RABARBER- OCH JORDGUBBSPAJ SAMT OFÖRGLÖMLIGA KRÄFTSTJÄRTAR!

24 maj - 2009 | 22 kommentarer

Ja, det är den stora och goda anledningen till att titta på ”Monikas mat” 19,25 i kväll! Den är så underbart god och lätt att baka att ni bara måste göra det! Jag har lagt ut receptet förut men gör det igen om ni mot förmodan missat det. Jag tror detta är ett av mina mest googlade recept, vid sidan av basilikasåsen förstås;! som även den finns med i kvällens program!

SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR
Jordgubbar och rabarber är sällsynt lyckat tillsammans. Sött och syrligt när det är som bäst!  Receptet kan dubblas eller mångdubblas och göras i långpanna.
100 g smör
3 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2  dl havregryn
FYLLNING
Ca 400 g späd rabarber, (ca 7 dl skivad)
1/2  l skivade jordgubbar
1 1/2  dl strösocker
1 1/2  msk potatismjöl
TILL SERVERING
Lättvispad grädde
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.

Annat gott och kul med kvällens program är de limemarinerade kräftstjärtarna! När vi spelat in programmet åt vi upp maten förstås. Ljudteknikern kastade sig över kräftstjärtarna och när han ätit klart utbrast han;

-Det här var ta mig f-n de godaste kräftstjärtar jag ätit och jag har ätit många kräftstjärtar i mitt liv! ;)!

LIMEMARINERADE KRÄFTSTJÄRTAR
Kräftstjärtar som marineras och får en smak av det asiatiska köket. Kan även göras med handskalade räkor eller räkor i saltlake.
1 1/2 kg kräftstjärtar i saltlake
5 dl rapsolja
5 msk sweet chilisås
1/2 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 msk curry
4 vitlöksklyftor pressade
3 limefrukter, skal och saft
Häll av kräftstjärtarna.
Blanda alla kryddorna , chilisåsen, saft och skal av lime och den pressade vitlöken i oljan. Vispa några kraftiga tag. Häll såsen över kräftstjärtarna och låt stå kallt att marinera i minst 5 timmar innan de serveras.


Millan! Du kommer säkert att leva lycklig i många många dagar:)! Lena A! det var då för väl...du uttryckte dig lite diffust...;)! Ingrid! Tack själv Ingrid! Som tar dig tid att kommentera;)! /Monika

monika | 2009-05-25 15:30:54

Tack för tipsen Monica! Det är så härligt att du tar dig tid att svara. Vilken kvinna du verkar vara:) Tackar som ödmjukast!

Ingrid | 2009-05-25 12:12:08

Monika! Du tråkig ?? aldrig i livet. Vi älskar dej alla här i bloggfamiljen och tror du inte att jag var besviken på mej själv,men tyvärr händer det titt som tätt att jag somnar när jag tittar på ett bra progam.Kanske beror det på att jag är mkt morgonpigg och när kvällen kommer är min energi slut./Lena

Lena A | 2009-05-25 11:40:18

Lena A! jag Bara varit gift i 6 år :-) men hoppas på många många lyckliga år!! ska laga Monikas mat så jag håller honom på bra humör ;-) Soliga hälsningar till Alla!!!

millan | 2009-05-25 10:32:15

Tusen tack Elin Maria:)! Lena A! Grattis då:) och hoppas du inte somnade för att jag var tråkig!!!??? Ingrid! Du kan nog se det på datorn, gå in på Tv 4 och kolla. Du kan ta bort rabarbern och ersätta den med andra bär, blåbär tex.. Lycka till! /Monika

monika | 2009-05-25 07:36:44

Tusen tack Elin Maria:)! Lena A! Grattis då:) och hoppas du inte somnade för att jag var tråkig!!!??? Ingrid! Du kan nog se det på datorn, gå in på Tv 4 och kolla. Du kan ta bort rabarbern och ersätta den med andra bär, blåbär tex.. Lycka till! /Monika

monika | 2009-05-25 07:36:44

Hej Monika! Nu har jag två frågor och hoppas du kan besvara dem. Först, jag missa programmet:( ingen fråga, haha det blev ju konstigt skrivet men frågan är; Kan jag se det i någon repris? Var på väg hem från enmkt trevlig Sthm-helg men iaf. Min andra fråga är; Smulpajs-receptet verkar så gott men jag tål inte rabarber tyvärr....Kan jag ersätta det på något vis? Rabarber är ju såååå gott så jag missar mkt gott pga att jag inte kan äta det tyvärr. Hoppas på svar gör jag iaf. Ha en GOD vecka!

Ingrid | 2009-05-25 07:12:30

Millan! Vad kul,vi har också bröllopsdag 24:e maj (34år)och jag tittade lite på Monikas program men Monika Förlåt! jag somnade( för mkt firande i helgen;) )

Lena A | 2009-05-25 05:47:05

TACK MONIKA FÖR ETT VÄLDIGT HÄRLIGT MATPROGRAM !! JAG BLIR SÅ INSPIRERAD & VILL GÖRA EN FEST. ALLT BARA STÄMDE. HARMONISKT SOM EN LYCKAD TAVLA. TACK ATT DU GER OSS SÅ MYCKET. SUGER I MIG SOM ETT LÄSKPAPPER, SOM MIN FASTER SADE. HOPPAS DEN GODA FORMEN FÅR HÅLLA I SIG. LYCKA TILL MED VECKA 22. MOT STUDENTHÄMTNINGEN NU......

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-05-24 21:39:32

Ni är för gulliga! Och här kommer svaren! Margareta! Halsen är bättre, har just varit på födelsedagsmiddag på Rosendal! Bigge! det där räcker gott och väl till ca 15 pers. men då måste du göra allt! Jag är inte känd för att ha för lite mat på bordet,,,tvärtom! Sen får du räkna om.... Millan! Tack!:) Susanne! Tusen tack! Du ligger inte långt ifrån själv:)! Bigge! Vaniljsåsen var inte här...idag....lägger ut den:)! L8! Bra dotter:)! Jag lägger ut alla recept imorgon ivriga kan gå in på recept.nu /Monika

monika | 2009-05-24 21:26:02

PS: Men var det bara en halv liter jordgubbar i din paj?? Och inte hade du väl skivat dina?

L8 | 2009-05-24 19:42:20

Jag är så glad och så hungrig!!! Glad för att jag kom ihåg att titta på ditt program idag. (Påmind på telefon av dottern...) Och hungrig efter att ha tagit del - men bara visuellt - av all denna goda mat! Finns alla recept här? Och så grät jag en skvätt på slutet när ni sjöng studentsången, vilket jag gör numera tyvärr...

L8 | 2009-05-24 19:40:34

Din vaniljsås??

Bigge | 2009-05-24 19:09:08

Åh ljuva Monika! Som en liten älva skuttar du fram i grönsakslandet med den lilla korgen vippande på armen! Och vinjetten....som den ljuvaste ungmön! Och jag upprepar, du har verkligen den underbaraste trädgården...och maten såg också god ut!!!!

Susanne | 2009-05-24 19:04:57

Hej Monika :-) På vår självaste bröllopsdag så är Du på Tv :-)! Givetvis får jag titta på Dig och all god mat!! Jag har sett detta tv-programm en gång tidigare men man blir så otroligt glad och inspirerad av dina färger i maten och även blommorna- vilken "konstnär" Du är ;-) Smulpajen ska jag baka ngn härlig dag för våra vänner , supergott efter en grill-midd´a!! Gläds att Du är piggare! Trevlig kväll!!

millan | 2009-05-24 19:02:09

Just tittat på dig! Passar bra när jag fortfarande är vissen med min onda hals. Blev riktigt sugen och pigg, inte minst av din blus. Hur många har du egentligen??? Hur många hade du beräknat din buffé för? Kände att det blev väldigt lite men SÅ GOTT allt såg ut. Kanske läge för pastasallad åt alla ungdomar?

Bigge | 2009-05-24 18:58:35

Den kombinationen måste prövas. Har ju ett EGET rabarberstånd i Småland. Låter annorlunda o väldigt gott. Halsen OK, efter diverse dekokter? Margareta

Margareta | 2009-05-24 17:31:59

Den kombinationen måste prövas. Har ju ett EGET rabarberstånd i Småland. Låter annorlunda o väldigt gott. Halsen OK, efter diverse dekokter? Margareta

Margareta | 2009-05-24 17:31:59

Hej Lena! Gör inga varianter...gör denna;)! Men kul med vaniljsåsen! /monika

monika | 2009-05-24 16:18:00

Hej Lena! Gör inga varianter...gör denna;)! Men kul med vaniljsåsen! /monika

monika | 2009-05-24 16:18:00

Monika! och ni andra i bloggfamiljen. Gå in på bloggen "En mammas dag-Weronika" där ser ni en till variant på rabarberkaka a la Monika och hon hyllar också Monikas vaniljsås.Ha en fortsatt bra dag alla.//Lena

Lena A | 2009-05-24 13:54:26

Monika! och ni andra i bloggfamiljen. Gå in på bloggen "En mammas dag-Weronika" där ser ni en till variant på rabarberkaka a la Monika och hon hyllar också Monikas vaniljsås.Ha en fortsatt bra dag alla.//Lena

Lena A | 2009-05-24 13:54:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *