommentarer

Fick just ett mail om att det fanns ett rött salt att köpa hos min grönsakshandlare. Shit så glad jag blev! Ett rött salt, från Hawaii dessutom, och som överlevt alla salttrender!

Det vill jag ha nu till jul:)!

vecka-7


Hej Ingalill! Vanligt kvarnsalt duger fint i din Peageut...finnas i de flesta livsmedelsbutiker, Lycka till! /monika

monika | 2009-03-20 18:33:48

Hej Jag bor i Örebro, var kan jag köpa salt till mín peugeot saltkvarn+ Och vad heter det saltet jag skall använda mig av?

Ingalill Lindqvist | 2009-03-20 14:35:36

Åh, i den butiken har jag varit flera ggr, rekommenderas verkligen!!! Fantastiskt trevligt utbud, bl a trådsaffran köpte jag till saffransbaket i julas. /Lena

Lena Pe | 2009-02-06 11:44:32

Birgit! Om jag någonsin har vägarna förbi Hudiksvall ska jag besöka butiken,,det lovar jag! /Monika

monika | 2009-02-06 08:42:44

Tack själv Monika för ditt svar! Du är så Välkommen till Glada Hudik! Butiken heter Två Gröna Bönor, har gamla anor men bytt namn genom åren, jag minns den sedan mitten av -60talet ,då under namnet 53;an, när vi anlände till den här lilla staden från Danderyd. Vi bröt upp från Stockholm -66, bortskämda med affärer, butiker och ALLT som fanns i Storstaden,men....Här är också gott att leva! Kram från tant Birgit

Birgit igen.... | 2009-02-05 15:12:12

Hej Birgit! Det kan det säkert vara...jag har ju inte sett det ännu men ska beställa hem det! Det låter som en underbar butik som din dotters man har, Var ligger den mer exakt? Om jag skulle ha vägarna förbi.....Och tusen, tusen tack för de berömmande orden, du anar inte hur sådant värmer!:) /Monika

monika | 2009-02-05 13:46:47

Hej Monika. Kan det röda saltet vara jämförbart med "Sel rose de l´Himalaya, alltså ett bergssalt från Himalaya, tro. Jag fick en kvarn med innehåll från min doter, det är ljuvligt och användbart istf "vanligt salt. Min dotters man äger en otrolig butik där han saluför ALLA kryddor och blandningar, mängder av thésorter bla Kusmi Tea, du vet det där från Ryssland i olia blandnigar, kaffe i alla de olika former, smaker, han mal bönor om så önskas...getostar, marmelader, lingon"ketchup,.....ja sortimentet är stort inom choklad från Muddus mm, jag är glad över den lilla butiken som finn i vår lilla stad i Nedre Norrlands kustland. Allt är fair trade, ekologiskt, närproducerat. --Det händer att Stockholmare som råkat förvirra sig hit upp på besök och hamnat i affären förvånas, gläds och häpnar, handlar med sig varor och återkommer. Visst är det fantastiskt att "vårt" mattänkande äntligen blivit sunt nu för tiden, och vad det är roligt med mat! Tack för dina matböcker, dina TVprogram och tack för din glöd och ditt engagemang! Du är en stor inspirationskälla Monika ! Vilken energi du utstrålar och glädje!

Birgit igen.... | 2009-02-05 13:23:40

Carina1 Vilket underbart erbjudande! Då vill vi ha allt vi kan få förstås..... /Monika

monika | 2009-02-05 13:11:40

Bonjour! Jag bor i Frankrike sâ om ni behôver Franska specialiteter sâ kan jag skicka dem till er. A bientot.Carina

Carina | 2009-02-05 12:14:48

Monica S! Ja, jag vet precis hur sorgligt det var när Franska kryddboden stängde.... Lena Pe! Persillade är en universalkrydda men som sagt det finns många "dåliga" varianter....Rouille är gott till alla fiskrätter. Och ditt salt låter spännande! Just det Monica S;)! L8! Såklart det 'är äkta vara! Jag har ännu inte sett det dock......återkommer! Monica S! Rätt igen;)! Lena Pe! Smaklig måltid:)! /Monika

monika | 2009-02-05 09:36:14

Tack Monica S (och L8) för bra tips, ikväll ska vi äta stekt fisk med kall creme fraiche-sås, alltså ett bra tillfälle att testa persillade! /Lena

Lena Pe | 2009-02-05 09:18:52

L8 - persillade finns plötsligt att få tag på lite här och var, men det är skillnad på blandningarna. En del är väldigt finmalda, medan andra har stora bitar av charlottenløk och persilja i. De jag fått från marknaden i Frankrike har väl varit bäst, men den man kan få köpt i lös påse på Östermalmshallen är också bra. Rosendal har också haft en Persillade. Övriga som jag testat har varit mer som nöd - och inte lika bra kvalitet och smak på.

MonicaS | 2009-02-04 23:22:40

Rött salt??? Är det äkta vara? För du kör väl inte med färgat... Men menar du att det blir rött när man saltar? Persillade har jag oxå upptäckt nu på senaste tid. Hittade en påse i köksskåpet som jag köpt en gång jag vet inte när. Än så länge har jag bara blandat ner den i Creme fraiche eller grekisk/turkisk yoghurt, och det har blivit jättegott. Hade det senast i helgen till stekta fiskfiléer. Ska nu prova att strö det över något lämpligt oxå. Någon som vet om det brukar vara svårt att få tag i blandningen? Och växlar den mycket i innehåll och smak beroende på var man inhandlar den?

L8 | 2009-02-04 22:39:14

Oj- vad jag använder de till - ja allt! Båda är jattegoda att blanda ner i lite rømme eller creme fraise(kan inte stava..) som kall sås till kött eller som dipp. Inte tillsammans, men var för sig. Rouille är supergod till stekt potatis, jag har kryddorna på fisk, kött, och persillade använder jag gärna på stekta grönsaker eller till fisk. Båda innehåller vitlök.Det är bara att testa sig fram. Jag tror aldrig de varit felplacerade. Lycka till!

MonicaS | 2009-02-04 21:50:20

Hej! Måste fråga Monica S ovan; vad använder du dina kryddor till? Jag fick i somras en korg med diverse skojiga "ätsaker", kul pasta, lite oljor, vinäger och kryddor, bl a just Persillade och Rouille. Men vad ska jag använda dem i/till? Jag är lite ovan vid kryddblandningar, har testat lite grann men kanske det finns något supertips att inhämta här??? Rött salt låter lite...småmysko tycker jag?! /Lena (älskar dock mitt eget örtsalt gjort på trädgårdens skördar så helt borta och trist är jag inte haha)

Lena Pe | 2009-02-04 21:34:28

Spännande! Själv kan jag inte leva utan min burk med Persillade och Rouille. Har använt de sedan jag först köpte de i början på 80-talet på Franska kryddboden i Östermalmshallen. Varje gång jag var i Stockholm var det obligatiriskt med ett besök dit för att fylla på förrådet. Tänk då min fasa när boden stängde!! Min kollega som har sommarslott (!) i Frankrike har köpt Persillade på marknad i Provance till mig, men Rouilleblandningen har han inte hittat. Nu har grönsakshandlaren (minns inte hans namn) båda kryddblandningarna i sortimentet så jag bara ringer och kollar att de är inne innan jag åker dit. Tänk att man ska vara så beroende av kryddor!! Rosendahls örtsalt är också en stor favorit.

MonicaS | 2009-02-04 18:26:38

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *