ÄNTLIGEN!

26 april - 2009 | 30 kommentarer

Fick jag lite tid eller rättare sagt tog jag mig tid för trädgårdsarbete! 30 säckar koskit är utslängda i rabatter, snittblomsland, smultronland och kryddgård! Skönt och faktiskt lite härligt aggressivt kroppsarbete!

Därefter för jag en kamp på timmar mot mina smultron och jordgubbar. Dessa revor som sprider ut sig överallt, jag blir galen och än mer övertygad om att de två stora urnorna jag har med smultron är sättet att odla smultron på, här kan de nämligen inte ”reva sig” vidare!

Jag har gått igenom det mesta vad det gäller vad som fungerar att odla i en trädgård på Djurgården. Från början var jag helt vild, ville ha allt! Och sedan förde jag en ständig kamp mot rådjuren med allt från ulltussar till blåa kletiga medel……

Numera odlar jag följande och det fungerar!

Ett inhängnat snittblomsland, underbart! (jag gör buketter av ”ingenting” ända in i vintern!)

Smultron/jordgubbs och potatisland med två rader ringblommor, oinhängnat och fungerar!

Bänkgård med 6 olika salladssorter som jag sår i omgångar från och med nu. En gammal garderobsdörr med fönster fungerar som ”lock på natten” och här växer det som gräs! Jag är helt självförsörjande på sallad hela sommaren!

En örtagård som visserligen ligger alltför långt från köket, men här finns allt och flera plantor av samma sort och det är bra för då låter jag en av timjanplantorna ”gå i blom” för blommorna är så vackra för att inte tala om salvians blommor….

Sedan har jag mitt glädjeland! Här odlar jag bara kul grejer, blåa morötter, randiga betor, vita rädisor, spräckliga bönor…ja sådant som är vackert i maten och vackert på bild! Men här sker också de flesta misstagen. Men det är väl så det är, det roligaste och vackraste kräver en helt annan omsorg än den vi vanligtvis har tid med?

Nu återstår bara att vänta och längta,,,, efter potatisen, blommorna, salladen och betorna…ja livet är inte så tokigt ändå:)!


Cath, djupa?vi snackar "gäddhäng" bl a :-)! bIGGAN:gulliga,rara" privatsyrra sedan ca 20 år ;-)" söker mer timarb! ha en trevlig dag ALLA GULLIGA!!

millan | 2009-04-27 13:47:21

Cath, djupa?vi snackar "gäddhäng" bl a :-)! bIGGAN:gulliga,rara" privatsyrra sedan ca 20 år ;-)" söker mer timarb! ha en trevlig dag ALLA GULLIGA!!

millan | 2009-04-27 13:47:21

Åh tack Biggan! Att jag inte tänkt på det själv...Bor ju precis där - södra Norrlands kustland - Söderhamn närmare bestämt. Ska till Hudik på jobb nästa vecka, då ska jag besöka "Gröna bönor", urmysig affär och mkt goda teér... Tack för tips! /Lena

Lena Pe | 2009-04-27 12:41:52

????? Nu börjar Ni bli djupa....

cath | 2009-04-27 12:21:31

LENA P: ...undrar om det var du som besökt butiken Gröna Bönor vid jultid, för att köpa trådsaffran. Isf vet du DOM har "chokladknappar". Jag håller tumarna för att du bor i mitt grannskap "södra norrlands kustland". MILLAN: oj vad du och jag är tandfixerade(ortavd?) fniss...en yrkessjukdom syrror och tekniker? Du den dagen vi inte får upp armarna till att borsta våra Biodent 21:or, då du, ropar vi på assistans! Visst då. Kram Biggan, ler med hela musculus orbicularis oris. TKB: du det ordnar sig- simma lugnt!

Biggan | 2009-04-27 12:14:38

hmm..so sant...fast även kaktus kan blomma...

TKB | 2009-04-27 12:11:08

hmm..so sant...fast även kaktus kan blomma...

TKB | 2009-04-27 12:11:08

Kaktus känns lite kargt, tycker jag...

Susanne | 2009-04-27 10:40:36

Sussanne..eller varför inte bara bellis?..jag har min blygsamhet i en kruka..tillsammans med koskit...funderar på att sätta i en kaktus.. Biggan, gäddhäng..?? Hur blir med oss som är som gäddor; hälften skäft och hälften kropp:-)!

TKB | 2009-04-27 10:32:00

Tkb! Var jag kanske lite pompös i mitt blomval....? Skulle kanske nöjt mig med penséerna? Man vill ju inte sticka ut....

Susanne | 2009-04-27 08:55:14

Biggan....hmmm ska nog också köpa lite "koblaj" mina armar börjar bli gamla ;-( oss´å !!! sen får man icke glömma och" stretcha" annars så kan man väl inte borsta tänderna dagen därpå ;-)!! Have anice day! Love!

millan | 2009-04-27 08:22:22

Härlig helg! Har också pysslat med koskit i helgen fast mitt säckantal höll sig på mer hanterbara 5 st... Trädgård är underbart! Nu är en fantastisk tid när allt ligger framför och det börjar spritta i alla rabatter. Blir lite sugen på att så redan nu jag med men det känns lite tidigt här... Bäst är alla dessa morgnar när jag vandrar ut och plockar smörgåspålägg - sallad & bladpersilja i drivor... Bakade f ö fredagens chokladkaka igår - god, god, god... Men jag märkte inget av den hackade chokladen, det var inga bitar i min kaka. Kanske jag hackade för mkt? Var köper man dessa chokladknappar? Har inte sett något sånt i mina affärer tror jag. Lena

Lena Pe | 2009-04-27 08:05:07

Susanne! Självklart ska du få ta del av alla buketter...:)! Maria! Tror inte att de sprider sig nså värst mycket, det är väl ytterligare ett bevis på att barndomens minnen aldrig motsvarar verkligheten:)! Heléne! 'Usch, mördarsniglar har jag klarat mig från men så är jag också väldigt noga med nya plantor från plantskolan, de får stå i "karantän" innan de åker ner i min jord! Cath! Underbart, vilken tur att du kom till Stockholm och hoppas ni hade kul:)! Biggan! Ha, ha, du är rolig du;)! TKB! Det gäller att förena nytta med nöje;)! /Monika

monika | 2009-04-27 07:41:27

och Susanne ..vad duktig du var..penseér och bellis..var det inte lite för mycket?

TKB | 2009-04-27 07:28:17

Imponerande Monika...all dessa "kobaja", mångsidig (och variationsrik) trädgård inkl örtagård.....själv håller jag mig på Susannes nivå..just nu.. har mina planer för örter/kryddor och potatisar mm..och yta har jag ju drygt 4000 kvm...usch det blir mycket kobaja.....

TKB | 2009-04-27 07:17:34

Ja, jädrar i suset vilket bra skönhetstips!!! Jag brakar iväg till "Granngården" på stört- införskaffar några säckar koskit mot gäddhänget! Tjolahej tjolahopp och en kram Biggan ;-)!

Biggan | 2009-04-26 22:49:30

Vädret kan Ni väl inte klaga på? Som lovat tog jag det med mig till Stockholm! :) Hoppas Ni har njutit av helgen lika mycket som jag.

Cath | 2009-04-26 20:14:01

Hej Monika! Rådjur..här har vi problem med mördarsniglar, men jag ger mig inte. Visst är det kul att odla. Rädisorna är på g och majsen m.m. I dag plockade jag egen dragon som jag hade till din lax med morötter och saffran. Supergott! Njut kvällen! K Heléne

Heléne | 2009-04-26 20:06:13

Det låter underbart! Ser fram emot att höra hur det växer och frodas i din trädgård. Själv shoppade jag loss på Ulriksdal idag. En del nya örter, rosor och åkerbärsplantor. Har ljuvliga minnen från barndomens semestrar när vi plockade åkerbär längs dikesrenen. Hoppas nu att allåkerbären åtminstone lite grann motsvarar förväntningarna. Är det någon som provat dessa? Vet ni om de sprider sig lika vilt som smultronen? ;-)

Maria | 2009-04-26 19:46:04

Jag räknar förresten med att få se vackra bilder på underbara buketter, framdrivna av mina fröer, i sommar...!

Susanne | 2009-04-26 19:43:02

Jag har ett litet land på ca 1,5 m - extremt vanskött. Men jag köpte två påsar till mig själv också, då när jag handlade till dig, lite rosa blandat krafs, och jag har en plan med dem faktiskt. Det kan bli till helgen....

Susanne | 2009-04-26 19:41:40

Jaha ja Susanne! Men din trädgård är lite mindre än min, har du någon alls egentligen? och så gav du ju mig en HÖG med fröer som nu ska fortplantas:)! /Monika

monika | 2009-04-26 19:18:10

Maud! Jag har sått nu, inte allt men mycket, dock inte gjort det du har gjort, skurat möblerna! Millan! Så klart du ska ha ett grönsaksland! Och tack för fin uppskattning:)! Lillemor! Japp! Men härligt var det:)! Biggan! 50 liter styck, men jisses så snygga armar man får;)! Och jag har massor med lavendel, inte i min blomsterodling men framför alla rosor ca 15 meter på framsidan av vårt hus! /Monika

monika | 2009-04-26 19:15:29

Jag har planterat en kruka med två penséer och en bellis....

Susanne | 2009-04-26 19:14:36

...inte för stora och tunga säckar får jag hoppas, Monika! Men oj vad ljuvligt att påta i jorden, sätta frön och sedan vänta på resultatet. Än är det för tidigt här uppe i norra Svedala, något att längta till och se fram emot. Får hålla mig till matbröds-baks-avdelningen, det är ungefär samma lisa för själen som trädgårdspysslet, tycker jag. Har du lavendel i din blomsterodlig tro....det är ett måste för mig och tänk det GÅR till och med uppe i stugan i kalla Jämtland,

Biggan | 2009-04-26 19:05:01

Hej Monika. Visst är det härligt att gå ut och hämta in egen sallad och tomater att lägga på mackan och börja dagen med .Skönt att veta att det inte är besprutat.Dagen här har inneburit lite planering inför frösättning till veckan.Du har verkligen legat i ,30 säckar med koskit fodrar sin kvinna. Lillemor

Lillemor | 2009-04-26 18:58:39

Hej Monika :-) Vilken bra dag Du haft idá slitit hårt men gott resultat!.......fick Du ingen hjälp av din man o barn?30 säckar är mycket!! Men en bra kvinna reder sig själv eller hur ;-)!?Solen ger energi ox´å :-) Underbar dag att vara ute i, min man o jag (hjälpte lite till) o nya grannHasse planterade 90 tuijor för grannlinjehäck...nice! Grönt och trevligt o snyggt blev det! Sedan blev jag såååå inspirerad att försöka (!) plantera ngt grönsaksland på tomten framöver.....du är så duktig! Som de i Italien...de har mycket EGNA fräscha örter de lagar sin mat mé! Du är fantastisk!vilken energi (igen!) Ha en trevlig kväll! Kram!

millan | 2009-04-26 18:29:01

Åh vad du har slitigt hårt! Du har väl haft någon hjälp med alla dessa koskitsäckar hoppas jag. Har du redan sått? Det går nog inte att göra här uppe ännu även om vädret varit helt underbart i helgen. Man (jag) vill inte göra något inomhus och jag har fixat med utemöbler och krukor och skurat och torkat. Härligt! Må så gott i vår-försommarvädret. /Maud

Maud | 2009-04-26 18:20:35

Caroline! Det är som sagt, bara att gräva på! Inte planera för mycket,,,ha kul:)! /Monika

monika | 2009-04-26 18:15:32

Åh...vad det låter härligt! Och enkelt...suck! Jag ska också sätta igång och åtminstone planera min trädgård i år. [Tog över föräldrahemmet förra sommaren och har bara renoverat och renoverat och renoverat sedan dess.] Nu blev jag inspirerad!

Caroline | 2009-04-26 17:39:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *