SKYNDA, SKYNDA, SKYNDA!

12 maj - 2009 | 38 kommentarer

Ja det måste ni nu! Snart är nämligen tiden redan över för de spädaste och finaste nässlorna. Bra redskap att ha till hands är gummistövlar, handskar och en sax förstås…

img_5903

..samt en korg att lägga nässlorna i.

En nässelsoppa kan lätt göras mycket festlig med lite ”goa grejer” i tallriken vid  serveringen.

Sidfläsk i tärningar, fint strimlad färskrökt lax, kokta eller ännu hellre pocherade ägg passar alla väldigt bra. När jag serverar soppan som förrätt brukar jag servera den i vackra koppar med något eller några av tillbehören. Till vardags blir det i tallrikar med en kokt ägghalva och massor av gräslök. Ett gott bröd passar fint till vid båda tillfällena.

NÄSSELSOPPA
Riktig vårmat som också kan serveras som festlig och fin förrätt i vackra koppar
2 l nyplockade späda nässlor
Ca 9 dl vatten
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 buljongtärningar (grönsaks- eller höns)
2 dl grädde

3 msk torr sherry, (kan uteslutas)

Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
Ca 250 g färskrökt lax i strimlor eller sidfläsk i tärningar
4 msk fint klippt gräslök
3 hårdkokta ägg i halvor eller 6 pocherade ägg

Skölj nässlorna noga, ta bort eventuella rötter och grova delar.

Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Lägg de kokta nässlorna i kallt vatten så behåller de sin gröna färg.

Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 4 dl. Koka ett par minuter. Grovhacka nässlorna och tillsätt dem. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och smaka av soppan med salt och gärna lite sherry.

Servera den het och nykokt med lite strimlad färskrökt lax och en ägghalva i varje tallrik. Strö till sist över fint klippt gräslök.

Och nu gäller det att snabbt komma på något bra för pick-nick! Rakels klass ska ha pick-nick och vädret är sådär och därmed även lusten måste jag erkänna…..

Och mitt i alltihop bokade Susanne och jag just in en ny Julpysselkurs i Jönköping, närmare bestämt lördagen 21 November. Ni som vill veta hur kul vi hade på den förra kan gå in och kika på inläggen från 6-7-8 december….


Tkb!olala....sorry om jag misssförstod vad du skrev :-) förut!(ovan)

millan | 2009-05-14 12:13:48

Millan, sopsäcken är för att inte blända er:)

TKB | 2009-05-14 11:56:45

tkb!svart sopsäck, så sorgligt! Du vet väl att "skönhet kommer inifrån" ;-)"!!?? det räcker med solbrillor :-) och champagne...party! ha en bra dag ALLA rara!

millan | 2009-05-14 09:08:28

tkb!svart sopsäck, så sorgligt! Du vet väl att "skönhet kommer inifrån" ;-)"!!?? det räcker med solbrillor :-) och champagne...party! ha en bra dag ALLA rara!

millan | 2009-05-14 09:08:28

L8! Mums:)! /Monika

monika | 2009-05-14 06:36:25

Här börjar nässlorna bli (för) stora. Men jag klippte toppskott i torsdags och gjorde nässelblinier med tillbehör till förrätt. Blev läckert gröna men smakade inte så annorlunda. Och till efterrätt blev det rabarbermousse. För även rabarberna börjar bli rejält stora. Härligt!!

L8 | 2009-05-13 21:30:58

YKB! Kunde inte sagt det bättre själv! Så sant...Men nässlorna är faktiskt ljuvliga och det första vi kan få av naturen på våren...Sen förstås, konkurreras de ut av både svulstiga rabarberknoppar och vällustiga, krispiga sparrisar för att sedan glömmas bort helt när det väl brakar på av läckerheter från jorden..... /Monika

monika | 2009-05-13 21:09:57

YKB! Kunde inte sagt det bättre själv! Så sant...Men nässlorna är faktiskt ljuvliga och det första vi kan få av naturen på våren...Sen förstås, konkurreras de ut av både svulstiga rabarberknoppar och vällustiga, krispiga sparrisar för att sedan glömmas bort helt när det väl brakar på av läckerheter från jorden..... /Monika

monika | 2009-05-13 21:09:57

Det vackra blir av det du gör....självklart är Susanne vacker - det är bara läsa vad hon skriver:-)! Millan..det låter som sagan om den fula ankungen..tar med mig även en svart sopsäck för att vara på säkra sidan både med bländande och syre! Bigge - föredra faktiskt sparris före nässlor...

TKB | 2009-05-13 20:26:24

Bigge! det är ju just det som är så fantastiskt med vårt avlånga land,,,,vi har det mesta nästan hela tiden och nu är jag grymt avundsjuk på dig och din sparris;)! /Monika

monika | 2009-05-13 19:10:48

Här är nässlorna sedan länge alldeles för stora, men vi minns och tänker på nästa vårs soppa. Här "vräker" vi i oss sparris f.n.

Bigge | 2009-05-13 17:58:10

Åh, vad vackert sagt!!! Tack Millan!

Susanne | 2009-05-13 17:09:21

Åh, vad vackert sagt!!! Tack Millan!

Susanne | 2009-05-13 17:09:21

TKB! Håller med dig,,,Susanne, det är bara att gå på igen! Millan! Såklart jag kan sjunga men därifrån är det långt till melodifestival, nej det är ingenting för mig! Susanne! Hrmmm...det där tror du inte på själv! Millan! Vi väntar med spänning på TKBs svar! /Monika

monika | 2009-05-13 16:14:10

susanne, måste bara kommentera att du är en vacker Lady-fråga TKB :-)

millan | 2009-05-13 14:19:15

Millan! Där föll jag genast bort....

Susanne | 2009-05-13 13:59:11

Tkb, ta m dina snyggaste solbrillor du har till Jönköping....för att vi kommer att skina på Dig m vårat goda vin/mat och skönhet;-) Häpp!! :-) Monika, jag menar ALLVAR här......go girl! visst kan du sjunga!? Susanne, ta ett varmt bad och be din man om massage (för dina slitna muskler)keep going! ha en härlig dag alla gummor/gubbar/damer/herrar ps.jag brukar kalla mina väninnor "lilla gumman" (under40!)sött!

millan | 2009-05-13 13:23:02

Tkb, ta m dina snyggaste solbrillor du har till Jönköping....för att vi kommer att skina på Dig m vårat goda vin/mat och skönhet;-) Häpp!! :-) Monika, jag menar ALLVAR här......go girl! visst kan du sjunga!? Susanne, ta ett varmt bad och be din man om massage (för dina slitna muskler)keep going! ha en härlig dag alla gummor/gubbar/damer/herrar ps.jag brukar kalla mina väninnor "lilla gumman" (under40!)sött!

millan | 2009-05-13 13:23:02

Monika!syret i Jerusalem!!!Susanne är ju också där..melodifestivalen kvarstår att se och HÖRA.. Susanne, det är bara att "ta sig ut o kuta igen", det är bara att sopa bort "våra kuddar och divaner" med häxkvasten, resa sig från "kvastpositionen" och skrika om HJÄLP!! Ha en skön dag:-)

TKB | 2009-05-13 11:50:47

Monika!syret i Jerusalem!!!Susanne är ju också där..melodifestivalen kvarstår att se och HÖRA.. Susanne, det är bara att "ta sig ut o kuta igen", det är bara att sopa bort "våra kuddar och divaner" med häxkvasten, resa sig från "kvastpositionen" och skrika om HJÄLP!! Ha en skön dag:-)

TKB | 2009-05-13 11:50:47

Millan! Nu överdrev du allt...!;) TKB! ....efteråt? Syftar du på melodifestivalen eller syret i Jerusalem?;) Susanne! Vinkuddarna och divanerna är väl din och TKBs grej? Och det är väl skönt med lite träningsverk, så du känner att du "gjort något":)! /Monika

monika | 2009-05-13 11:18:43

Monika! ja visst, är det din kurs jag talar om!!! Var det inte så vi sa...? Kanske inte, men kul blir det!!! Om det är någon som undrar över mitt fysiska tillstång idag (förmodligen inte, men jag delger er ändå) så känns det som om jag först blivit påkörd av tåget någonstans i ljumskhöjd och därefter råkat sätta mig på tvären på min häxkvast och den fastnade i det läget.... Förstår ni? Detta tillstånd har uppkommit efter 2,5 tim islandshästridning i söndags och Vårruset igår.... My oh my!

Susanne | 2009-05-13 09:36:04

Monika! ja visst, är det din kurs jag talar om!!! Var det inte så vi sa...? Kanske inte, men kul blir det!!! Om det är någon som undrar över mitt fysiska tillstång idag (förmodligen inte, men jag delger er ändå) så känns det som om jag först blivit påkörd av tåget någonstans i ljumskhöjd och därefter råkat sätta mig på tvären på min häxkvast och den fastnade i det läget.... Förstår ni? Detta tillstånd har uppkommit efter 2,5 tim islandshästridning i söndags och Vårruset igår.... My oh my!

Susanne | 2009-05-13 09:36:04

Monika ..det vet man inte förrän efteråt:) oja..kan det bli vackrare...?bländande vackert? får förbereda mig att gå i blindo då....

TKB | 2009-05-13 09:25:01

Monika! Jag vá bara borta från din härliga blogg i 2dgr.... du ser vilket "gift" det är att få blogga mé dig :-) nästa år vill jag se dig i melodifestivalen.....du är lika karismatisk som Malena! Tjing!

millan | 2009-05-13 08:38:29

Monika! Jag vá bara borta från din härliga blogg i 2dgr.... du ser vilket "gift" det är att få blogga mé dig :-) nästa år vill jag se dig i melodifestivalen.....du är lika karismatisk som Malena! Tjing!

millan | 2009-05-13 08:38:29

Susanne! Är det MIN kurs du talar om?;) Känner inte riktigt igen mig....;) men grattis till vårruset! TKB! Undrar om det finns syre till oss båda i Jerusalem;)? Menyn? Vackrare än någonsin förstås... Millan! Välkommen tillbaka! /Monika

monika | 2009-05-13 08:35:12

Hi there! i´m back...skulle vara en ära Susanne att få komma och pyssla i Jönköping! grattis t vårruset!tog själv en löprunda igår på 45 min, glädje! Tkb!har ej fastnat i vinkylen:-), men drack italy- chardonnay till Malena vår sångfågel!härligt att du funderar över vinprovning ;-)trots jag kallat dig lille gubbe(skämt ju!) Sist men inte minst:Monika, tack för att du inspirerar, ska prova nässelsoppa, det ska vara jättenyttigt/järn solkramar t alla idag!!

millan | 2009-05-13 07:30:30

Hi there! i´m back...skulle vara en ära Susanne att få komma och pyssla i Jönköping! grattis t vårruset!tog själv en löprunda igår på 45 min, glädje! Tkb!har ej fastnat i vinkylen:-), men drack italy- chardonnay till Malena vår sångfågel!härligt att du funderar över vinprovning ;-)trots jag kallat dig lille gubbe(skämt ju!) Sist men inte minst:Monika, tack för att du inspirerar, ska prova nässelsoppa, det ska vara jättenyttigt/järn solkramar t alla idag!!

millan | 2009-05-13 07:30:30

..inte bara tomten Susanne och grattis för "ruset"! Jaa-a Millan..har du lagt dig i vinkylen? PS. kanske kommer jag till Jönköping och håller en "lille gubbens vinprovning"...kanske..beroende vilken mat är det tänkt mellan pyssel? Monika?

TKB | 2009-05-12 21:40:12

PS! Vårruset gick utmärkt! Jag sprang hela vägen!!!!

Susanne | 2009-05-12 19:29:24

PS! Vårruset gick utmärkt! Jag sprang hela vägen!!!!

Susanne | 2009-05-12 19:29:24

Ja, kolla upp hur kul vi hade förra året!!! I år skall vi med några enkla medel pyssla ihop en "kustomiserad" vilokudde av några tomma vinboxar och juldressa dem, så tomten får något att vila sig på efter allt ståhej på julafton (och efter alla snapsar han blir bjuden på runt om i stugorna är han ju förmodligen stupfull när han kommer till just DITT hus, bäst att kunna erbjuda en skön kudde...) Missa alltså inte pysselkvällen i Jönköping! :-D Hey..Millan! Var är du??? Kommer du eller?

Susanne | 2009-05-12 19:28:33

Ja, kolla upp hur kul vi hade förra året!!! I år skall vi med några enkla medel pyssla ihop en "kustomiserad" vilokudde av några tomma vinboxar och juldressa dem, så tomten får något att vila sig på efter allt ståhej på julafton (och efter alla snapsar han blir bjuden på runt om i stugorna är han ju förmodligen stupfull när han kommer till just DITT hus, bäst att kunna erbjuda en skön kudde...) Missa alltså inte pysselkvällen i Jönköping! :-D Hey..Millan! Var är du??? Kommer du eller?

Susanne | 2009-05-12 19:28:33

Elin Maria! Här får alla ta del av allt som tur är;)! /monika

monika | 2009-05-12 19:11:41

Elin Maria! Här får alla ta del av allt som tur är;)! /monika

monika | 2009-05-12 19:11:41

HEJ & TACK FÖR VÅRPÅMINNELSER ! NÄSSELSOPPA ÄR BÅDE GOTT & BRA MAT. MED NÅGRA TILLBEHÖR BLIR DEN JU ÄNNU BÄTTRE. SKULLE VARA TREVLIGT ATT STÖTA PÅ DEM . LYCKA TILL BARA MED ALLA VACKRA, GODA & PÅHITTIGA SAKER.VI BEHÖVER RUSKAS OM LITE OCH BLI PÅMINDA. TACK FÖR ATT ÅTM. JAG FÅR BLI DET.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-05-12 18:37:55

HEJ & TACK FÖR VÅRPÅMINNELSER ! NÄSSELSOPPA ÄR BÅDE GOTT & BRA MAT. MED NÅGRA TILLBEHÖR BLIR DEN JU ÄNNU BÄTTRE. SKULLE VARA TREVLIGT ATT STÖTA PÅ DEM . LYCKA TILL BARA MED ALLA VACKRA, GODA & PÅHITTIGA SAKER.VI BEHÖVER RUSKAS OM LITE OCH BLI PÅMINDA. TACK FÖR ATT ÅTM. JAG FÅR BLI DET.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-05-12 18:37:55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *