MORMOR KAN!

27 maj - 2009 | 23 kommentarer

Ja, på något vis är det en mening med allt!  Helena frågar här på bloggen efter receptet på mina pannkakor från i somras.

Pannkakor??? Jag som aldrig varit en pannkaksmänniska utan blev snarare betraktad som ett ”ufo” i skolan när jag berättade att jag inte var så förtjust i pannkakor…Kan jag verkligen ha förmedlat ett pannkaksrecept?

Två av mina barn har ärvt min smak ”icke gilla” pannkaka men den tredje,  Beata hon fullkomligt älskar pannkakor. Och idag är det Östermalmsruset, vilket innebär springtävling och matsäck. Och jag som är på väg till Tranås….men Mormor kan:)!

img_5990

img_5988

TUNNA PANNKAKOR
3 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk socker
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Ca 50 g smör att smälta och en klick till pannan vid första pannkakan
Vispa ägg, salt och socker i en bunke. Tillsätt 2 dl av mjölken och vispa till en jämn smet. Blanda ner mjölet. Späd med resten av mjölken lite i taget. Smält smöret och rör ner det i smeten, då behövs oftast bara fett vid stekning av första pannkakan.
Grädda tunna pannkakor, lägg dem i en hög på ett fat.


Mona! Ett tag trodde jag det var Mamma som vågat sig på en kommentar...hon heter nämligen också Mona:)! Håller med om att pannkakor är mer än dessert än mat! /Monika

monika | 2009-05-30 09:19:42

Hej Monica Själv har jag aldrig varit förtjust i varken pannkakor eller plättar till min mans stora sorg. Micke kallade det mat men jag sa att det var ett bakverk. Micron är bra att ha i katastrof-lägen..snabbt o lätt! Din mamma ser fin o gullig ut...lyckliga dig! Kram Mona

Mona | 2009-05-29 22:45:32

Hej Monica Själv har jag aldrig varit förtjust i varken pannkakor eller plättar till min mans stora sorg. Micke kallade det mat men jag sa att det var ett bakverk. Micron är bra att ha i katastrof-lägen..snabbt o lätt! Din mamma ser fin o gullig ut...lyckliga dig! Kram Mona

Mona | 2009-05-29 22:45:32

Kan ju tillägga att vinkylen var vårt (jag och mannen i mitt liv) första gemensamma inköp...och ja..vi har som sagt aldrig ångrat det...Livet är för kort för att dricka dåliga viner..;-) (Och ja, det finns plats för champagne också i den...)

Catharina | 2009-05-28 19:51:38

Ja Lena Pe och ni andra, jag tycker faktiskt att det är sorgligt att micron blivit oumbärlig för så många - den eliminierar ju hela matlagningsproceduren som jag tycker är en grundläggande del i livet...hmm...

annika | 2009-05-28 18:00:21

Catharina! ha, ha de var det bästa jag hört! Vänta till Susanne och TKB får tag på denna kommentar:)! Biggan! Ja, det är tur att hon finns även om det inte blir så ofta hon kan hjälpa till eftersom hon bor i Göteborg...Och tusen tack för Almas plättar:)! /Monika

monika | 2009-05-28 14:03:42

Ha! En vinkyl låter betydligt sundare än en microugn!

Lena Pe | 2009-05-28 13:03:10

Monika, vilken "nuttig", gullig mamma du verkar ha! ..och mormor till dina barn. Det är guld värt, att ha en mamma som kan och vill ställa upp(själv hade jag ingen mamma av det slaget, suck) Nu är jag mormor till en liten Alma, 2 1/2 år, som kommer på besök från Uppsala till mig och morfar...då vankas hennes favoriter som "enrerätt"....Kesoplättar! Alma vill själv hjälpa till och fixa smeten. Hoppas på en fin, solig och njutbar pingsthelg till oss alla. ...okej, jag lägger ut receptet på Almas Keso-plättar: Kanske någon mer än hon gillar det, med sylt eller mer vuxet "0ppanpå"..cremefraishe med rom ev... 60 gr Keso naturell 1 st ägg 1,5 msk vetemjöl örtsalt efter smak Röres ihop Gräddas och vändes som vanliga plättar, jag gör mina större i en pannkakslagg.

Biggan | 2009-05-28 13:03:01

Vi slängde ut micron för att få plats med vinkylen...har aldrig ångrat detta beslut ;-)

Catharina | 2009-05-28 13:00:37

Annika! Intressant det du skriver. Mig veterligen har jag aldrig läst några larmrapporter ang microugnar men jag bara tror och känner på mig att det inte är bra. Mkt konstigt att man inte hör något om dessa risker. Lite skrämmande att micron blivit en naturlig del av köksinredningen tycker jag. "Trevligt" att veta att det finns fler än jag som säger nej tack till microugnar... /Lena

Lena Pe | 2009-05-28 11:38:04

hej lena Pe! Ja, mikron är skadlig, det känner jag instinktivt - min mage säger ifrån när den får mikrad mat. På en yogaskola jag gått i informerar man om riskerna - enligt en schweizisk studie förändras blodet efter intag av mikrad mat, mjölk blir surare och kan ge upphov till allergi. Själv är jag förundrad över att inte fler larmrapporter finns - undrar om pengar och människors lathet har något med saken att göra :).

annika | 2009-05-28 11:26:17

Lena Pe! Såklart det är farligt på ett eller annat sätt! Och jag vet inte heller vad giraffbananen är, Cat? /monika

monika | 2009-05-28 08:43:12

Förresten skulle jag vilja veta vad giraffbananer är? Cat skriver om dem ovan och jag kan inte komma på vad hon menar... /Lena igen

Lena Pe | 2009-05-28 08:27:42

Blir så glad när jag hör om andra som också dissar microugn! Själv brukar jag betraktas som ngt av ett ufo i min bekantskapskrets just för att jag inte använder micro. Har aldrig förstått vad som är bra med en sån, värmer ibland medhavd lunch i den på jobbet men det blir aldrig bra, ojämnt varmt, för varmt el för kallt. Tina bröd är värdelöst likså. Dessutom har jag en teori om att dessa microvågor är skadliga och förstör ngt i maten men ingen jag känner håller med. De bara lyfter på ögonbrynen så där överlägset... /Lena

Lena Pe | 2009-05-28 07:36:56

Annika! Jag har heller ingen micro.... Cat! Ja, visst är hon fin! Och ska hem och kramas nu sitter på tåget.....igen... /Monika

monika | 2009-05-27 19:57:11

Åh vilken fin mamma du har! Jag har efter ett par års prövningar äntligenm kommit på knepet att göra tunna pannkakor och är nu lite stolt över det haha.. Men oftast kör vi bananplättar här, bra att använda alla giraffbananer till och så är de relativt nyttiga och ack så goda. Ge din härliga mamma en stoor kram!

Cat | 2009-05-27 19:41:33

Rakel måste vara en klok flicka! Jag anade att du mosade och mixade själv, hi, hi - inget går ju upp emot hemlagat! Och så har jag svårt för mikrad mat, tur att vi inte ens har en mikro :).

annika | 2009-05-27 15:21:52

Annika! Blinier är också gott:)! Och jag gjorde min babymat som du, mosade och mixade, blandade med smör och använde burkarna il nödfall. Det funkade på alla utom på Rakel som inte ätit en sked burkmat i sitt liv för att hon älskade potatis med smör så:)! /Monika

monika | 2009-05-27 12:13:13

Hej Monika, jag gillade heller inte pannkakor som barn, blev jättesur när mamma lagat det. Först nu, vid 37 års ålder, börjar jag uppskatta dem, men inte för ofta! Crepes är ju gott. Har alltid varit en sån som gillar matig mat, inte för sött, och som föredrar mat framför desserter, men det senare gillar jag oxå förstås. Nyfiken på vilken mat du gav dina bebisar - själv mosar jag med mixer och ger burkmat endast vid utflykter och sånt. häls Annika

annika | 2009-05-27 11:21:10

Millan! Nu blir mamsen glad! /Monika

monika | 2009-05-27 11:16:52

Hej! Vad underbart att "din lilla mamma" kommer till hufvudstaden" och hjälper dig med pannkakor/hämtning/läxläsning/middag/nattihjälp!:-) Ja, visst är din gulliga mamma värd den största blomma du ser och kan få tag på söndag ;-)på mors dag!!!<3 <3 <3....HJÄRTAN T DIN KÄRA MOR!! Ha en lycka till/trevlig dag i Tranås gulliga rara människa!! PS. min lilla son skulle kunna leva på pannkakor..... :-) ds.

millan | 2009-05-27 10:50:19

Elin Maria! Mamma blev glad för din hälsning! Hon tackar och hälsar tillbaka:)! /Monika

monika | 2009-05-27 09:43:28

GRATTIS TILL ATT DU HAR MORMOR PÅ PLATS NU. KLART HON KAN!! INTE ENS DU ORKAR VARA PÅ 2 STÄLLEN JÄMT. SÅ HELT UNDERBART, TÖRS JAG SÄGA ÄNTLILGEN FÅR DU LITE STÖD & EXTRA HÄNDER, SOM VERKLIGEN BEHÖVS. DU SKA JU JOBBA UTANFÖR HEMMET OCKSÅ. HERRE GUD ALLA VI FATTAR NOG....... LYCKA TILL MED DITT ARBETE ITRANÅS ÅSSÅ HÄLSNINGAR TILL MORMOR. HON MER ÄN BEHÖVS. KOM IHÅG HENNE PÅ MORS DAG, MEN DET ÄR VÄL REDAN TÄNKT ?? KRAFT TILL ER KVINNOR, SOM OCKSÅ " KAN. "

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-05-27 08:57:23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *