A BIG NO NO!

22 juli - 2009 | 4 kommentarer

Varför kan inte bra grejer få vara som de alltid har varit?

Nu har de förstört ”mina” älsklingskräftor på Grand hotel! Numera ligger det en krämig röra på Tenans kräftor istället för det underbart goda kryddsmöret. Varför?

……

img_6521

,,,,,

Så nu ska ni vara extra glada över att ni har originalreceptet!

….

Men tårtan var en succé både i smak och entré!

…..

img_6525

……..

img_6526

……

Och Beata kunde inte släppa sin bästa födelsedagspresent, sin I-pod!

……

img_6516

……..

Och för er som vill baka Princesstårta kommer receptet här!

………

PRINCESSTÅRTA

”Prinsessornas tårta” som den först kom att kallas efter prins Carl´s döttrar, Astrid, Märta och Margareta. På Jenny åkerströms hushållsskola lärde de sig baka denna gröna marsipantårta som snabbt blev deras favorit. En födelsedag var inte en födelsedag utan denna tårta.

BOTTNAR;

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

…..

FYLLNING 1;

1 1/2 dl röd vinbärsgelé

…..

FYLLNING 2;

4 gelatinblad

3 dl vispgrädde

2 äggulor

1 msk strösocker

2 tsk potatismjöl

2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

För extra god 2 dl vispgrädde till, kan uteslutas

….

TILL GARNERING;

300 g marsipan

Grön karamellfärg eller 1 utkavlat marsipanlock

Florsocker

Princesskrona

Röd pyntgelé

……

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Blanda väl.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form. Grädda kakan i 175° i c:a 35-40 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i c:a 10 minuter. Lägg 3 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda till en tjock kräm under ständig omröening. Den får inte koka.

tag kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt krämen kallna.

Vispa grädden fast och smaksätt med vaniljsockret. Tillsätt äggblandningen. Ställ vaniljkrämen i kyl i c:a 10-15 minuter.

Dela kakan i 3 bottnar. Den understa ska helst vara lite tjockare än de andra och den översta allra tunnast. Lägg den understa på ett fat.

Rör vinbärsgeléet poröst med en gaffel. Bred ut på den understa botten. Lägg på nästa botten och fördela hälften av vaniljkrämen här. Gör gärna fyllningen lite högre i mitten så att tårtan blir lite bullig när den är klar. Lägg på den översta botten och täck med resten av vaniljkrämen även på kanterna. För extra god; vispa upp de resterande 2 dl vispgrädde och bred ut allra överst. Lägg även här lite mer fyllning i mitten.

Kavla ut och färga marsipanen. Rulla upp den på kaveln och lägg den över tårtan. Jämna till kanten med en kniv eller sporre. Eller lägg på marsipanlocket enligt anvisning på förpackningen.

Garnera tårtan med princesskrona, siktat florsocker och röd pyntgelé.


Sahlissa! Det går utmärkt att koka fond av "vanliga" räkor. Och kokta bör de vara däremot så är det såklart bättre smak i de räkor som inte varit frysta men även de frysta funkar. Jag använder allt, sedan silas ju allt ifrån och det är smaken man vill åt! Lycka till! /Monika

monika | 2009-07-23 07:14:00

En fråga ang fond av räkskal. Kan man koka fond av vanliga små räkor, alltså redan kokta. Brukar ofta köpa djupfrysta sådana. Skall man bara använda skalen, ej huvudena? Hur gör du? Hälsningar/Sahlissa

Sahlissa | 2009-07-22 22:48:01

Maud! Håller helt med dig! Och visst är det ny kökschef.....Roligt att basilikasåsen gick hem! /Monika

monika | 2009-07-22 13:31:10

Ja varför ändrar de receptet men inte namnet? Ny kock kanske? Tur att princesstårtan var bra. Med två prinsessors födelsedag är väl en princesstårta ett måste och en god sådan dessutom. Basilikasåsen blev mycket bättre när jag tillsatte mer olivolja. ALLA tyckte den var mycket god till grillade tigerräkor och ett gott bröd. Så gott att doppa brödet i såsen också. Tack än en gång för att du är så gullig och bra och stöttar med positiva kommentarer. /Maud

Maud | 2009-07-22 09:56:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *