PLOMMON, TOMATSALLAD OCH KRYDDOR!

30 augusti - 2009 | 11 kommentarer

Det faktum som gjorde att vi var instängda här ute på Blockhusudden på Djurgården under dagen idag då tjejmilen var i farten fick mig till att ägna mig åt hemmasysslor.

Mitt plommonträd fullkomligt dignar av plommon….så på en kvart fick jag ihop en stor hink!

.

img_6786

.

Och ja, det är två sorter i trädet och de gula är alldeles underbart goda, helt fullkomliga! …om man nu kan prata så om plommon…

Här har ni i ett tidigare inlägg en alldeles underbar plommonsylt och riktigt god kompott!

Sedan insåg jag att det var omöjligt att åka och handla vilket nästan blev lite panik eftersom kylen ovanligt nog  i stort sett var helt tom!

Men jag fick till en tomatsallad till lunchen och i sällskap med lite ostkanter och basilikasås blev det riktigt gott….och då undrar vi allihop varför jag inte gör tomatsallad oftare…..

.

img_6787

.

Till kvällen, efter flickornas fotbollsmatch kastade jag mig över den stora, vackra bruna påsen jag fick av Biggans Anna på Formex…..

img_6788

.

…och här hittade jag väldigt mycket spännande saker. Inte minst en café de paris som genast fick krydda mina lammkotletter utan också mängder med andra kryddor av bästa kvalitét, kryddblandningar som var så goda att de kunde ätas som de var, direkt ur påsen, ett vackert salt och förstås,,, en sötsak som var märkligt god, ja riktigt god!

Kanelmandel…..jag tror minsann att jag blev beroende direkt;)!

.

img_6789

.

Och om det nu är så att ni gör dessa själva Anna? Så skulle jag mer än gärna vilja ha receptet;)!

Så ni som bor nära Hudiksvall, bege er till butiken ”Två gröna bönor” och införskaffa kanelmandlar…mmmm!


Pernilla! Vet inte om det är samma....kan det vara det? Ska kolla... /Monika

monika | 2009-09-08 13:05:26

kanelmandlar finns ju faktiskt även att köpa som lösvikt i exotic snacks sortiment, de är kanske inte lika goda som dessa men jag tycker i alla fall att det är oerhört mumsiga :)

Pernilla | 2009-09-07 20:44:11

Cat! Lycka till !! och helt klart kommer vi fortsätta prata mat och Monikas Julbok m.m så det blir nog nästan en liten bok av bara våra kommentarer. KRAM från Lena A. Monika! Vad härligt med plommon.Vårt plommonträd i stugan gav allt förra året och iår ingenting,så iår får jag köpa:(

Lena A | 2009-08-31 10:28:22

Hej svejs! Jag har inte smakat dessa kanelmandlar men jag brukar göra egna kanelmandlar som kanske liknar dessa? Ta mandlar, doppa i valfri choklad som du smält gärna tempererad el låt svalna lite så den fortf är rinnig men inte flytande (här man man välja mellan olika smaker för att piffa till smaken el hålla sig till en neutral choklad, apelsin och kanel är gott till jul) Ta kanel i en påse (el skål) och lägg i några mandlar åt gången och skaka runt påsen (rör runt mandlarna i skålen) så kanelen fastnar runt om. Vill man bara ha ett stänk av kanel så lägg mandlarna på ett fat och sikta över lite kanel med sikt, vänd och sikta på andra sidan. Är det choklad på mandlarna du smakade Monika el bara kanel direkt på mandeln? Säger även hej då för ett tag och hoppas jag kommer tillbaka, och allt går väl på operationsbordet. Sköt om er tjejer och håll tummarna för mig, och fortsätt prata mat så jag har mycket att läsa ikapp sedan ;O)) Kram

Cat | 2009-08-31 10:17:11

Sassa! Åh, detsamma och du har rätt med Suzanne, vi kommer säkert hitta många bra samarbeten i framtiden! Och målet är ju för mig att nästa jul ge ut "Monikas jul" på engelska...;)! A! Tack för tips;)! Helena Ljunggren! Just så var det...;)! Ingrid! Ha, ha,,då vet du precis hur jag kände mig igår när jag inte kunde sluta mumsa...;)! /Monika /Monika

monika | 2009-08-31 08:35:16

Brukar äta kanelmandlar då o då, det är fasligt gott kan jag intyga så jag förstår att du "fastnat" Monika:) Så Ni andra smaka om Ni vågar, risken att bli beroende är stor, hihi, men TACK för att de tillverkas:) Ha en bra vecka!

Ingrid | 2009-08-31 06:52:45

Kanelmandeln såg ju precis livsfarlig ut :) Guuu så gott!!

Helena Ljunggren | 2009-08-31 06:49:32

Roligt att Du tyckte om innehållet.... Man kan desssvärre inte få receptet på mandlarna, men man kan naturligtvis få fler påsar om man så önskar!!!(Jag gör dom inte själv) Slå en signal eller skriv en kråka på vår urusla hemsida(hinner aldrig uppdatera den) den gör verkligen inte butiken rättvisa....Men där står tel nummer till oss och vi kan naturligtvis skicka både kanelmandel ,kryddor och även annat om Du skulle vilja! Hoppas att kryddorna fortsätter att göragott ifrån sig i olika rätter -och att Du/Ni får mumsa länge! Ett supertips är att blanda thai-curryn,vitlökspulvret och ett gnutta av chilin(den grovmalda) tillsammans med lite grekisk eller turkisk ekologisk yoghurt -röra ihop och klicka ner över wookad majskyckling och eko-grönsaker! Hole in one! Vår mittenflicka blandar ovan tillsammans med örtagården som dipp åt råa grönsaker...Ha det gott! Mvh A

A | 2009-08-30 22:37:06

Roligt att Du tyckte om innehållet.... Man kan desssvärre inte få receptet på mandlarna, men man kan naturligtvis få fler påsar om man så önskar!!!(Jag gör dom inte själv) Slå en signal eller skriv en kråka på vår urusla hemsida(hinner aldrig uppdatera den) den gör verkligen inte butiken rättvisa....Men där står tel nummer till oss och vi kan naturligtvis skicka både kanelmandel ,kryddor och även annat om Du skulle vilja! Hoppas att kryddorna fortsätter att göragott ifrån sig i olika rätter -och att Du/Ni får mumsa länge! Ett supertips är att blanda thai-curryn,vitlökspulvret och ett gnutta av chilin(den grovmalda) tillsammans med lite grekisk eller turkisk ekologisk yoghurt -röra ihop och klicka ner över wookad majskyckling och eko-grönsaker! Hole in one! Vår mittenflicka blandar ovan tillsammans med örtagården som dipp åt råa grönsaker...Ha det gott! Mvh A

A | 2009-08-30 22:37:06

Hej Monika, Kanelmandel, det låter mums! Roligt att träffa dig. Känns hur kul som helst att Suzanne och du trivs så bra ihop.Två mycket kreativa själar som kan ha stort utbyte av varandra!!! Jag pratade lite snabbt om att jag skulle fira julen i Los Angeles och jag kände bara att det vore helt underbart om den så småningom kom på engelska så den kunde bli en fin present! Rosendals trädgårdcafé har ju blivit översatt så, kanske, kanske.. eller?? Må riktigt gott Kram från Sassa

Sassa | 2009-08-30 21:37:02

Hej Monika, Kanelmandel, det låter mums! Roligt att träffa dig. Känns hur kul som helst att Suzanne och du trivs så bra ihop.Två mycket kreativa själar som kan ha stort utbyte av varandra!!! Jag pratade lite snabbt om att jag skulle fira julen i Los Angeles och jag kände bara att det vore helt underbart om den så småningom kom på engelska så den kunde bli en fin present! Rosendals trädgårdcafé har ju blivit översatt så, kanske, kanske.. eller?? Må riktigt gott Kram från Sassa

Sassa | 2009-08-30 21:37:02

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *