GOD, SAFTIG OCH KRAFTFULL!

25 oktober - 2009 | 8 kommentarer

Och kanske lite nyttig i känslan när man äter honom….ja så kan man beskriva hur Herman smakade när han väl blev bakad!

IMG_7038

Och för er som är intresserade av surdeg så är det inte alls svårt att göra en surdegsgrund själv. Det som behövs är en rejäl portion av både tid och tålamod, resten sköter sig självt. Och inte heller behöver man baka, baka, baka, baka av rädslan för att den ska ”dö”.

En surdegsgrund håller sig bra i minst en vecka i en glasburk i kylen men den går också bra att frysa i en plastpåse. Tina den sedan något dygn innan den ska användas i baket så att de frysta surdegsbakterierna vaknar till liv igen.

Här följer Eriks recept på surdegsgrund ur vår bok ”Bröd och Marmelad” för er som vill testa!

DAG 1 KVÄLL

1 1/2 dl ljummet vatten

1 tsk honung

1 1/2 dl rågmjöl

Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten. Om skålen är varm kommer jäsningen igång lättare. Det är bra om kärlet håller kvar värmen ett tag efter det att mjöl och vatten har blandats.

Rör ut honungen i det ljumma vattnet. Blanda sedan i mjölet tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe. I skåpet ovanför kylen brukar temperaturen vara några grader högre än i köket.

DAG 2 MORGON

1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl

Värm upp en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dagen före. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen. Rör runt, täck med plast och låt skålen stå varmt.

DAG 2 KVÄLL

1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl

Upprepa samma process som ”Dag 2 morgon”.

DAG 3 MORGON

1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl

Upprepa ännu en gång samma process.

DAG 3 KVÄLL

Surdegsgrunden bör vara färdig. Den färdiga grunden ska bubbla lite och lukta lite syrligt. Låt grunden stå varmt ytterligare något dygn om processen inte kommit igång.

Använd 1 dl av grunden till framtida bak.  Det som blir över är trevliga gåbortpresenter. Se dock till att spara 1 dl till dig själv så att inte en ny grund behöver göras vid varje lust och infall att baka surdeg! Förvara i glasburk i kyl eller frys in.

Lycka till!


Sofia! Svårt att svara på...kanske kom det fukt ner? Hade du lock på burken? Stängde du kanske in fukt?.... /Monika

monika | 2009-10-27 08:30:59

Surdeg är verkligen bäst! Dock började min mögla efter två dagar i kylskåpet! Varför?

Sofia | 2009-10-26 20:07:42

Maud! Ha, ha...;)! Mariann! Så roligt att du kommer igen! Och ännu roligare att din dotter nu kommer med. Och det låter ju fint, att mitt besök i Jönköping blivit tradition:)! Vi ses! /Monika

monika | 2009-10-26 13:11:08

Nu är det längesedan jag var inne på Din blogg. Men den är ju lika rolig och engagerande som vanligt. Nu ser jag fram emot lördagen den 21 november då det är dags igen. Tänk vad ett år går fort-alldeles för fort- för nu ska vi träffas i Jönköping igen. Kommer med glädje ihåg förra året då jag fick lära mig så myclet gott. Förra året fick vi dela Dig med andra aktiviteter men i år har vi Dig hela tiden om jag förstått det hela rätt. Härligt!! Det är också härligt med traditioner och nu har detta blivit tradition.Jag talde jag så varmt om Din träff för min dotter så i år är även hon anmäld. Sköt nu om Dig och stressa inte för mycket så ses vi i Jönköping. Välkommen önskar Mariann

Mariann(en av "flickorna "på JP) | 2009-10-25 21:15:06

God, saftig och kraftfull! Precis som en man...jag menar en kaka ska vara. Tack för receptet, Monika! /Maud

Maud | 2009-10-25 17:58:47

TKB! Herman har ett gott hjärta! Det är därför han är så villig att dela med sig;) Albina! Fick lust att fråga om du frågat Per om han lånat saxen av mig eftersom han lånat en del annat.....;) Jag har köpt min på Vackra hem i Sundsvall! www.vackrahem.se Lycka till! /monika

monika | 2009-10-25 16:35:07

Hej! Rolig och bra blogg! Jag behöver din hjälp! I din fina julbok har du en bild på en sax, som ligger intill chokladkolorna (likadan sax återfinns i Per Morbergs kokbok för övrigt) och den är så väldigt fin. Jag tror att den skulle bli en fenomenal julklapp till min kära. Vet du vart man kan få tag på den? Tack Tack Tack! Albina

Albina | 2009-10-25 16:18:44

Gillar skarpt Hermans hjärta:) och låter som super gott!

TKB | 2009-10-25 16:02:51

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *