MITT VACKRASTE ÄGG, LAMMRACKS OCH CHOKLAD!

6 april - 2009 | 15 kommentarer

Ägget är visserligen oätligt och ca 5 kg tungt men, åhhh så vackert!

img_5682

Tänk vad man kan springa på påväg till ett möte!

Och på tal om ägg så kommer här ett kul serveringstips till frukostägget, lunchägget eller rent av vickningsägget!

img_5684

Stick ner gräslöksstrån runt ägget i äggkoppen och glöm för all del inte kaviaren, sort efter plånbok…mmmmm:)!

Och till er då som inte får bilagan i Svenska Dagbladet så kommer här recepten på världens godaste  lammracks och chokladfondant med bladguld!

HONUNGSMARINERADE LAMMRACKS
Lammracks är festligt så det förslår med de långa benen på kotletterna. Jag snittar lite mellan benen så jag får in lite färska kvistar av Rosmarin här och var…
4 hela lammracks, minst 24 kotletter
12 kvistar färsk rosmarin
MARINAD
1 1/2  dl olivolja
1 dl akaciahonung
’5 vitlöksklyftor
1 liime, saften
Blanda alla ingredienser till marinaden och låt lammracksen marinera i mist ett par timmar, vänd runt dem någon gång.
Grilla dem sedan i en grillpanna, ca 5 minuter på varje sida så de får fin färg. Efterstek i ugn på 200° i ca 15 minuter.
Skär uåpp kotletterna och servera med potatisklyftor eller potatisgratäng och sallad.

CHOKLADFONDANT MED LÄTTVISPAD GRÄDDE OCH BLADGULD
Fluffiga muffins med krämigt inre av choklad som jag serverar med lättvispad grädde och garnerar med bladguld för att förgylla påsken..
3 ägg
Drygt 1/2 dl strösocker
150 g mörk choklad, gärna 70 %
65 g smält smör
Drygt 1/2 dl vetemjöl
Smör och strösocker till formar
TILL SERVERING OCH GARNERING;
Lättvispad grädde
Bladguld
Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen, rör om tills chokladen smält. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet.
Smöra och sockra små portionsformar eller tredubbla muffinsformar av papper i lite större storlek. Fyll formarna med smeten. Grädda på 200° i 8-9 minuter tills de rest sig och fått färg.
Lägg upp varm chokladfondant och  lättvispad grädde. Strö till sist över bladguldet…


Millan! It´s done! Lena Pe! Bladguld hittar du i ramaffärer, gör ingenting för smaken, smakar ingenting och är inte giftigt men åhhh så vackert! Ingrid! Du kan välja och vraka fritt bland mina recept. Alla är pålitliga och du kommer att klara det, jag lovar! /Monika

monika | 2009-04-07 10:57:43

Tack så mkt för ditt svar Monica:) Tänkte ju inte på att det är ju "ditt recept", hihi:) Tack än en gång, jag tror det blir "det lilla" såhär första gången. Vi ska vara fler på lördagen så då tror jag att jag gör något annat och något färre på söndagen. Du har ju många goda påskrecept, svårt att välja, dock ett behagligt I-landsproblem:) Ha det gott!

Ingrid | 2009-04-07 09:24:50

Bladguld Monika!? Var hittar man det? Och är det verkligen ok att äta el är det bara till lyst...? Hur smakar det? Den där chokladfondanten verkar så god... Tur att påsken består av flera dagar att bjuda på middagar. Finns ju hur mkt gott som helst att bjuda på. Missade Svenskan igår, det grämer mig... /Lena

Lena Pe | 2009-04-07 08:30:17

Monika, hade Du ngn påsksnitt och rekommendera till mina goa släktingar!? ;-) Kram

millan | 2009-04-07 07:36:23

Monica S! Åh, vi har en underbar vår, det spritter i rabatterna här på Djurgården:)! Ägget är inte från Singö men vackert ändå... Ingrid! Du kan inte misslyckas med mina recept:)! Och lamm är väldigt enkelt att tillaga. Är ni få, ta den lilla i föregående inlägg är ni många kommer ett recept under dagen! /Monika

monika | 2009-04-07 06:56:24

Hej! Vilket vackert ägg:) Roligt förslag med hur man ska servera ägg. Tyvärr är det så att jag inte tål ägg men gästerna kommer säkert att uppskatta detta. Jag kan ju äta kaviaren den fina, haha:) Nä, lite ska de få iaf. Jag har en fråga o hoppas du ev hinner besvara den. Jag har aldrig någonsin gjort lamm men nu tänkte jag "våga mig på det". Är det något speciellt jag ska tänka på eller något recept som är lite "enklare" än något annat, jag vill ju lyckas som vanligt:) Älskar laga mat o helst baka, är verkligen en "bagerska o köksa" så jag brukar våga men lammet, jajja har du el någon annan snäll bloggläsare som har förslag så tar jag tacksamt emot detta. Tack på förhand!Kram på dig Monica o ha en trevlig tisdag!

Ingrid | 2009-04-07 06:40:34

Ha, ut och plocka gräslök - skojar ni? Även om snön tinat bra i veckan så tror jag inte jag ska hoppas på någon gräslök.... Och vilket vackert ägg - från Singö?

MonicaS | 2009-04-07 00:49:36

Glad påsk själv Carina! L8! Byt recept:)! Och gör fondanten! Säkra kort! /Monika

monika | 2009-04-06 20:10:30

Coolt ägg, tungt......akta lilla ryggen ;-)!! Tänk att jag fick 2 ex.av bilagan i svenskan i morse! Tog med en till kollegerna idag! Härligt med påsken som väntar :-) Jag o min man o min tvillingsyster(2min äldre)ska "slå ihop" våra födelsedagar på påskafton! Skulle vilja bjuda på ngn "snitt" o champagne ......Monika, har Du ngt smaskigt förslag!? Trevlig kväll! Ciao!

millan | 2009-04-06 20:10:25

Mmm, vad gott det låter! Och jag som redan planerat lammsteken till långfredagsmiddagen utifrån recept i Allt om Mat-boken "Svensk vår". Men man kan ju äta lammstek fler gånger, så ditt recept kommer säkert att komma till användning, det oxå. Chokladdesserten låter mumsig, den oxå! Attans oxå att vi bara har Svenska Dagbladet fredag-söndag:-(

L8 | 2009-04-06 19:38:37

Hej Monika, ja, vilket underbart ägg du fått tag på, lyckans ost... Det skänker nog mycket glädje i påsk. Glad Påsk, / Carina i Segeltorp

Carina Lööf / Segeltorp | 2009-04-06 19:35:49

Helene och Elin Maria! Roligt att ni tycker det är lika fint som jag...! Hans! Tack för komplimang! /Monika

monika | 2009-04-06 18:40:06

Du är sä vacker!

hans eriksson | 2009-04-06 17:34:19

JAA ! DÄR HAR VI JU ÄGGET............ VÄL MÖTT I TV-RUTAN & TACK FÖR GRÄSLÖKSTIPSET.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-04-06 17:25:10

Men vad häftigt med gräslöken!!!! Nu är det bara ut i trädgården, plocka gräslök och börja koka ägg. Tack för tipset! K Heléne

Heléne | 2009-04-06 17:16:42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *