SURT!

6 september - 2009 | 9 kommentarer

..sa räven om rönnbären! Men bry er inte om det för det går att göra massor av goda grejer av rönnbären, rönnbärsgelé är ljuvligt gott till vilt, rönnbärsgelé till ost, rönnbärssnaps att dricka och konjakssyltade rönnbär till söndagssteken!

De bör vara frostbitna för att bli mindre sura men är ni lika otåliga som jag och har svårt att vänta på frostnätterna så går det lika bra med en natt i frysen!

.

img_6820

.

KONJAKSSYLTADE RÖNNBÄR

Gott till vilt, fågel och oxstek.

1/2 kg (1 liter) frostbitna rönnbär

2 dl vatten

1 kanelstång

1/2 kg syltsocker

1/2 dl konjak

Skölj och rensa bären. Häll vattnet i en gryta och koka upp. Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 10 minuter.

Tillsätt syltsockret och låt koka i ytterligare 2 minuter. Tag grytan från värmen och rör i konjaken. Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut. Förvara svalt.

.

RÖNNBÄRSSYLT

Fin sylt som är god på den rostade frukostmackan.

1 ½ liter frostbitna rönnbär

2 dl vatten

6 dl strösocker

Lägg vatten och bär i en gryta. Låt koka i 15 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 15 minuter utan lock.

Skumma och ös upp på väl rengjorda heta burkar.

.

RÖNNBÄRSGELÉ

Vacker gelé som passar till all slags vilt kött.

2 liter frostbitna eller frysta rönnbär

1 syrligt äpple

5 dl vatten

9 dl strösocker per liter avrunnen saft

Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Lägg äppelklyftor, rönnbär och vatten i en gryta. Låt koka i ca 30 minuter.

Låt massan självrinna genom en silduk i minst 30 minuter.

Tillsätt socker efter mängd saft. Koka på inte alltför stark värme i ytterligare 20 minuter. Skumma och gör geléprovet. Lägg lite gele på ett fat och ställ in i kyl. Se om den stelnar när den svalnat låt den annars koka lite till.

Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.

.

RÖNNBÄRSSNAPS

Förbered julsnapsen….

5 dl frostbitna eller frysta rönnbär

75 cl vodka

Fyll en flaska till 1/3 med fina rönnbär. Häll på vodkan och låt stå minst 1 vecka. Smaka av och sila bort bären om rönnbärssmaken är lagom låt annars stå lite till.


Åh Maud! Tack:)! /Monika

Monika | 2009-09-07 16:41:19

Du är smart du! Frysa dem var ju en väldigt bra idé. Det finns ju massor av rönnbär i år. Det finns ju så det räcker till både gelé, sylt och snaps. Tack för recepten. Du är bara bäst! /Maud

Maud | 2009-09-07 07:19:49

UJ! Jag blir avundsjuk på ditt vilda kött! Och lycka till med rlönnbären:) /Monika

monika | 2009-09-07 06:35:30

Tack Monika för en kanoninspirerande blogg! Full fart framåt hela tiden, underbart! Vilka spännande rönnbärsrecept! Konjakssyltade rönnbär och rönnbärssylt, det måste provas. Vi får tillgång till en del vilt kött emellanåt men till det har det bara blivit rönnbärsgelé men det får bli ändring på det nu.

UJ | 2009-09-06 19:50:45

Maria! Det var väl just det jag kände på mig;)! Anna! Plötsligt blev jag väldans sugen på anka,, igen...;) Anna Linda! Jag har inte glömt...det kommer:) Elin Maria! Vi välkomnar hösten och hoppas att det går väl med din tand! /Monika

monika | 2009-09-06 19:47:48

SÅ HÄRLIGT MONIKA, ATT FÅ LÄSA OM OCH SE PÅ RÖNNBÄRSBILDEN. TACK FÖR DET !! DET FÅR MIG ATT TÄNKA PÅ, ATT DET I MORGON ÄR 13 ÅR SEDAN, SOM MIN BROR KOM FLYTTANDE HIT TILL STO. DÅ VAR DET EN GYLLNE LÖRDAGSMORGON, SOM FLYTTBILEN KUNDE GÅ FRÅN DALARNA . VI STANNADE EFTER VÄGEN HIT & SÅG JUST RÖNNBÄR INTILL VÅR RASTPLATS. VI FÅR FIRA DET MED ATT GÅ & LYSSNA PÅ LARZ-KRISTERS PÅ FREDAGEN, SOM ÄVEN DE KOMMER FRÅN DALOM. FÅR VI VÄLKOMNA HÖSTEN LITEGRANN ??? HA EN GOD NÄSTA VECKA ALLA ! JAG HAR ETT BESKED OM EN INFEKTION I EN FÖR LÄNGE SEDAN ROTFYLLD TAND, SOM PÅ SIKT SKALL ÅTGÄRDAS. JUST SÅ TÄNKTE JAG MIG INTE HÖSTPREMIÄREN. BUT THAT¨S LIFE.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-09-06 19:21:50

mmm! nu måste jag nog ut och låta fläderbären i frysen få sällskap av rönnbär!

Anna Linda | 2009-09-06 18:08:27

Inte om rönnbär men väl om anka! Fick äntligen tag på anka igår och lagade till enligt ditt recept med blomkålspuré till! Åh, så gott det blev, alla runt bordet var rörande eniga om att det var det godaste vi har ätit på länge (och då har vi ätit mycket gott!). Tack för ett underbart tips!

Anna | 2009-09-06 16:03:36

Vilken timing! Maken sa för två timmar sedan att "vi borde göra något av alla fina rönnbär" och att vi skulle leta efter recept. Och nu är det slutletat! Blir det vacker färg på rönnbärssnapsen?

Maria | 2009-09-06 15:29:32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *