ATT GÖRA OM OCH PÅSKRECEPT TILL ER!

2 april - 2009 | 17 kommentarer

Att göra om någonting jag gjort förut har aldrig varit min grej men idag var jag bara så illa tvungen. Och nu i efterhand kan jag konstatera att det var en väldans tur att vi gjorde om dessa bilder, nu finns det inte en bild i hela min julbok som jag inte älskar:)!

Och visst ser även pojkarna lite trötta ut fastän de inte behövt laga 150 julrätter som jag….

img_5655

Kring skinkan den heliga står de och hänger trött….men sedan kom den förlösande repliken från Jonas;

-Har du inga nya hushållssysslor till mig?

Och vi skrattade hejdlöst. Då kom jag på mina fina gummihandskar som jag brukar ha när jag grovstädar …..

img_5656

…och genast blev han väldigt glad!

Nu har vi bara morgondagen kvar….en kök- och vispdag med enbart bilder på mig ”in action” sedan är det faktiskt över. Och visst är det märkligt, när man börjar se slutet blir man dödstrött… men det såklart, hade vi haft 20 plåtningsdagar kvar hade vi hållt ångan uppe ett tag till!

I morse när jag stod i mitt kök och förberedde små läckra laxtartarer…

img_5653

…så var det tydligare än någonsin hur lik julmaten är påskmaten så därför tänkte jag ge er detta underbart goda recept i påskpresent tillsammans med citronlaxen. Håll tillgodo Kära vänner, en försmak av min julbok!

LAXTARTAR MED MANGO
Laxtartar med härlig sting av chili. Gör fina små snittar av rostat bröd och servera på julbordet, som förrätt på julens middagar eller på julminglet.
300 g skinn och benfri lax
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad färsk basilika
1/2 rödlök
1 röd chili, (spansk peppar), snittad och urkärnad
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
1 lime, saften
Nymalen vitpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING;
1/2 färsk mango
Rostat bröd
1 lime, skalet
Hacka laxen, gräslök och basilika ganska fint samt rödlöken fint och chilin mycket fint. Blanda samman alla ingredienser väl i en rostfri bunke och ställ att marinera ca 30 minuter i kylskåp.
Rosta bröden eller ännu hellre smörstek dem och skär i snittar eller tag ut små rundlar med ett litet glas. Lägg på en klick laxtartar på varje snitt. Skala och hacka mangon fint och strö den över. Riv till sist över lite lime.

Och så sparrisen på begäran!

6 personer
SPARRIS MED ”CITRONSMÖRGRÄDDE”
Krispigt, syrligt och ljuvligt gott!
36 gröna sparrisar
3 dl vispgrädde
50 g smör
1 stor citron
Salt och nymalen svartpeppar
Ansa sparrisen och koka den i ett par minuter i lättsaltat vatten.
Koka upp grädden, tillsätt smöret, skal och saft av citronen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Häll av sparrisen och lägg den på ett stort fat. Häll på citronsmörgrädden och servera, gärna med ett gott bröd

Och ska ni gå bort i påsk? Gör då denna underbara Lemoncurd och ge bort i present, glädjen kommer inte att finna några gränser! Så gott, syrligt, krämigt och lent!

img_5657

Använd curden som jag, se nedan till festligt tilltugg eller njut den på en rostad brödskiva till frukosten eller som fyllning i påsktårtan!

SNITTAR MED LEMONCURD OCH GRANATÄPPLE
Goda spröda snittar med len citronkräm och vackra granatäppelkärnor.
3 rejäla vita brödskivor, rostade
TILL GARNERING;
1/2 granatäpple, kärnorna
LEMON  CURD
2 ägg + 2 äggulor
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, skal och saft
100 g smör

Vispa äggen plus gulor med  sockret. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt citronsaften och skalet samt de vispade äggen. Värm/sjud och vispa kraftigt hela tiden tills curden tjocknar. Häll upp på väl rengjord burk och låt kallna.
Rosta brödskivorna och dela dem i trekanter. Bred på en rejäl klick lemoncurd och garnera med granatäppelkärnor.

God Påsk och Glad jul då;)!


[...] Så krispig och fin! Och den kan faktiskt nästan ätas rå. Men igår serverade jag den lättkokt i 1 minut tillsammans med en ljuvlig citronsmörgräddsås! Receptet finns här. [...]

Sparris i citronsmörgrädde och jordgubbar med socker och lättvispad grädde! | Monika Ahlbergs Mat | 2013-06-11 13:43:13

Monika! Tack för din att du är så otroooligt generös och delar med dig av dina recept! Laxtartaren skall jag verkligen med glädje prova nu till påsk när det blir huset fullt här hos oss. Tänk, lemoncurden hade jag glömt, det var ett tag sedan, men kände redan nu hur det vattnas i munnen, det blir nog någon burk av det också till påskens härliga, avdramatiserade samvaro...julen har på ett sätt, åtminstone för mig mer krav i sitt bagage......Men nu till julen kommer ju din bok ut!!!!!!!Det längtar jag efter må du tro! Jag håller med Ingrid; försök få litet välförtjänt vila nu Monika, ev spa-helg, DU om någon är värd det. HEDERS!

Biggan | 2009-04-04 14:01:50

Susanne! Klart jag förstår att segern är stor:)! Maud! Lycka till med köttfärsen idag! Elin Maria! Ddetsamma till dig! Maria! Underbar vårrapport och bra tårttips:)! Lena Pe! Klart du ska göra curden själv! Och den håller ca en vecka i kyl. Millan! Ha, ha,,,tack! Ingrid! Laxtartaren är sååå god och den passar utmärkt även till påsk! Och tack själv för att du följer mig! Gunilla! Mitt påskprogram är en timme och kommer 20,00 den 10e april i Tv + /Monika

monika | 2009-04-04 07:20:05

Hej ! Åh tack för alla recept ! Mycket bra som kommer att platsa på mitt påskbord. Gjorde köttfärssåsen häromdagen, den var kanongod ! Vilka dagar kommer dina påskprogram i tv ? Soliga vårhälsningar från västkusten ! Gunilla

Gunilla | 2009-04-03 08:48:28

Jag kan verkligen rekommendera semifreddo med lemon curd, sååå gott, gräddigt och lite syrligt, jag brukar också ha i krossade maränger för lite "crunch" och sötma. Perfekt påskdessert! Hållbarhet på egen lemon curd undrar jag över? /Lena

Lena Pe | 2009-04-03 08:03:00

Hej! Vad härligt för dig att det snart är klart:) Sen så härligt för mig o alla andra som väntar med spänd förväntan på boken. Tack för att du delat med dig så flitigt men snart måste det väl bli dags för vila för dig också Monica. En spa-helg kanske vore nåt:) Receptet på laxtartar tänker jag då göra innan jul även om det passar bäst då, det verkar vara ett ljuvligt recept o som spö-sportfiskare har vi ofta fisk härhemma så det blir gott. Jag ska göra lemon curd också, gjorde det för ett antal år sedan men sen har det inte blivit av och Lena Pe som skrev här innan henne tackar jag för tipset om desserten, låter ur smaskigt:) Ha en trevlig helg Monica och TACK ännu en gång för att du förgyller min vardag med din blogg!

Ingrid | 2009-04-03 06:37:03

Lena Pe, semifreddo med lemon curd låter smarrigt. Den ska provas...

Maria | 2009-04-03 06:17:07

jag menar gulliga ord och inget annat :-)

millan | 2009-04-02 21:44:11

Monika, du är VÅR hero :-) guliga ord men sanningens ord! Att Du bara orkar! ;-) Men jag är sååå nyfiken på julboken att jag kommer att vara FÖRST på Nk för att få FLERA exemplar, så det så!! Natti natti!sweet dreams!

millan | 2009-04-02 21:43:22

Lemon curd nedvirvlad i semifreddo gjord på vispgrädde och vaniljstång... Krossade maränger... Min påskdessert! Har brukat köpa lemon curd men i år ska jag minsann göra egen, verkar busenkelt ju... Och laxtartaren ser god ut redan på "tillblivelsestadiet"... /Lena

Lena Pe | 2009-04-02 21:19:47

Och apropå lemon curden... Min favvo-tårta på våren är den klassiska marängtårtan (pinocchiotårtan eller vad den nu mera kan kallas) med sockerkaksbotten och marängtäcke. Strö över pinjenötter istället för mandelspån och fyll den med lemon curd och vispad grädde. Krispig och god och fräscht med citronsmaken. Pinjenötterna sätter pricken över i!

Maria | 2009-04-02 19:03:54

Tack Monika! Nu blir det sparris till påsk, mums! I Uppsala har det också varit underbart, +16, men inga blommor... än! Var i Gbg och jobbade några dagar och i går eftermiddag blev det besök en uteservering i solen. Alldeles fantastiskt ljuvligt! Och vilka mängder av krokus i parkerna... VÅR!!!

Maria | 2009-04-02 18:55:02

TACK MONIKA ! HÄRLIGT ATT FÅ LITE PÅSKSAKER SÅ HÄR I JULETID......VI FRÖJDAR OSS STORLIGEN & VILL NATURLIGTVIS TESTA NÅGOT AV DET GODA. SÅ ROLIGT MED DE HÄR " PUFFARNA " SOM VI KAN TA TILL OSS EFTER BEHAG OCH BEHOV. PÅ MÅNDAG GÅR VI IN I PÅSKVECKAN...... MEN INNAN DESS ÖNSKAR JAG DIG & DE ANDRA EN RIKTIGT GOD " FÖR-HELG " INFÖR PÅSKEN. HA DET GOTT !

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-04-02 18:38:05

Förstår att du känner dig less på att arbeta med julmat och när du måste göra om samma sak igen pga att inte fotona blev bra. Tänk nu när allt är klart vad du kan njuta av ditt mästerverk. Du känner dig helt nöjd och kan dessutom stå för allt från recept till varje liten bild. Ser verkligen fram emot boken. Vad gulligt att du lägger ut påsk-recept. De får vänta en vecka till för på lördag ska jag göra en stor sats av "din" köttfärssås till lördagmiddag och det var ju väldigt trevligt att det bara behövs ca 1 dl vin i såsen för då måste det väl betyda att resterande ska drickas upp till maten. Må så gott! /Maud

Maud | 2009-04-02 18:25:48

Det där sista lät allt lite halvhjärtat, måste jag säga....Du förstår väl att det är STORT...?

Susanne | 2009-04-02 18:21:00

Susanne! Jag kände pressen...att det var dags att leverera! Och var så säker, här kommer fler godsaker till påskbordet:)! Och grattis till HV då.... /Monika

monika | 2009-04-02 17:06:58

Idag har du allt kastat till oss ett par riktiga fläskben -rejält med bilder och recept på begäran! Tack särskilt för sparrisreceptet, det skall garanterat finnas med på mitt påskbord! För övrigt har det varit en underbar dag här i Smålands Jerusalem; strålande sol, 15 garder varmt, plockat vitsippor och lungört OCH HV-SEGER ÖVER FÄRJESTAD IGÅR!!! Håhåjaja! :-D

Susanne | 2009-04-02 16:34:33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *