FLÄDERBLOMSMARMELAD TILL MARIA OCH NY INTERVJU

17 juni - 2009 | 24 kommentarer

Idag gjorde jag ytterligare en intervju. Det var för tidningen PS! (personlig utveckling och psykologi). Inga-Louise, som  skulle intervjua mig och jag har hållt på fram och tillbaka med olika dagar och tider så naturligtvis tog jag fel på tid och var inte ens duschad och påklädd efter morgonens joggingrunda när hon kom. Dessutom var jag lite mör i själen efter en festlig gårdagskväll…

Men inte gjorde det något, vi satte oss i solen med kaffe och vatten. Och det blev en väldigt annorlunda intervju mot alla jag gjort tidigare, inte minst för att vi fick en härlig kontakt och ämnet var mer eftertänksamt än vanligt. Bara jag nu inte berättade alltför mycket om mig själv…….

När vi var klara fick Inga-Louise bläddra igenom pdfen på min Julbok och efter alla åh!, ah!, åh!, vad fint! så sa hon till slut:

– Men Monika, denna bok är ju besjälad!

Det var det allra finaste någon någonsin sagt om en bok jag gjort! Vad glad jag blev!

Och nu när fläderblommorna på riktigt slagit ut kommer här ett recept på Fläderblomsmarmelad till Maria och alla er andra!

FLÄDERRBLOMSMARMELAD
30 nyplockade klasar fläderblommor
1 citron
25 gram vinsyra
2 kg strösocker
1 liter vatten
180 ml pektin (Certo t ex)

Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna.

Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt.

Varva blommor, citron och vinsyra.

Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn.

Sila bort citron och blommor.

Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut. Tag grytan från värmen och rör ner pektinet. Rör sakta i 5 minuter.

Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar och förslut. Förvaras kallt.

TIPS:

Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas.
Förutom som marmelad är den bra även som fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.


Susanne! Här regnar det nu och är kallt....Beata frågade just om det var julafton imorgon! Och ni är för härliga TKB och du som håller igång här när jag har en del att stå i...och tyvärr, inte en pralin så långt ögat kan nå! /monika

monika | 2009-06-18 16:42:47

Ja visst ja, det är ju vi ! Är det vad man kallar spökskrivare...? Är vi spöken eller häxor? Eller bådadera? Jag för min del trivs ju rätt bra på kvasten - skulle nog inte känna mig bekväm med att rassla med kedjor eller visa mig utan huvud och sånt. Skulle hetlt enkelt inte känna mig snygg nog som spöke.....

Susanne | 2009-06-18 15:48:22

Just det! och sen har hon säkert någon annan som sköter bloggen under tiden..men vänta nu..det är ju vi!! Måste få en pralin var för det eller hur?

TKB | 2009-06-18 13:27:42

Ja herre gud, hon ligger väl på divanen och äter praliner, som vanligt....

Susanne | 2009-06-18 12:55:18

Äsch strunta i vädret! Ha det mysigt inomhus istället och pyssla så mycket det går m flaggor och dukar och jordgubbar o champagne o monika´s sillar och pajer pch grilla och be din manbjuda på en smaskig dessert.....puh :-) allt går, ha det så bra Ni alla på midsommar :-) Lovar jag inte "snyltat" på ngn rosé än...... Björnkramar!!!<3

millan | 2009-06-18 12:46:45

Ha ha!! har solen kommit till dig? och man kan undra vad Monika har för sig...här sitter vi, du och jag o bloggar...igen;)

TKB | 2009-06-18 12:44:52

Perfekt MedSyster....

Susanne | 2009-06-18 12:07:38

PMS = Påsk Med Susanne? haha...

TKB | 2009-06-18 08:55:35

PMS.....

Susanne | 2009-06-18 08:44:12

Susanne Sura inte nu...du kommer att få sol i morgon - jag "kvastar förbi" med den!

TKB | 2009-06-18 08:29:53

Behåll den där till söndag, då...!

Susanne | 2009-06-18 08:11:32

Millan! Ja det var härligt! 'Elin Maria! Ps kommer i höst någon gång...vi ska ta omslaget i augusti..... Maud! Ha, ha....:)! Och ja, jag har inte lagt ner så mycket kraft på en bok sedan Rosendalsboken... Susanne! Nja....det tror jag inte;)! Solen, den var här i Stockholm igår...... /Monika

Monika | 2009-06-18 07:48:38

Just det Maud, vi vet ju redan allt...eller? Var f-n är solen? Nån som vet? Detta väder går mig på nerverna! :-(

Susanne | 2009-06-18 07:42:22

Oroa dig inte för att du berättat för mycket under intervjun. Vi vet ju redan "allt". Såklart att Julboken är besjälad. Du har ju verkligen lagt ner hela din själ i den. /Maud

Maud | 2009-06-17 21:51:29

GOD LJUS SOMMARNATT PÅ ER ALLA & GOD MORGON I SOL ? MONIKA, JAG UNDRAR NÄR PS-TIDNINGEN UTKOMMER.? DET KÄNNS INTRESSANT ATT FÅ VETA, TYCKER JAG. SEN ÖNSKAR JAG EN RIKTIGT GOD OCH GLAD MIDSOMMAR TILL ER ALLA, OAVSETT VAR NI ÄN BEFINNER ER. NÅGON I DALRANA RENT AV ?? HA DET SÅ MYSIGT NI BARA KAN. GOD HEMRESA TILL SUSANNE MED SON.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-06-17 21:38:47

Monica, vad underbart att få så fina ORD sagt om sin kommande julbok! grattis :-)!!! Monica S! Ett eller njá 3 tips från mig om att bli bjuden på en härlig födelsedagslunch är: Ulla Winblad eller Lisa på udden eller ulriksdals värdshus :-) Ganska dyrt men bra matoch bra service, du blir inte besviken :-) Hoppas vädret blir soligt för Dig denna dag , grattis i förskott!

millan | 2009-06-17 20:46:23

TKB! Tack,,,och ja det har jag faktiskt;)! Maria! Detsamma till dig:)! Heléne! Lyckost er som är klara med saften! Monica S! Åh, ja, jordgubbar och fläder är en utsökt kombination! Jag tycker du ska gå på Zink grill på Biblioteksgatan /Monika

Monika | 2009-06-17 20:45:37

Hej! Måste bara ge ett litet bidrag till fläderdiskussionen. Min mamma gör alltid flädersaft och delar med sig. Det är så gott, men hon har en variant när hon har i skivade jordgubbar också. Det blir en härligt röd saft med spännande smakkombinationer, och helt perfekt till sommardrinken! Sen måste jag be om råd också... jag ska bli bjuden på födelsedagslunch i Stockholm i juli och jag får själv bestämma ställe. Men jag bor ju inte i Stockholm och känner inte till någon bra restaurang. Har någon något bra tips?

MonicaS | 2009-06-17 20:14:31

Bilagan fick jag tag på. Flera recept ska jag göra till midsommar. Tack! Jag och min dotter har precis smakat vår flädersaft som precis är klar, nu blir det även till att göra marmelad.....Låter gott och det har jag aldrig gjort! Njut kvällen! K Heléne

Heléne | 2009-06-17 20:14:31

Fläderblomsmarmeladen låter härlig! Får nog vänta någon vecka till på fläderblommen bara ;-) Önskar er alla en riktigt skön midsommar!

Maria | 2009-06-17 16:15:35

Monika Underbart att du får ärligt och beskrivande feedback på din Julbok - som du har jobbat med den;) Ha en trevlig kväll!

TKB | 2009-06-17 15:47:06

Åh tack för tipset, ska hålla utkik efter den! /Lena

Lena Pe | 2009-06-17 15:21:07

Lena Pe! Köp Brunnebys fläderblomssaft, den är bra:)! /Monika

monika | 2009-06-17 13:26:00

Nu har jag läst så många trevliga fläderrecept här på senaste tiden att jag blir riktigt sugen att testa något MEN jag har ju ingen fläder! Inte har fläder varit någon favoritsmak tidigare heller men som sagt, nu är jag sugen på att prova något... Det är omöjligt att inte bli inspirerad här! Har iaf skrivit upp fläderblomssaft på min inköpslista inför midsommar, återstår att se om det finns någon bra att köpa... Köpa saft är en djungel, naturligtvis ska man göra den själv men varför ialla fridens dar poppar så många konstiga blandningar upp i butiken? Det mesta låter som ett hopkok på "hittepåade" (som min lilla dotter säger) frukter... Om jag nu (ibland) "måste" köpa saft vill jag ha rena smaker. Typ fläder! /Lena

Lena Pe | 2009-06-17 13:21:52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *