MORGONENS ÄPPELSKÖRD!

2 september - 2009 | 14 kommentarer

Varje natt släpper mitt stora äppelträd flera kilo äpplen. På ett sätt är det underbart härligt, jag kan på bara någon minut kunna fylla en jättekorg med äpplen, men på ett annat sätt är det så sorgligt. Ibland hinner jag ju inte plocka upp dem och än mindre hinner jag göra något av dem…

.

img_6795

.

Men när jag hinner blir det mycket gott, som till exempel mitt vackra äppelgelé med timjan som är ljuvligt att servera till söndagssteken!

.

img_6800

.

ÄPPELGELÉ MED TIMJAN

2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.

1 l vatten

9 dl strösocker per liter avrunnen saft

2 msk torkad timjan

Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.

Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och till sist timjan. Rör om tills sockret löst sig.

Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.

För att inte tala om alla goda kakor och bröd!

.

img_6797

.

Min absoluta favoritäppelkaka är Tarte tatin som jag gör i en stekpanna.

TARTE TATIN

En tarte tatin är en ”uppochnervänd” äppelkaka. Jag brukar dock vända den ”rätt” innan jag serverar den. En klick grädde eller vaniljglass till är aldrig fel!

2 plattor smördeg

FYLLNING

100 g osaltat smör

2 1 /2 dl strösocker

6 äpplen

TILL SERVERING;

Vaniljglass eller grädde

Kavla ut smördegen till en platta.

Skala, kärna ur och halvera äpplena.

Lägg smöret i skivor och sockret ovanpå i en stekpanna som har ett skaft som tål att ställas in i ugnen. Lägg äppelhalvorna ovanpå sockret med den runda sidan neråt i pannan. Lägg smördegen över äpplena i stekpannan. Knip in degen efter stekpannans form. Låt vila svalt i ca 15 minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Hetta upp en platta. Sätt stekpannan på plattan som ska vara riktigt varm i ca 15 minuter tills smöret och sockret ”bubblar” och har fått en guldgul färg. Lyft då och då vid kanten med en liten kniv.

Sätt in pannan i ugnen. Grädda i 10-15 minuter tills kakan fått fin färg.

Ta ur pannan ur ugnen. Observera att skaftet är mycket varmt! Vänd upp kakan på ett fat och låt den ”glida” tillbaka ner i stekpannan. Servera den varm med lite glass eller grädde.

.

Och eftersom äpplena är släkt med både smultronen och rosorna kan jag inte motstå att visa er min allra vackraste ros!

Den är stor som en melon och doftar som en parfymfabrik!

.

img_6796Annsophie! Gud så gulligt! Lycka till med baket! /Monika

monika | 2010-09-09 08:14:10

Tobbe snart 10 år fyllda hade plockat korgen full med äpplen igårkväll, ställt dem på köksbordet, spände blicken i mig och sade "när du kommer hem från jobbet mamma så är det vi som SKA baka en god äppelpaj" Härliga ungar! Självklart blir det paj och med dina recept i hemmet blir det oftast så det faller alla i smaken :-)

annsophie Öhrn | 2010-09-09 03:24:21

Nina! Lycka till:)! /Monika

monika | 2009-09-03 09:34:27

Bra Maria;)! TKB! Vad du kan:)! Ullis! Jag vet,,,om jag inte hade ett eget äppelträd skulle jag känna samma sak;) och du kommer att få ditt träd en dag! /Monika

monika | 2009-09-03 09:33:17

Jaaa , precis vad jag behöver ett recept på gelé ! Skall testas !!!

Nina | 2009-09-03 09:24:24

Jaaa , precis vad jag behöver ett recept på gelé ! Skall testas !!!

Nina | 2009-09-03 09:24:24

Lite avis är jag allt på dig som har ett alldeles eget äppelträd! En vacker dag ska jag ha det med, och oj vad mycket äppelkräm jag kommer att äta då, det är så gott! :)

Ullis | 2009-09-03 07:53:31

Lena Pe och Monika (haha) ...svara på frågan;) 13 år i flaskan, rejäl mängd socker (om jag minns rätt?).. utan syre..det är klart att det blir lite avslaget med åren..precis som goda viner som lagras för länge..bärens syra tar över det goda.. och Lena Pe - visst var det smaken som var viktigast..

TKB | 2009-09-02 16:52:47

Monika: så klart att Rosendalsboken finns i bokhyllan (det är ju bara julboken av dina böcker som inte hittat dit än ;-) Jag ska genast kolla in plommonkakan där. Tack!

Maria | 2009-09-02 15:40:38

Maria! Du har möjligen inte Rosendalsboken? Där har jag en god plommonkaka...hör av dig igen om du inte har den så lägger jag ut receptet här på bloggen! TKB! Ha, ha,,,just det! När barnen var små fick de ha hjälm när de gungade så här års eftersom gungan hänger i äppelträdet och varje gång de gungade så rasade det ner äpplen... Ingrid! Ja, och jag brukar ta med till skolan och när jag är på riktigt galet humör ställer jag skottkärran full med äpplen vid grinden som alla som går förbi kan plocka av...och precis som du säger är det ju ändå ett stort glädjeämne att kunna skörda sin egen frukt! Lena Pe! Jovisst händer det att jag gör smördegen men ibland är tiden alltför knapp... Rosen har tyvärr förlorat sin namnskylt men den heter något med Madame ...och den är verkligen en Madame, blommar sent men rikligt och flera gånger om, knopparna är stora som plommon och som sagt doften är underbar! Och vad kul att höra om likören:)! Kanske är det så att alkoholhalten försvinner med åren? En fråga TKB kanske kan svara på;)? /Monika

monika | 2009-09-02 15:02:01

Tarte Tatin är så gott att jag nog måste göra en snart känner jag.... Ljummen med mjuk riktigt gräddigt god vaniljglass, helt underbart... Men Monika - gör inte du egen smördeg till din? Sedan är jag lite nyfiken på vad den vackra rosen heter? Har också några som remonterar nu men ingen doftande tyvärr. Sedan kan jag berätta ang svart vinbärslikör som det pratades om här för några veckor sedan - att likör gjord av min mamma 1996 smakade alldeles fantastiskt gott nu i helgen. Kändes som en stor stund när flaskan öppnades - färgen hade bleknat en aning men smaken var jättefin, dock inte speciellt stark som jag hade trott utan svagare än vi (främst mamma) mindes den. Falnande alkoholhalt...? Vilket kanske var tur så jag inte gick och lade mig under något äppelträd (har också såna som "tappar" frukt ibland)... /Lena

Lena Pe | 2009-09-02 14:22:02

Javisst är det sorgligt när man inte hinner plocka allt och "göra iordning":( men jag brukar glädja grannar o släkt genom att de får komma på "självplock", mkt uppskattat:) Sen gör vi ibland vice versa och då har man till slut både det ena o andra av "det goda" från trädgårdar:) Det är iaf en ynnest att få ha tillgång till så mkt gott och sedan inspireras med goda recept såhär från dig är ju bara pricken över i:et!

Ingrid | 2009-09-02 12:11:16

Då gäller det att inte lägga sig under äppelträdet....

TKB | 2009-09-02 11:34:58

Vilka vackra korgar du plockat äpplena i!Och tack för tipset om timjangelén - låter spännande! Har du eller någon annan nåt kul recept på plommonkaka el - paj. Ska bjuda kollegorna i morgon när vi jobbar med förberedelserna för vår klinikfest ;-)

Maria | 2009-09-02 11:18:05

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *