TVÄRA KAST OCH DET TREDJE LAMMET!

7 april - 2009 | 7 kommentarer

Det är tvära kast i mitt liv må jag säga! Sitter idag instängd på mitt kontor vid min dator för att få ordning på julens godsaker i min kommande julbok. (trots det fina vädret och min stora lust att gå ut och kratta i trädgården!)

Just när jag började längta på riktigt efter en paus så får jag en i form av några erbjudanden att ta ställning till. Ett axplock: vill jag göra Midsommarmaten;)  i en tidning, (det vill jag!) sitta i juryn på OstronSM, (kan inte tyvärr!) komma till Efter 10 och göra vårmat (måste se om jag hunnit hem från Värmland där jag ska hålla kurs!) och komma till radio och prata påskmat, (det gör jag på torsdag!)….

Och där, kom påsken tillbaka och då kom jag att tänka på er, Ni bara måste ha det tredje lammreceptet, det är lammet för den stora festen, den som jag själv alltid gör!

Så för er som fortfarande tvekar i valet mellan ”Lammet för det lilla sällskapet”, Honungsmarinerade lammracks så kommer här lösningen! En stor lammstek med ben omgiven av massa härliga tillbehör på ett stort vackert fat! Och blir det något över så var glad! Lika gott dagen efter…

ÖRTFYLLD LAMMSTEK MED HONUNGSSLUNGADE MORÖTTER OCH PERSILJEPOTATIS
En härlig rätt för en middagsbjudning med 8–10 personer. Tillbehören är viktiga. Jag bjuder på gelé, inlagd gurka, honungsslungade morötter och persiljepotatis.
1 lammstek med ben på 3 1/2 kg
100 g skivad pancetta
1/2 kruka salvia
3 kvistar rosmarin
6 vitlöksklyftor
1 citron, skalet
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

PERSILJEPOTATIS
1- 1 1/2 kg färskpotatis eller annan delikatesspotatis
Rapsolja till pannan
Salt
Några kvistar bladpersilja, grovt hackad

HONUNGSSLUNGADE MORÖTTER
1 tärning grönsaksbuljong
10 morötter, gärna gula och orange
50 g smör
2 msk akaciahonung
1 knippe färsk dragon

TILL SERVERING
Gelé
Inlagd gurka

Putsa lammet. Gör 2-3 centimeter djupa snitt över hela köttytan.

Grovhacka salvia, repad rosmarin och vitlök. Riv skalet av citronen. Blanda med olivoljan och smaksätt med salt och peppar.Mortla gärna. Hacka pancettan och blanda ihop den med örtblandningen. Tryck in örtblandningen i varje snitt i steken.

Lägg steken med den feta sidan uppåt på ett galler som ¬placeras på en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
Sätt in i 225° varm ugn. Ugnsstek i 20 minuter. Minska ¬sedan värmen till 175°. Vänd eventuellt på köttet och stek i ytterligare 70–90 minuter eller tills termometern visar 70° för rosa kött.
Låt steken vila i folie i 10–15 minuter innan den skärs upp.

Koka potatisen nästan mjuk i saltat vatten. Häll av. Hetta upp rapsolja i en panna. Stek potatisen i några minuter. Salta och tillsätt den grovt hackade persiljan.

Koka upp buljongen till morötterna. Skala och dela morötterna mitt itu på längden. Koka morötterna i buljongen i ca 5–10 minuter. Häll av buljongen.
Smält ihop smör och honung i en kastrull på svag värme. Tillsätt dragon och de kokta morötterna. Blanda väl.

Skär upp steken och servera tillsammans med tillbehören på ett stort fat.

Nu tillbaka till julen……och imorgon lovar jag desserter och annat gott!


[...] Och den stora steken här. [...]

Lamm, lamm, lamm, lamm…..och påskalamm! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-04-18 16:17:06

Yvonne! Du får nog göra om din kommentar...den säger inte så mycket! /;Monika

monika | 2009-04-20 16:49:37

Recept

Yvonne Dorn | 2009-04-20 13:10:04

Hej Mia! Ja, det är ju fel förstås. Ska ändra det! Men med alla tillbehör går det inte så mycket potatis som man kan tro....en tumregel som alltid stämmer: ju fler som ska äta desto mindre mängd mat går det per person av någon anledning.... /Monika

monika | 2009-04-08 07:54:45

Hej Det låter väldigt smarrigt - men ...600 gram potatis till 10 personer??? Glad Påsk önskar Mia

Mia | 2009-04-07 20:44:27

Susanne! Jag förväxlade väl julklapparna med påskägget ett tag under dagen;)! Ochg absolut inget fel på kalvkött....och morötterna passar bra och såsen kommer att bli god, det vet jag! /Monika

monika | 2009-04-07 18:55:41

Jösses min vän, nu har du väl vänt ut och in på din receptbank??? Det är ju ingen ände på allt det goda du förser oss med!!! Själv har jag för avsikt att servera kalvkött på påskafton (det är väl ok, för man MÅSTE väl inte äta lamm?) men de små delikata honungsslungade morötterna kan ju faktiskt passa till kalven...! Maken får ordna med såsen, han är vår familjs såsexpert!

Susanne | 2009-04-07 18:27:32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *