LEARNING BY DOING!

13 juni - 2009 | 11 kommentarer

Ja så tänker jag! Om alla för göra sin egen pizza så lär dem sig att göra pizza! Så, så fick det bli,  alla fick göra sin egen pizza utom Thommy! för den gjorde jag;)

img_6085

Färdiga för ugnen:

img_6088

Klart!

img_6089

Och sedan kom de stora killarna från match och jag fick göra fler….

William och Kalle hugger in!

img_6090

GRUNDRECEPT BOTTEN;

50 g jäst

1 1/2 msk honung

Drygt 6 dl ljummet vatten, 37°

1 kg vetemjöl special

1 1/2 msk salt

Lite extra mjöl till utbakning

OST OCH SKINKPÅLÄGG

ca 4 dl tomatsås

Ca 200 g rökt skinka, strimlat

Ca 200 g riven ost

Torkad oregano och basilika eller ”Pizzakrydda”

Lös upp jästen i honungen och hälften av vattnet.

Häll upp mjöl och salt direkt på bakbordet eller i en jätte stor skål. Gör ett hål i mitten och häll i den upplösta jästblandningen. Blanda in mjölet undan för undan med cirkelrörelser av ena handen, inifrån och ut. Fyll på resten av vattnet efter hand och arbeta in mjölet på samma sätt till en fuktig deg. (Inte så svårt som det kan verka här!)

Knåda väl! Nu blir det hantverk! Knåda, vik, tryck, rulla, ja på alla sätt länge och väl, ca 5 minuter. Fastnar degen på händer eller bakbord, ta lite mera mjöl, dock ”så lite som möjligt”.

Forma sedan en stor ”bulle”, pudra den lätt med mjöl och gör några skåror med en kniv. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40-50 minuter.

Banka ur luften ur degen och knåda lätt. Dela den sedan i 6 bitar. (eller 2 om du vill göra 2 stora pizzor på hel plåt eller 6 för 6 ”vanliga” pizzor).

Kavla ut dem ca 1/2 cm tjocka och lägg på önskat pålägg. Grädda sedan på 240° i ca 5-7 minuter.

FÖRSLAG PÅ ANDRA PÅLÄGG;

Grunda alltid med en tomatsås, färdig eller gör enkelt på färska fint hackade kryddsatta tomater, (salt, peppar och vitlök) som fått koka ihop och sedan svalna. Fyll på med Mozzarella, parmaskinka och Rucola eller salami, mozzarella och rucola eller riven ost och rökt skinka, champinjoner eller varför inte sardeller, räkor ja, det är bara fantasin som sätter gränser! Lycka till!

FÖRRESTEN så blir grundreceptet även ett gott bröd. Men baka då ut degen till två stora bröd eller rundstycken och låt jäsa ytterligare en gång. Grädda sedan de stora bröden på 225° i ca 25 minuter och rundstycken på 250° i ca 12-15 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt då man knackar på undersidan.


Ja, det sägs så Gunilla! Och lyckkost er som är tre veckor före oss.....men vi kommer;)! /Monika

monika | 2009-06-16 07:24:29

Alla i Göteborg heter Glenn eller hur ? Naturligtvis är jag också ett blåvitt fan fast det enda i mitt hus, de andra är Djurgårdare ! Min man kommer från den östra sidan av landet och påverkat sönerna. Enl. honom är vi tre veckor tidiga i trädgården i år ! Det är ju kanon ! / Gunilla

Gunilla | 2009-06-15 18:43:45

TKB! Ha, ha....tycker du mest visat din vinkompetens....hittills;)! /Monika

monika | 2009-06-15 16:37:00

Bigge - klokt och det bästa är väl att learning by doing gäller i alla ålder och tider. Susanne Jag bakar och du ser till att resten fungerar..vad det nu blev kvar... Monika - skall försöka;) och bilaga "mat och vin" givet...har en viss kompetens för det ena...eller var det för bilagan

TKB | 2009-06-15 11:15:43

Gunilla! Ha, ha,,och detta säger du till mig som en gång i tiden inte kunde leva utan blåvitt då jag bodde ihop med Glenn Strömberg och Glen Schiller i en lägenhet i min tidiga ungdom! TKB! Såklart du klarar detta;)! Bigge! Vilken fantastiskt bra idé! Tror dock aldrig jag skulle få igenom den här....tyvärr! Susanne! Ha, ha...det kan ju vara fel på receptet;)! Vad gäller Pavlovatårta får du ett underbart recept av mig imorgon i aftonbladets bilaga "Mat och vin"...don´t miss it! /Monika

monika | 2009-06-15 08:20:22

TkB! Tyvärr kan jag inte stå till tjändt med just detta, eftersom jag är totalt oduglig på att baka!!! Kan inte svänga ihop en sockerkaka ens! Jag och min dotter skulle göra Pavlova (marängtårta) för andra helgen i rad, och för andra gången misslyckades vi! Första gången platt och innehållet rann ut, andra gången blöt och med konsistensen av en badsvamp....Måste diskutera detta med Monika....

Susanne | 2009-06-15 07:56:50

Kommer att tänka på---våra barn, numera vuxna med egna familjer, ansvarade från ca 10 års ålder för var sin matdag per vecka. De planerade och lagade själv maten till oss alla. Ingen fick sen klaga utan äta vad som bjöds med glad min. I vuxen ålder kan de inte nog tacka för detta, så även vår svärdotter och vår svärson. LEARNING BY DOING!

Bigge | 2009-06-15 06:12:28

Monika Kan inte bli enklare och tydligare;) - löss upp/häll upp/knåda väl/forma/banka ur/kavla ut/förslag/grunda...pizza!! tom jag kan förmodligen klara av detta;)..tror jag..ellers får jag ta kontakt med Susanne som allt som skall in i ugnen...

TKB | 2009-06-14 21:45:06

Tack igen för bra recept ! Nu kan vi göra flädersaft i veckan för nu blommar trädet i min trädgård. Ska prova dina recept ! Vi var i Stockholm på studenten i veckan, har en son som håller på Djurgården så vi besökte en sådan butik så han kunde inhandla lite tröjor. Han ser ut som dina killar. Hur man nu kan hålla på ett Stockholms lag när man bor i Göteborg ? Ha det gott ! Gunilla

Gunilla | 2009-06-14 18:34:56

Anneli! Åh, tack:)! /Monika

monika | 2009-06-14 11:22:03

Tack Monika för pizzareceptet! Vilket bra tips att barnen/ungdomarna gör sin egen. Alltid lika inspirerande att läsa din blogg den piggar upp i tillvarons ups and downs. //Hälsn Anneli

Anneli | 2009-06-13 15:42:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *