FORTSATT LYX!

16 juli - 2009 | 8 kommentarer

Även om jag nu börjar längta lite efter både barnen, Marstrand och Thommy förstås, så fortsätter jag att njuta hejdlöst av min självvalda ensamhet!

Kolla bara in min middag igår!

Grillade pilgrimsmusslor och scampi med min basilikasås, mums!

Och ett viktigt tips!

När ni ska grilla frysta pilgrimsmusslor och scampi ska de inte vara helt tinade, då blir de lätt sladdriga och gör framförallt inte pilgrimsmusslorna för genomstekta!

………

img_6443

Desserten….en skål med nyskördade hallon och gräddmjölk!

….

img_6429

….

Och idag blir det kanske en ännu större lyx, dock av ”enklare” råvara.

Sitter ju och funderar kring olika receptförslag till framtida jobb och det var då jag kom på att min sena färskpotatis borde vara mogen.

Det var den!

…..

img_6448

….

Bra! Då får det bli Papas Arrugadas idag,,,så kallas rätten på Kanarieöarna som består av ljuvligt goda ”skrynkliga” potatisar med goda såser! Håll till godo kära vänner!

…..

PAPAS ARRUGADAS MED GRÄSLÖKSDIPP

Papas Arrugadas är en rätt från Kanarieöarna som passar utmärkt att göra på vår lite ”sena” färskpotatis”. Potatisen ska vara skrynklig i skalet med en fin sälta.

De kan ätas som ensamrätt med en eller två dipsåser eller som tillbehör förstås. Såserna för dagen är Gräslöksdipp och Mojo Rojo.

….

1 kg potatis, gärna ”sen” färskpotatis med lite grövre skal

Salt, helst havssalt och 2 dl per liter vatten

GRÄSLÖKSDIPP

2 ägg, löskokta ca 2 minuter

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk fransk senap

3 dl rapsolja

1 liten knippa gräslök

Flingsalt och nymalen svartpeppar

……

MOJO ROJO

1 röd paprika

400 g väl mogna tomater

1 röd chilifrukt, sort efter önskad styrka

2 vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin, malen

2 msk citronsaft

Flingsalt

Tvätta potatisen och lägg ner den (oskalad) i en kastrull, Täck med vatten. Mät vattnet när ni häller i det.

Salta cirka 2 dl salt per liter vatten. Koka potatisen mjuk och häll av vattnet.

Stäng av plattan och ställ tillbaka kastrullen så potatisen får ånga av ordentligt.

…….

Gräslöksdipp

…..

Lägg de löskokta äggen (vitan ska vara kokt men gulan fortfarande helt rinnande) i en bunke med rödvinsvinäger, fransk senap samt lite salt.

Vispa tills det börja tjockna, cirka 1-2 minuter.

Tillsätt oljan i en fin stråle försiktigt så det inte skär sig. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar samt med fint skuren gräslök.

…..

Mojo Rojo

……

Skala och rensa paprikan, klyfta tomaterna, tag ur kärnorna ur chilin och skala vitlöken.

Skär allt i små bitar och mixa alla ingredienser med olivoljan. Tillsätt dock chilin lite i taget om det är en stark sort, till önskad styrka.

Smaka av med kummin, pressad citron och salt. Om såsen känns för tjock kan den spädas med lite vatten.


Monika Ursäkta...det har tagit tid att smaka viner och att försöka hitta förslag till en som är "skarp" både på mat och vin".... Rött:QUPE Syrah 2005, från Santa Barbara County,USA - importeras av Robert N.Lindqvist..finns i begränsad antal i "folkapoteket" Vitt:Pouilly Fuisse, Frankrike art.nr 80009 ..179 kr/flaska och det kommer en ny årgång from 1/8 som är ännu bättre;) Som sagt..blygsam förslag till pilgrimsmusslorna med Monikas recept vilket är faktiskt bland de bästa jag har ätit hittills;)

TKB | 2009-07-26 14:49:23

TKB! Hmmm,,,nu valde jag ju inte helt själv som sagt, vinet kom från en mycket säker källa;)! Och gärna förslag på vin till pilgrimsmusslorna....väntar med spänning! /Monika

monika | 2009-07-20 20:02:35

Monika Ripasso, Campo Alto 2007 - snyggt och gott val!Till Pilgrimsmusslor....skall komma med ett (eller 2) förslag - fast efter att ha testat dessa, återkommer..;)

TKB | 2009-07-20 17:04:24

Annakå! Så bra! Då vet jag vad du ska äta inom en snar framtid;)! Annika! Det är viktigt att njuta, livet är alldeles för kort för annat! /Monika

monika | 2009-07-17 09:01:10

Tackar, tackar för dessa fina matinspiratörer! Jag brukar också kunna lyxa till det för mig själv när jag är ensam, sann livsnjutarkonst anser jag!

annika | 2009-07-16 22:35:10

Mmmm, jag älskar potatis och då särskilt färskpotatis så det var ett mycket bra tips du kom med. Tack!

AnnaKå | 2009-07-16 15:42:20

TKB! Ja, tack! Gärna ett gott vinförslag till pilgrimsmusslor.... för det skulle jag kunna leva på och då är det ju bra om drycken motsvarar födan! Men akta dig! Idag ska jag smaka på en riktig rackare till min lilla, lilla bit lammfié....en röd Ripasso, Campo Alto 2007;) /monika

monika | 2009-07-16 15:34:47

Vilket lyx må jag säga - ser ut att vara riktigt gott;) Hur var det med vin till maten? Hittat något spännande nytt eller skulle jag kanske tipsat...Ha en härlig fortsätting i den självvalda ensamheten!

TKB | 2009-07-16 14:30:35

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *