BRÖLLOP PÅ GÅNG?

30 maj - 2009 | 24 kommentarer

Går ni i giftastankar och behöver inspiration till självaste bröllopsmiddagen kan ni välja bort både Maraton och det vackra vädret idag och titta på ”Monikas mat” som idag har bröllopstema! 17.30 och närmare bestämt i Tv 4!

Ni kan också lära er vika så här fina kreationer av servetter!

img_1210

Tips till romantisk frisyr;)!

img_1206

Och vackra blommor förstås!

img_1253

Lite dekorationer och hur man skyddar sig mot det som sägs bringa lycka, regnet!

img_1274

Och här kommer recepten!

FORELLROMSSKEDAR MED FÄRSKPOTATIS
”Ägg” av forellrom serverade på skedar med en liten färskpotatis är mycket elegant och något som gästerna kan äta stående och direkt vid ankomst. Med topping av fint hackad röd lök och crème fraiche gör de succé till champagnen.
5 färskpotatisar
Ca 400 g forellrom

TILL SERVERING OCH GARNERING
3 dl crème fraiche
Dill
2 röda lökar

Koka potatisen och skiva den om den är stor. Lägg en liten potatisskiva på varje sked. Forma ett ägg av forellrom och placera ovanpå potatisen. Lägg skedarna på ett stort fat eller en bricka. Toppa med en klick crème fraiche, dill och mycket finhackad röd lök.

UGNSTORKAD PARMASKINKA OCH HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA MED JUNGFRUSALLAD
Vacker, kärleksfull och lite uppstudsig sallad!
12 skivor parmaskinka
Olivolja
Nymalen svartpeppar
24 sparrisar
12 stora pilgrimsmusslor eller det dubbla om de är små
200 g jungfrusallad
7-8 marinerade, soltorkade tomater
DRESSING
1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Bred ut parmaskinkan på en bakplåtspappersklädd plåt. Skvätt över olivolja och peppra. Ugnsstek skinkan i 175° i 25 minuter tills den är knaprig. Ansa sparrisen och koka den i 3 minuter, häll av vattnet.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Halstra pilgrimsmusslorna någon minut på varje sida.
Arrangera salladen och finhacka tomaterna, blanda och lägg upp på fat. Fördela sparris och pilgrimsmusslor i salladen.
Skaka ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Stick till sist ner de torkade parmaskinkskivorna lite här och var. Servera med ett gott bröd.

LAXPAKET MED KOKOSRIS
Trevliga paket som gästerna får öppna själva.
12 bitar av laxfilé utan skinn
1-2 dl god olivolja
6 chalottenlökar
Några blad basilika
Örtsalt och nymalen svartpeppar
12 ark bakplåtspapper
GREMOLATA;
Skalet av 2 citroner
1 knippe persilja
4-6 vitlöksklyftor
KOKOSRIS;
7 dl jasminris
7 dl vatten
4 dl kokosmjölk + 2 1/2 dl vatten
Skölj fisken under kallt vatten och torka av den. Pensla bakplåtspappret med olivolja och placera en laxfilé på varje ark.
Skiva chalottenlöken tunt och grovhacka basilikan. Strö över laxen. Salta och peppra.
Vik ihop till paket. Placera paketen i en ugnsfast form. Baka i ugn i 200° i ca 15 minuter.
GREMOLATAN;
Riv skalet av citronen. Finhacka persiljan och vitlöken. Blanda väl och servera i en skål att strö över laxen.
RISET;
Skölj riset väl och låt det rinna av. Lägg det i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och sänk genast värmen till ettan. Låt svälla under lock i 15 minuter.
Tillsätt kokosmjölk och vatten till riset. Låt stå att sjunka in i 10 minuter.
Forma små bollar av riset. Lägg upp och garnera eventuellt med lite skal av lime.

AMORINAS OCH AMORS TÅRTA
Här finns det möjligheter att släppa loss fantasin vid garneringen.  Till den här tårtan behövs 3 lager bottnar. På mina hembakta socker¬kakor skär jag av ett lock på varje som jag lägger ihop för att få en tredje botten. (”fuskar man med färdigköpta behövs 2 paket”) Tänk på att tårtorna behöver minst 5 timmar i frysen före montering.

SOCKERKAKSBOTTEN (1 sats)
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

MARÄNGBOTTEN
6 äggvitor
3 dl strösocker

FYLLNING 1
VIT CHOKLADMOUSSE
300 g vit blockchoklad
4 äggulor
6 dl vispgrädde

FYLLNING 2
HALLONGRÄDDE
500 g frysta eller 4 dl färska ¬hallon
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker

FYLLNING 3
MÖRK CHOKLADMOUSSE
150 g mörk blockchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

TILL GARNERING
100 g mörk blockchoklad till löv
Pyntgelé
Kristyr
Hjärtan
Silverkulor
Brudpar

Sockerkaksbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175° varm ugn i ca 40 minuter. Gör nästa sats.
Låt kakorna svalna och gör marängbottnarna.

Marängbotten: Gör 3 bottnar i 3 olika storlekar. Rita ut måtten i önskad storlek på bakplåtspapper: ca 23 cm, 17 cm och 10 cm i diameter. Grädda de två mindre på samma plåt så kan alla gå in i ugnen samtidigt.
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa. Vänd ner det sista sockret. Spritsa eller bred ut marängmassan på rundlarna av bakplåtspappret på två plåtar.
Grädda bottnarna i 125° varm ugn i ca 1 timme. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Chokladlöv: Gör löven till garneringen. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Pensla några blad på avigsidan och ställ in i kylen i några timmar eller över natten. Drag sedan bort chokladlöven från bladen.

Vit chokladmousse: Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning. Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen.

Hallongrädde: Tina frysta hallon något. Vispa grädde och socker löst. Tillsätt hallonen och fortsätt vispa till fast grädde.

Mörk chokladmousse: Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning. Vispa grädden och vänd ner den i den smälta chokladen.

Sockerkaksbottnarna: Skär av ett lock av varje hembakad sockerkaksbotten, ca 1⁄3 av kakan. Lägg ihop dessa två bottnar till en botten. Skär ut sockerkaksbottnarna till samma storlek som ¬marängbottnarna.
Bred vit chokladmousse på den största sockerkaksbottnen. Lägg in i frysen.
Bred hallongrädde på mellanbottnen. Lägg in i frysen.
Bred mörk chokladmousse på den minsta av bottnarna. Lägg in i frysen.

Montering: Ta ut sockerkaksbottnarna ur frysen. Lägg en marängbotten på varje lager sockerkaka. Ställ tårtorna på varandra. Vispa grädden och bred ut den över tårtan.
Garnera med chokladlöv, pyntgelé, kristyr, hjärtan, silverkulor, brudpar och annat roligt pynt. Förvara i kyl fram till servering.


Bea! Åhh, jag och märken...en fruktansvärt bra och snygg regnjacka jag hafsade fram ur garderoben...ingen aning om var den kommer ifrån faktiskt... och ingen lapp i nacken heller;, så tyvärr)! /Monika

monika | 2009-06-06 18:55:21

Hej Monika! Jag såg ditt fantastiska program och fick massor med inspiration till kommande bjudningar! Jag undrar över den fina vita (regn?)jackan som du hade på dig i programmet. Vad är det för märke på den? Allt gott! /Bea

Bea | 2009-06-06 18:29:29

Hej Monika! Jag såg ditt fantastiska program och fick massor med inspiration till kommande bjudningar! Jag undrar över den fina vita (regn?)jackan som du hade på dig i programmet. Vad är det för märke på den? Allt gott! /Bea

Bea | 2009-06-06 18:29:29

Hej! Måste bara tacka för servett-tipset :o)! Såg programmet förra året strax innan vi skulle gifta oss och blev inspirerad. Så det blev ett par kvällars vikning i bröllopsveckan! Dock blev det linneliknande tjocka pappersservetter, så lite enklare än äkta linne men det blev SÅ fint ihop med olika trädgårdsrosor inuti. Mycket vackert ihop med kulörta lyktor, vitt porslin, det fyndade brudslöjeliknande duktyget från ikea (7 kr/m) på den lövade logen :o).. Och när jag ändå skriver passar jag på att tacka för en massa härliga recept med, tex köttbullereceptet med dijonsenap och mörkt öl, det är det enda köttbullereceptet vi använder här hemma.. Bästa hälsningar!

Tove | 2009-06-02 08:49:36

Helena! Vi håller ihop här på min blogg! Det är det som är så kul:)! Monica Kullingsjö! Åh, vad kul att du gillade vad du såg! Skorna ja,,,inte klokt ett fynd för flera år sedan på Din sko...... /Monika

Monika | 2009-06-01 18:44:43

Hej Monika! Oj vad jag blev glad när jag såg ditt program om bröllop i helgen, vilket fint program, och inte minst du, så superfräsch. Du hade en superfin knallrosa blus och ett par jättefina (såg lite gammeldags ut) skor vart kan man hitta dessa? Tack och ha det så bra! Kram Monica i Skövde

Monica Kullingsjö | 2009-06-01 17:05:25

Hej Monika! Oj vad jag blev glad när jag såg ditt program om bröllop i helgen, vilket fint program, och inte minst du, så superfräsch. Du hade en superfin knallrosa blus och ett par jättefina (såg lite gammeldags ut) skor vart kan man hitta dessa? Tack och ha det så bra! Kram Monica i Skövde

Monica Kullingsjö | 2009-06-01 17:05:25

Vad gulliga ni är därute i "cypervärlden", jag tackar och bugar allra varmaste. Denna blogg är verkligen levande. Dels genom att allt det fantastiska arbete som Monika lägger ner och delger oss så generöst med. Och sedan all den feedback som ges av alla från när och fjärran. Hälsn Helena

Helena | 2009-06-01 16:33:20

Hurra för Helena, igen, igen och igen!

M! | 2009-06-01 16:05:25

Hej, Tack både Monika, Annika och Lena Pe för att fått er uppmärksamhet. Visst kostar det att ligga på topp. Ljumsken känns av, är en gammal skada, men är så glad att ha gått i mål. Nu får det bli soffan och praliner ett tag framöver ..... skämt åsido, fungerar ju inte riktigt så när man har familj och arbete. Ha en fortsatt bra måndag i det vackra sommarvädret. Hälsningar Helena

Helena | 2009-06-01 11:28:06

Hej, Tack både Monika, Annika och Lena Pe för att fått er uppmärksamhet. Visst kostar det att ligga på topp. Ljumsken känns av, är en gammal skada, men är så glad att ha gått i mål. Nu får det bli soffan och praliner ett tag framöver ..... skämt åsido, fungerar ju inte riktigt så när man har familj och arbete. Ha en fortsatt bra måndag i det vackra sommarvädret. Hälsningar Helena

Helena | 2009-06-01 11:28:06

Annika! Ja visst är det tufft av Helena!? Lena Pe! Ja, jag håller med....;)! /Monika

monika | 2009-06-01 07:14:55

Åhh hade velat se... Vilka tokiga tv-tider tycker jag som missar allt sevärt... /Lena

Lena Pe | 2009-05-31 18:57:37

wow helena som sprungit maraton, gratulerar! hoppas bara din ljumske höll...Monika, ha, ha, ha - ja, filmstjärnor missar väl inte en kamera...:) :)

annika | 2009-05-31 14:41:31

wow helena som sprungit maraton, gratulerar! hoppas bara din ljumske höll...Monika, ha, ha, ha - ja, filmstjärnor missar väl inte en kamera...:) :)

annika | 2009-05-31 14:41:31

Ingrid! Hoppas du hade en fin dag i solen, härlig stund i Tv soffan och att potatissalladen blev lyckad! Millan! Jodå,,,lite vin i solen blev det allt:) hoppas pajen blev god! Annika! Tack! Så roligt att du gillade programmet och beträffande Thommy så är det väl så att är man gammal filmstjärna vill man ju synas när kameran rullar...;)! Elin Maria! Tack själv:)! TKB!!! You are back:)! Såklart vi vill ha vintips! Helena! Vilken prestation! Och då sprang du ju nästan förbi mitt hus:)! /Monika

monika | 2009-05-31 11:12:02

Hej Monika, Vilka vackra bilder som visas upp. Känns som att man kanske ska ge ett nytt bröllpslöfte , firar 10-årig bröllopdag den 21 aug. Idag har det inte blivit ditt tv-program. Har istället varit i dina hemtrakter = sprungi/t marathon i det vackra och varma vädret, tog mig runt på 4.07.34 med knäproblem och en ljumske som inte är ok, är mycket nöjd med resultat med tanke på det. Har druckit skumpa ikväll och mannen har gjort en mycket god måltid. Fortsatt trevlig helg. Hälsn Helena

helena | 2009-05-30 21:53:30

Monika Vackert!!!och förmodligen gudomligt gott:-) vin tips.....?

TKB | 2009-05-30 21:07:02

HEJ & GRATTIS MONIKA TILL ÄNNU ETT JÄTTLYCKAT PROGRAM !! KLART ATT JAG BLEV INSPIRERAD TILL BÅDE DET ENA OCH ANDRA. MEST DET ANDRA........ DU VAR SÅ HÄRLIG I BLUS, KAMNING & DE SMÅ BLOMMORNA DÄR I HÅRET. DET VAR SÅ FESTLIGT ALLTING. TACK ! HÅLLNA TUMMAR NU FÖR ALLA MAMMOR ! GRATTIS TILL ER ! NI ÄR VÄRDA ALLT. EN BIT TÅRTA KANSKE ? ETT GLAS SVALT & EN HÄRLIG KOMPLIMANG FRÅN MANNEN I ERA LIV & VECKANS BLOMMA ?? HA DET !

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-05-30 18:28:06

HEJ & GRATTIS MONIKA TILL ÄNNU ETT JÄTTLYCKAT PROGRAM !! KLART ATT JAG BLEV INSPIRERAD TILL BÅDE DET ENA OCH ANDRA. MEST DET ANDRA........ DU VAR SÅ HÄRLIG I BLUS, KAMNING & DE SMÅ BLOMMORNA DÄR I HÅRET. DET VAR SÅ FESTLIGT ALLTING. TACK ! HÅLLNA TUMMAR NU FÖR ALLA MAMMOR ! GRATTIS TILL ER ! NI ÄR VÄRDA ALLT. EN BIT TÅRTA KANSKE ? ETT GLAS SVALT & EN HÄRLIG KOMPLIMANG FRÅN MANNEN I ERA LIV & VECKANS BLOMMA ?? HA DET !

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-05-30 18:28:06

tack för ett fint program, du får allt att se så enkelt ut! försökte genast vika servetterna men misslyckades, ha, ha! och så fnissade jag till när din man sa hej då i dörren, hi, hi, ni var som ett par som gör precis som ni vill och inte har råkoll på den ena eller andra! blir det giftermål för min del kommer det göras i hemlighet i new york eller nåt. tjingeling!

annika | 2009-05-30 18:07:22

Vackra servetter :-), man vill nästan gifta sig igen (med samma härliga man som ville p ga min livsglädje (fniss!) Ha en underbar dag, unna dig lite sol i solstolen och lite kall rosé...!? Det är Du värd gulliga , rara!!! Ska baka din rabarber/jordgubbspaj ikväll ;-) mums! solkramisar!!!

millan | 2009-05-30 09:58:58

Vad trevligt, det ska jag kolla på trots att vi inte går i giftas tankar:) "Tiden har gått " kan man kanske säga, vi har varit sambo o förlovade i 25 år men ett trevligt program med dig Monika missar jag inte om jag har tid att titta. Dagen ska bestå av njuta av sol och uppåt trettio grader i skuggan här i norrland, det är vi värda så det blir att måla på staket och annat kring huset samt inoljning av altan. Passar utmärkt och sen en stund i solstolen förstås:) Så halvsex blir en kort paus vid tv:n och sen nåt gott att grilla tror jag blir en bra avslutning på dagen med din goda potatissallad till. Köpte nämligen svenska jordgubbar igår, sååå goda och dyra men väl värda:) Trevlig helg!

Ingrid | 2009-05-30 08:01:59

Vad trevligt, det ska jag kolla på trots att vi inte går i giftas tankar:) "Tiden har gått " kan man kanske säga, vi har varit sambo o förlovade i 25 år men ett trevligt program med dig Monika missar jag inte om jag har tid att titta. Dagen ska bestå av njuta av sol och uppåt trettio grader i skuggan här i norrland, det är vi värda så det blir att måla på staket och annat kring huset samt inoljning av altan. Passar utmärkt och sen en stund i solstolen förstås:) Så halvsex blir en kort paus vid tv:n och sen nåt gott att grilla tror jag blir en bra avslutning på dagen med din goda potatissallad till. Köpte nämligen svenska jordgubbar igår, sååå goda och dyra men väl värda:) Trevlig helg!

Ingrid | 2009-05-30 08:01:59

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *