TREVLIG FÖRMIDDAG MED LÅNG MAN OCH ÖRTFOCACCIA!

9 februari - 2009 | 14 kommentarer

Så kom jag tillbaka till livet! Vaknade som en ny människa idag och tur var väl det. Kunde äntligen ta emot Sten Feldreich. Sten ska skriva om mig och mitt förhållande till örter i Postens årsbok men han var så trevlig att vi kom att tala om allt möjligt som vi till slut döpte till ”livets krydda”!

Flickorna var hemma och lediga eftersom det gick i skolan i lördags och de visste inte till sig av förtjusning över Stens resliga längd, se själva!

Och ja, Sten har ett förflutet som basketspelare och jag kanske bör tillägga att jag är 1,75 cm lång…..

Och eftersom vårt prat kom att handla mycket om när, var och hur man använder örter kom jag att tänka på detta underbara bröd, Örtfocaccia som ni alla borde baka! Focaccia är ett bröd som passar vid många tillfällen. Det är supergott att doppa i lite olja och grovt salt till drinken eller som en lunchmacka eller tillbehör till soppan…

50 g jäst
En nypa strösocker
1 1/2 dl vatten
4 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk färsk fint hackad timjan
1 msk färsk fint hackad rosmarin
1 1/4 l vetemjöl

TILL GARNERING;
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
5 kvistar rosmarin
2 msk flingsalt

Lös jästen i vattnet som ska vara fingervarmt, 37°. Tillsätt mjölken och olivoljan som också ska vara 37°.
Blanda ner salt, socker och de finhackade örterna. Arbeta till sist in mjölet. Knåda degen väl tills den blir smidig och elastisk. Låt jäsa i en bunke under duk i c:a 30 minuter.

Ta upp degen och knåda lätt. Lägg den i en smord långpanna. Tryck ut degen med handflatan och låt jäsa under bakduk i c:a 40 minuter.
Blanda under tiden till garneringen. Pressa ner vitlöksklyftan i oljan. Grovhacka rosmarinkvistarna och tillsätt till oljan.

Pensla över garneringen och strö till sist över flingsaltet.

Grädda focaccian i 225° i c:a 20-25 minuter. Stänk över lite vatten innan brödet sätts in i ugnen. Låt svalna på galler utan bakduk. Skär i trekantiga bitar.

Och nu ska här packas för Sundsvall!


Hej L8! så kul att du börjat med surdeg, det är verkligen spännande! Du kommer att finna många bra tips i "Bröd och Marmelad" och det är sååå synd att den är slut på förlag! Anna! Att fresta dig var meningen:)! Lycka till med baket Ni båda! /Monika

monika | 2009-02-10 10:31:53

Hej L8! så kul att du börjat med surdeg, det är verkligen spännande! Du kommer att finna många bra tips i "Bröd och Marmelad" och det är sååå synd att den är slut på förlag! Anna! Att fresta dig var meningen:)! Lycka till med baket Ni båda! /Monika

monika | 2009-02-10 10:31:53

Åh, vilket mumsigt recept på foccacia! Nu frestar du mig riktigt ordentligt! Måste bakas snart snart!

Anna | 2009-02-10 00:21:53

Åh, vilket mumsigt recept på foccacia! Nu frestar du mig riktigt ordentligt! Måste bakas snart snart!

Anna | 2009-02-10 00:21:53

Skönt att du är frisk igen! Foccatia är jättegott! Har provat några olika varianter, och ska vid tillfälle test in ditt recept oxå. Annars har jag för tillfället "snöat in" på surdegsbröd. Hittade en jättebra blogg som i sin tur ledde till ett antal andra bloggar och några hemsidor, så nu har jag en stor del av dagen försökt sätta mig in i surdegsbakandets mystiska (?) värld. Är du hemma i den? Hittade rekommendation om din bok "Bröd och marmelad från Rosendals" trädgård, så nu ligger det en beställning på den på biblioteket. Har du lust får du gärna utveckla ämnet och även komma med bra och gärna enkla nybörjarsurdegsrecept om du har något. Eller det kanske redan finns?? Ska kolla under bröddelen. Men först ska jag titta till min nya bebis = surdegen.

L8 | 2009-02-09 22:21:06

Skönt att du är frisk igen! Foccatia är jättegott! Har provat några olika varianter, och ska vid tillfälle test in ditt recept oxå. Annars har jag för tillfället "snöat in" på surdegsbröd. Hittade en jättebra blogg som i sin tur ledde till ett antal andra bloggar och några hemsidor, så nu har jag en stor del av dagen försökt sätta mig in i surdegsbakandets mystiska (?) värld. Är du hemma i den? Hittade rekommendation om din bok "Bröd och marmelad från Rosendals" trädgård, så nu ligger det en beställning på den på biblioteket. Har du lust får du gärna utveckla ämnet och även komma med bra och gärna enkla nybörjarsurdegsrecept om du har något. Eller det kanske redan finns?? Ska kolla under bröddelen. Men först ska jag titta till min nya bebis = surdegen.

L8 | 2009-02-09 22:21:06

Ja Ingrid, det är skönt att vara på banan igen....stackars dig som har svårt med olivolja...men du kan byta ut den mot rapsolja om du klarar det bättre? Caroline! Så kul! Då måste du komma och hälsa! Millan! 2,10 var han...Örtfocaccian är god till allt! Och ha, ha har aldrig vunnit någonsin på spel men det behöver ju inte betyda att jag aldrig ska göra det;)! Det blir Stockholm framöver också..... /Monika

monika | 2009-02-09 17:17:59

Ja Ingrid, det är skönt att vara på banan igen....stackars dig som har svårt med olivolja...men du kan byta ut den mot rapsolja om du klarar det bättre? Caroline! Så kul! Då måste du komma och hälsa! Millan! 2,10 var han...Örtfocaccian är god till allt! Och ha, ha har aldrig vunnit någonsin på spel men det behöver ju inte betyda att jag aldrig ska göra det;)! Det blir Stockholm framöver också..... /Monika

monika | 2009-02-09 17:17:59

Örtfoccacia :-) mums! Ja det var mig en lång man över 2 meter vá!? Kan tänka mig att det är gott till en hemlagad spenatsoppa kanske!? Vá bra att Du är på bättringsvägen! Lyckost alla som bor runtomkring Sundsvall de närmaste dagarna! Ha det så jättetrevligt, kanske DU VINNER några riksdaler!(tum-tum) Nu får Du minsann gästspela i Stockholm, kan liksom inte vänta till jul Monika då du ska signa julboken .....;-) tjing/Millan

millan | 2009-02-09 15:02:46

Örtfoccacia :-) mums! Ja det var mig en lång man över 2 meter vá!? Kan tänka mig att det är gott till en hemlagad spenatsoppa kanske!? Vá bra att Du är på bättringsvägen! Lyckost alla som bor runtomkring Sundsvall de närmaste dagarna! Ha det så jättetrevligt, kanske DU VINNER några riksdaler!(tum-tum) Nu får Du minsann gästspela i Stockholm, kan liksom inte vänta till jul Monika då du ska signa julboken .....;-) tjing/Millan

millan | 2009-02-09 15:02:46

Då var det bokat och klart. Vi ses på torsdag!

Caroline | 2009-02-09 13:57:35

Då var det bokat och klart. Vi ses på torsdag!

Caroline | 2009-02-09 13:57:35

Vilken trevlig fm du verkar att ha haft och mest härligt är väl att "vara på banan" igen:) Foccacia-bröd gör jag ofta och gärna, både gott och enkelt att göra. Det som är lite besvärligt för mig är att jag inte kan äta så mkt av det då min mage tål olivolja lite dåligt( o i Foccacia är det mkt)men gott är det o bjuder gör jag gärna. Jag har dock aldrig provat med bara örter så jag ska testa detta. Jag har ett "suveränt"( som jag tycker då, tills nu iaf:)) med fetaost o små cocktailtomater men jag gillar att prova nytt så jag ska testa detta. Låter iaf så gott med kryddorna och rosmarin en favorit- Mmmm:) Önskar dig en trevlig em.

Ingrid | 2009-02-09 12:29:10

Vilken trevlig fm du verkar att ha haft och mest härligt är väl att "vara på banan" igen:) Foccacia-bröd gör jag ofta och gärna, både gott och enkelt att göra. Det som är lite besvärligt för mig är att jag inte kan äta så mkt av det då min mage tål olivolja lite dåligt( o i Foccacia är det mkt)men gott är det o bjuder gör jag gärna. Jag har dock aldrig provat med bara örter så jag ska testa detta. Jag har ett "suveränt"( som jag tycker då, tills nu iaf:)) med fetaost o små cocktailtomater men jag gillar att prova nytt så jag ska testa detta. Låter iaf så gott med kryddorna och rosmarin en favorit- Mmmm:) Önskar dig en trevlig em.

Ingrid | 2009-02-09 12:29:10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *