EN LJUVLIG DRÖM AV CHOKLAD, MEN KLADDIGT VÄRRE!

15 april - 2009 | 20 kommentarer

Jag får ofta en idé om hur jag vill att någonting ska bli och just nu är det en chokladhistoria jag inte kommer överens med riktigt. Att provbaka kan ha sina glädjeämnen när resultatet blir bra likväl som det är mycket frustrerande när det inte blir bra. Idag gick det visserligen åt båda hållen, kakan blev mycket god för att inte säga extremt god i smaken och underbart kletig i konsistensen, dock lite väl kletig kanske för mitt ändamål. En så kletig kaka kan jag nämligen inte ta med mig till Tv även om den är hysteriskt god, den måste ju faktiskt hålla ihop något!

Det börjar så bra och smeten var urgod!

img_5719

Den fick visserligen stå bra mycket längre i ugnen än vad jag tänkt mig och jag fick mina farhågor. Och nu sitter jag här och mumsar på härligheten och undrar vad som gick fel? Finner inget som bryter mot konstens regler….Sedan förstår jag, ( och det borde jag ju förstått tidigare!) att en kaka med denna ljuvligt kletiga konsistens har svårt för att bli den höga kaka jag vill att den ska vara.(Jag tänker mig nämligen också en tjock rinnande glasyr ovanpå!) Och just när jag blivit vän med tanken att göra den plattare och mer ordinär till nästa gång ser jag att det även är fel på min våg! Just nu ligger nämligen ingenting på den och vikten visar 134 g!

img_5721

Detta förklarar ju kletigheten en smula, det är hysteriskt mycket choklad i denna kaka, närmare bestämt 384 g;)! Bäst att köpa batterier…. eller inte kanske!

Men mmm så smaskig den är till och med utan glasyr så chansen att jag lyckas nästa gång är riktigt god:)!

img_5723


hahaha, den där kakan ser livsfarligt gó ut :-) skönt att vi kunde reda ut detta ;-) Öppna gärna ett café igen, snälla snälla! Dina godsaker kan man betala mycket för!! Kram

millan | 2009-04-16 18:11:19

Åh,,,jahaja! Blev rädd ett tag att du menade kakan! /Monika

monika | 2009-04-16 17:37:32

Kära Monika, du skrev "slänga den i väggen"? Menar du kakan elelr vågen!? ;-) Jag tänkte på vågen som inte "funkade", eller hur!? Ha en bra dag och STOR kram till Dig! :-)

millan | 2009-04-16 11:33:02

Just det Susanne:)! Bra Monica S! Millan! Krya på dig! Och slänga den i väggen? Aldrig, så god som den var.... /Monika

monika | 2009-04-16 07:24:22

Monika! Kakan ser underbart GOD ut ändå :-) !! Efter att ej har ätit på 2dgr(otäcka o hemska magsjuka :-( ) så blev jag så glad att se denna underbara kladdiga chokladkladdkaka! blev lite sugen nu, men nu dax för lite blåbärssoppa ;-) Alltid ngt.... Släng den där vågen, lycka till nästa gång! ;-) Ha en trevlig kväll Monika och alla gulliga"bloggtjejer" !!

millan | 2009-04-15 19:48:28

Charlotte T - jag har samma erfarenhet av det receptet - men jag låter den stå inne lite längre så blir det bra. Och så rann smeten över för min form var lite för liten... Men god blev den.

MonicaS | 2009-04-15 19:24:00

Säljer det min man bakat.....:-)

Susanne | 2009-04-15 19:16:37

ÅH, Charlotte! Nu vet jag inte vad du kan ha gjort fel, vispat ägg och socker för lite kanske? Detta recept är solklart:)! Norsk lax! Varmt välkommen tillbaka:)! Du menar att den, (kakan förstås) inte ska stå upp utan vara platt;)? Eller? Cath! Åh,,,tack! Kul att du gillade reportaget i Tove! Maud! Jag ger ALDRIG upp! Susanne! Två saker: om jag inte minns fel bakar din make alldeles fantastiskt goa grejer och "underbar vårkväll"? Här är visserligen klart men iskallt! Rätt tåga Cath! Susanne! Nya pengar? I dessa tider...hur gör du då? Biggan! Brödbak är det bästa för själen så njut som bara den! Och såklart vi håller alla våra tummar här för dig, eller hur allihop? /Monika

monika | 2009-04-15 19:05:18

Ännu en grej du "bjussar" på Monika. Snacka om positivt tänkande. Friskt vågat och skam den som ger sig! Kakan ser mumsig ut även på det här provstadiet. Oj vad jag blev sugen på at baka något "chokladigt"!!!! Måste "tyvärr" ägna mig åt ett matbrödbak i morgon, som tar sin modiga tid. Ett gazpacho-bröd för 40 pers./ganska omständlig procedur med 2 degar/men har man tat --- i båten så får man" la ro det i land så ena....."Jag har lovat...till ett knytis i buffe´form. Håll tummarna.

Biggan | 2009-04-15 18:53:15

Du har rätt, så klart! Jag kryper ner i samma hål som HV....ha,ha!:-D Nytt ÅR, nya möjligheter??? Jag säger ny DAG, nya möjligheter. Ny tid och nya pengar kommer hela tiden!!!!! Visst är det trösterikt?

Susanne | 2009-04-15 18:16:14

Någon gång ska vara Din att inte känna Dig hemma bland kommentarerna :) Du är ju bästis!!! Shit att HV inte vann.... vi smålännigar lever med det!! :) Nytt år, nya möjligheter :)

Cath | 2009-04-15 17:48:55

Idag känner jag mig inte så hemma bland kommentarerna....jag som inte kan baka ett enda dugg. I'm all lost! Men jag är tillbaka med full kraft en annan dag! Ha det gott i den underbara vårkvällen!

Susanne | 2009-04-15 17:44:43

Mums! Den ser verkligen underbart god ut. Känner hur mitt chokladbehov triggar igång. Så för att få den så där rinnande och god ska man alltså "räkna fel" och lägga till 134 gr eller kanske väntar jag till du köpt nya batterier. Du bakar väl den igen då? /Maud

Maud | 2009-04-15 17:04:12

Skönt att se att även ett proffs inte lyckas till 100% alltid :) Läst Tove!! Vilka fina bilder på DIG & från Ert vackra och mysiga HEM!! Väligt fina kläder och väldigt fint porslin..... det fanns mycket som lockade på dessa bilder!! Att Ni varit ett par så länge tillhör ju faktiskt ovanligheterna ( får man säga så??) i de kretsar Ni umgås & arbetar. Lycka till med 30 år till ;) Kul att Du delar med Dig familjebilder! Ett hem utan dem är kallt!! Det får vara hur modernt, stylat mm men saknas det en bild på familjen, barnen då är det ngt som fattas! Nu ska jag ut i trädgården och njuta av det underbara vädret, finns alltid ngt att fixa med. En flaska rött öppnar vi lite senare, för det är ju faktiskt onsdag :) Ha en skön kväll, Monika m familj och ALLA bloggläsare. Njut av våren......!!!!

Cath | 2009-04-15 17:03:09

Monika, du har rätt..jag är här alldeles för sällan. Chokladsmeten ser ju super god ut - det måste varit fel i ugnen eller formen! Hmm..TV.. du bakade här om dagen den ursnygga och goa "herrarnas tårta", kan det vara att ett alternativ om formen inte skulle hålla...(jag menar chokladkakans form:) ..håller tummarna för c-kakan, lycka till!

"Norsk lax" | 2009-04-15 16:14:42

Jag "råkade ut" för liknande i påskhelgen. bakade morotskaka ( från Rosendahlsboken) kände med sticka efter 40 min kladdigt, hade den inne 10 minuter till stickan torr. Tog alltså ut den. Sen skönk den bara ihop o dagen efter när jag garnerat med glasyr o vi skulle äta den så när man tog av den så mer eller mindre rann det ur den! Vad kan jag gjort för fel? Första gången jag bakade den o den var ju god förstås men inte så vacker att bjuda på. Har ju ätit kakan på plats på Rosendahl o den var ju inte alls rinnig. Vårhälsning Charlotte

Charlotte T. | 2009-04-15 14:19:08

Hej Sofia! Som med allt hantverk så kräver just brödbakning en tid av övning tills man lär sig känna degen och hur den uppför sig. Min spontana reaktion på det du skriver är att du arbetar degen för lite, en bröddeg bör arbetas kraftigt så den blir smidig, (såvida det inte är med surdeg du bakar) tillsätt absolut inte för mycket mjöl, hellre för lite än för mycket. En bröddeg med för mycket mjöl ger ett alltför stabbigt bröd.Om degen är något klibbig trots att du arbetat den väl är det heller ingen fara. Och låt den också jäsa ordentligt! Lycka till! /Monika

monika | 2009-04-15 12:55:50

Hej Monika, jag skulle jättegärna vilja ha lite baktips vad gäller matbröd. Jag började baka mitt eget bröd för lite drygt ett år sedan men får inte riktigt till det. Jag kan helt enkelt inte avgöra hur degen ska kännas efter att ingredienserna blandats samman, innan första jäsningen. Det står i alla recept att "degen ska lossna från kanterna och inte kännas klibbig", men för att uppnå det resultatet behöver jag jag mängder av extra mjöl. Bör jag hålla mig till måtten i recepten eller är det bättre att ösa på med mer mjöl tills degen inte längre klibbar? Det står visserligen i alla recept att man kan tillsätta någon deciliter, men i mitt fall räcker aldrig detta. Hur påverkas degen och dess jäsningsprocess av mjölmängden egentligen? Tack, om du har tid och lust att svara! Vänlig hälsning Sofia

Sofia | 2009-04-15 12:41:03

Hej Lena A! Åh, Grattis! Du borde varit här och fått dig en bit av denna underbara kaka:)! /Monika

monika | 2009-04-15 12:20:41

Kakan ser jätte-smaskig ut och du lyckas säkert bättre nästa gång.Hade gärna varit med och provsmakat och firat lite;) att idag är det ett år sedan jag skickade min första kommentar till dej. Det har varit ett fantastiskt år du gett mej och alla andra bloggsystrar:) Kram från Lena

Lena A | 2009-04-15 11:31:14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *