TRICK OR TREAT?

30 oktober - 2009 | 16 kommentarer

Ja det kommer att bli den stora frågan idag från Rakel och Beata och andra grannbarn. Det vill säga ”Bus eller Godis”…bäst att ladda med massor av godis och massor av ingredienser till bus med för den delen….ungarna är taggade till tusen;)!

Det kommer att bli en härlig kväll, Doktor A och Doktor J kommer på besök liksom goda vännerna K, J och J….

Jag tänker köra Julia Child hela vägen eftersom jag inte fick riktigt tillfälle att njuta av maten när jag var hos Malou, men så mycket hann jag uppfatta, att det var riktigt, riktigt gott!

Recepten på Burgundiska grytan hittar ni här och på den fullständigt makalösa chokladkakan, Reine de Saba här. Men jag tror de missade recepten på ”Champignons Sautés au Beurre” och ”Oignons Glacés á Brun” till grytan och chokladglasyren, ”Glacage au chocolat” till kakan så de kommer här!

Champignons sautés au beurre

500 g färska champinjoner

2 msk olivolja

50 g smör

Salt och nymalen svartpeppar

Sätt pannan med olja och smör över stark värme. Så snart smörskummet lägger sig, tillsätts champinjonerna. Skaka pannan i 4-5 minuter.

Först tar svampen åt sig fettet sedan kryper det ut igen och då börjar den brynas. Svampen är klar när den är vackert brynt. Salta och Peppra.

Oignons Glacés á Brun

24 skalade steklökar

2 msk olivolja

1 rejäl msk smör

1 dl mörk oxbuljong eller 1 dl vitt eller rött vin

Salt och nymalen peppar

4 persiljekvistar

1 litet lagerblad

1/2 tsk timjan

Hetta upp smör och olja riktigt hett. Lägg i lökarna och stek i 10 minuter. Rulla runt dem så de blir vackert bruna.

Tillsätt buljong eller vin och kryddor. Låt sjuda under lock i ca 45 minuter.

Glacage au Chocolat

60 g mörk blockchoklad

1 msk rom eller kaffe

50 g osaltat smör, rumsvarmt

Smält choklad och rom eller kaffe över  vattenbad, rör om.

Ta från värmen och vispa ner smöret klickvis. Fortsätt vispa tills den svalnat till bredbar konsistens, går fort om man sätter skålen i kallt vatten.

Bred krämen över kakan och dekorera med flagad mandel.

Och till er som är sugna på mer traditionella Halloweenrätter som kalkon och pumpa finns recept här, här, här och här i tidigare inlägg.

Och nu måste jag jogga till bilverkstan för att hämta Gloria som fått på sig vinterskorna, sedan handla och hem och laga mat!

Ha en härlig dag och akta er för spökena;)!

Mina champinjoner och lökar är på G;)!

IMG_7078


Eva-Lis! Tusen tack! Vad glad jag blev:)! Biggan! Det var just därför vi hade fest igår.... TKB! Supergott! /Monika

monika | 2009-10-31 21:32:27

Susanne Lång mathanlingsresa men men - smakar det så kostar det både tid och engagemang.. Monika Då var det väl intensiv kväll och smaklökarna tagit över även den visuella kanalen...alltså gott! Biggan På fullt allvar? Har det varit något annat ellers??

TKB | 2009-10-31 20:28:37

Hrrrmmmmmmm, harkel, harkel... Hade tänkt ligga lågt..., men si det gick inte. Nu är motvallstanten Biggan igång igen, med åsikter... Den 31 oktober är och förblir Alla Helgons Dag för en gammal kärring, som jag! Jag har inte anammat den Irländska traditionen med Halloweeen så där helhjärtat... lika litet som jag kör någon Mexikansk variant vid de gravar jag besöker en dag som i dag. Inget värmande i termosen, inga dö-skallekakor, ingen uppdukning av godsaker på gravkullarna a´la Mexiko, hur gärna jag än skulle vilja i ärlighetens namn! Det blir bara en stillsam stund, tänder mina ljus och för en inre dialog med de kära, som lämnat det här livet. Var och en gör som den behagar en dag som den här. För mig är och förblir den här dagen Alla Helgons Dag; en dag för eftertanke kanske? PS Monika, jisses vilka underbart söta "spöken", absolut helt oslagbart världens sötaste/på fullt allvar/ Kram till er alla på bloggen från Biggan

Biggan | 2009-10-31 17:19:24

Hej Monica!! Mitt inlägg kommer inte att handla om trick or treat utan om din fantastiska jul bok!! Jag säger ett STORT GRATTIS!!Jag har alla dina "årstids" böcker som jag tycker är jätte bra, men den här slår allt!! Inför julen 2009 går förberedelserna lätt!! Ha en fortsatt skön helg!! Eva-Lis

Eva-Lis | 2009-10-31 16:14:10

Maria! Hoppas din gryta blev lika god som min;)! Och ha en skön kväll! Lena A! Detsamma, verkligen! Blondie! Åh,,så spännande!!! Är det verkligen sant? Hoppas din Reine de saba blev lyckad min blev underbar! Kerstin! Nu är den stängd, det går inte att rösta mer men priset delas ut på Det goda köket....så nu gäller det bara att hålla alla tummar vi har! Och din dotter har superkul, det vet jag för jag har gjort detsamma en gång i livet;)! TKB! Säkert;)! Susanne B! Visst är det så men för oss passar det bättre med kalas på fredagen för idag ska jag tända ett ljus för min Far som är i himlen.... Ella! Teater J var inte här just igår men i förra vecka och på torsdag träffar jag honom...fixar det då;).... TKB! Åh, glömde fota när det var klart och faktiskt också mestadels av kvällen! Anne! Se mitt svar till Susanne B... Elin maria! Detsamma till dig:)! Susanne! Härligt! Och jag sa ju att du både kan och ska lita på mig;)! /monika

monika | 2009-10-31 15:56:49

Monika! Jag gjorde Ossobuco enligt ditt utmärkta recept i "Min Mat", och alla runt bordet sjöng dess lov! Har aldrig gjort det förr, men det blir inte sista gången. Den där mataffären i Fältöversten som du rekommenderade (Sabis) var verkligen HELT FANTASTISK!!! Det är sällan man står framför en köttdisk och känner "JAG MÅSTE KÖPA KÖTT! VAD SOM HELST, BARA DET ÄR KÖTT!!" Extremt fint och inbjudande!

Susanne | 2009-10-31 13:25:15

HAPPY HALLOWEEN SÅLEDES ! IDAG ÄR DET DAGS.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-10-31 10:53:06

Ja, Halloween ar ALLTID den 31 oktober... inte dagen fore och inte dagen efter... endast den 31 oktober. :-)

Anne | 2009-10-30 23:21:03

Bara att se förberedelser i bild gör att "smaklökarna vattnas rejält"...ser fram emot bilder och rapport av resultatet..gott?

TBK | 2009-10-30 22:14:29

Trevlig Halloween önskar jag dig! Om teater J kommer kan du väl få med honom på en bild. Det är ibland synd att man är så ung som 28...

Ella | 2009-10-30 15:40:08

Halloween är ALLTID den 31 Oktober.

Susanna B. | 2009-10-30 15:02:18

Visst kan man "treak or treata" med vin också???.. Trevlig Halloween och spökande till er alla;)

TKB | 2009-10-30 14:30:07

God Eftermiddag Monika, Jag avslöjar min okunnighet i bloggbranchen, men NÄR går bloggtävlingen av stapeln? Önskar också Dig o familjen en trevlig "Treak or Treat"!!! Vår dotter Emma är för tillfället N.Y. o dansar som Du också gjort, gör? Hon ska treak o treata en masse in the apple. Tack för recepten

Kerstin WB | 2009-10-30 13:38:44

Darling Monika! Jag ska verkligen försöka akta mig för spöken den här helgen. Det räcker med det spöke som bor i vårt hus, och som - enligt Pojkvännen - går omkring och knuffar till alla tavlor på natten, så att de varje morgon hänger på sniskan! Han är efter sex år helt övertygad om att det här spöket finns! Chokladkakan Reine de Saba ska jag göra redan i eftermiddag! Visst är det väl så att man bara ska jobba halva dagen idag? Vi stackars Fluffbabes har inte så bra koll... Kram från Blondie!

Fluffbabe Blondie | 2009-10-30 11:36:20

Käraste Monika! Ha en supertrevlig helg :)) och alla ni andra i bloggfamiljen också.Kram Lena.

Lena A | 2009-10-30 10:30:44

Då får det bli burgundisk gryta hos oss i helgen då ;-) Trevlig halloween och allhelgonahelg på er allihopa. Maria

Maria | 2009-10-30 10:02:14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *